Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.06.2011 19:02 | Správy | Domáce správy

Západ sužujú ničivé búrky, povodne vyhnali ľudí z domov!

Viaceré obce na západnom Slovensku v utorok popoludní po búrke zaliala voda. Živel ničil, čo mu stálo v ceste, mnohých museli hasiči evakuovať.

Mate fotografie alebo video z povodní? Pošlite ich nám na tip@novycas.sk!

Potok v Píle, obci v Malých Karpatoch, sa vylial potok krátko po 15. hodine po búrke, ktorá sa prehnala okresom Pezinok. Na niektorých miestach sa dedinou valil aj meter vody.

"Je to najväčšia katastrofa, akú kedy Píla zažila. Sú to zatiaľ nevyčísliteľné škody, ktoré teraz ani nevieme odhadnúť. Voda ešte neopadla," povedal pre Čas.sk starosta Píly Radovan Mičunek.

"Zasahuje približne 40 hasičov z Pezinka, Malaciek, Bratislavy a dobrovoľní hasiči z dediny a okolia," povedal pre Čas.sk operačný dôstojník pezinských hasičov. Šéf pezinských hasičov Emil Moťovský, s ktorým sa Čas.sk spojil priamo na mieste miestnej povodne, sa na takú katastrofu v dedinách pod Malými Karpatmi nepamätá. "Takú prívalovú vlnu sme tu ešte nemali," dodal Moťovský.

"Dedinou sa valila vysoká voda. Niektorí ľudia vravia, že na niektorých miestach bola vlna v potoku Gidra vysoká až dva metre," povedal obyvateľ (41) Píly, ktorému sa pred valiacou sa vodou podarilo v poslednej chvíli ujsť. Voda strhávala smetné nádoby aj rozličné drevá a iné veci, ktoré jej stáli v ceste. Voda narobila škodu aj v susednej dedine Častá.

Medzi obcami Píla a Častá a Častá - Doľany sú strhnuté mosty, cesty sú neprejazdné. Mostík cez potok v Budmeriach je pod vodou a je prejazdný iba nákladným autom. Dediny, ktoré zasiahla vlna, sú bez elektriny. Ako Čas.sk informoval riaditeľ  múzea Jaroslav Hájiček, bez prívodu elektriny je aj hrad Červený Kameň.

Podľa vyjadrení hasičov z Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Pezinku, voda strhla všetky dostupné mosty na úseku cesty od Papierničky po Pílu. Voda sa v utorok večer ďalej valia do obce Dubová, kde strhla most a na ceste medzi Pezinkom a Modrou vyhĺbila veľký kráter. Z malokarpatských vrchov zrážková voda smerovala na obec Budmerice.

Pre hrozbu vyliatia vodnej nádrže bol vyhlásený v obci Horné Orešany pri Trnave 3. stupeň povodňovej aktivity. Voda po búrke stekala lievikom z kopcov Malých Karpát do priehrady v objeme zhruba 12 až 13 m³ za sekundu pričom najviac z nej vie súčasne vytiecť 8 m³/s. Podľa Juraja Puškela, riadiaceho dôstojníka hasičov, ktorí na mieste zasahovali, bola hladina v utorok večer asi 20 centimetrov nad prepadovou čiarou.

Voda strhla most pri stredisku Majdán. "V týchto chvíľach sa schádzajú členovia členovia krízového štábu na obvodnom úrade," informoval Puškel. Dodal, že situácia by sa mohla zlepšiť v prípade, ak by už nepršalo. "Ale zatiaľ to tak nevyzerá," skonštatoval riadiaci dôstojník.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Emotívny príbeh Jakuba Voráčka: Prehovoril o ťažkej chorobe blízkeho človeka z rodiny
Škótsky premiér (prvý minister) Humza Yousaf.
Pretras v škótskej politike: Premiér KONČÍ! Vzdal sa aj... Čo sa tam deje?
Ilustračné foto
Desivé varovanie vedcov: Na toto zviera o niekoľko rokov môžeme ZABUDNÚŤ! Hrozí mu vyhynutie
Foto
Sagana čaká premiéra v novom tíme: Prečo podporí práve túto stajňu?
Emily brutálne napadol jej bývalý priateľ.
Foto
Emily sa zobudila s vážnymi poraneniami: Oznámili jej 4 hrozivé slová! Prosila o smrť, bolestivé detaily
Karel Gott bol pre Ivetu Bartošovú vzorom už od detstva.
Foto
Od tragického úmrtia Ivety Bartošovej († 48) prešlo 10 rokov: Telefonát s Gottom krátko pred skonom!
Mariánske námestie v Žiline.
Mestskí policajti v Žiline vybrali skoro 260.000 eur na pokutách: Najčastejší prehrešok!
Český premiér Petr Fiala.
Aktualizované
Vyšetrovanie ukázalo mrazivú PRAVDU: Za útokmi v Česku stojí Rusko! Znepokojivé slová Fialu
Počas chrípkovej sezóny je žiadanejšia krátkodobá dávka OČR.
Epidemiológovia zbystrili: Znepokojivé zistenia, najvážnejšie to je pri Trnave
Foto
Krčiaci sa kolega a prázdna kocka? Česká redaktora sa vysmiala štadiónu v Trenčíne
Auto narazilo do betónového stĺpu, ktorý sa zlomil.
Foto
Auto v Klenovci ZLOMILO betónový stĺp a zachytilo 3 stromy: Vodič († 30) zahynul
Close up of seatbelt with damaged webbing in door frame of crashed car.  Broken auto glass on rain soaked roadway and inside car.
Opilec s autom pri Bušovciach prerazil kovové zábradlie na moste a zrútil sa: Neskutočné, koľko nafúkal!