Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.06.2011 14:15 | Správy | Domáce správy

Dúhový PRIDE sa skončil: Sprevádzali ho ťažkoodenci aj dym!

V Bratislave sa uskutočnil druhý ročník podujatia za ľudské práva gayov a lesieb. Nesklamal ani Richard Sulík. Pochod prišiel podporiť.

V centre hlavného mesta sa uskutočnil druhý Dúhový PRIDE Bratislava, teda slovenský LGBT pochod za ľudské práva neheterosexuálnych ľudí, za ich spoločenské a politické zrovnoprávnenie. Pochod mal byť aj prvou oslavou gejsko-lesbickej hrdosti. Na podujatí sa stretli nielen gejovia, lesby, bi, transgender a intersex ľudia, ale všetci, ktorým nie je ľahostajný koncept ľudských práv a otvorenej spoločnosti.

917553:gallery:false:false:false

Organizovalo ho občianske združenie Queer Leaders Forum, neformálna skupina Queers a platforma ďalších mladých slovenských aktivistov a aktivistiek. Z politikov ho prišli podporiť  Monika Flašíková Beňová, europoslankyňa za Smer-SD, tajomník ľudskoprávnej rady vlády Kálman Petöcz a primátor Bratislavy Milan Ftáčnik. Na akcii sa ukázal aj predseda parlamentu Richard Sulík.


Polícia zadržala 17 ľudí, pochod však prebehol pokojne

Organizátori očakávali viac účastníkov ako vlani, na pochod však prišiel približne rovnaký počet, teda vyše tisíc ľudí. V okolí Hviezdoslavovho námestia postávali skupinky mladých mužov nakrátko ostrihaných. Na miesto podujatia sa však nedostali, takže k incidentom ako minulý rok nakoniec nedošlo. Hviezdoslavovo námestie bolo totiž celé oplotené. Bočné ulice boli uzavreté a ľudí vpúšťali len na niektorých miestach, pričom boli sporadicky vizuálne kontrolovaní organizátormi. Všetky ohrady boli obkolesené policajtmi a ťažkoodencami z radov mestskej a štátnej polície.

Niekoľko desiatok priaznivcov Ľudovej strany Naše Slovensko s transparentom proti akcii Dúhový Pride stálo pokojne pred zábranami a držalo transparent s nápisom: Za tradičnú rodinu, proti deviácií na ktorom je aj logo Ľudovej strany - Naše Slovensko. Skupinu strážili ťažkoodenci postavení pred bariéry, ktoré ohradzovali priestor pre konanie PRIDE.

Po necelých dvoch hodinách trvania gay pochodu zadržali prvého účastníka. Ten sa už síce pohyboval v hermeticky uzavretom priestore a bol slušne oblečený, polícii však bol podozrivý. Keď ho bezpečnostné zložky vyzvali, aby ukázal obsah svojho ruksaku, začal klásť odpor. Polícia ho preto hneď zadržala. Neskôr však mala problémy ešte s ďalšími účastníkmi, prevažne kvôli zisteniu totožnosti, neuposlúchnutiu výzvy verejného činiteľa a nosenie chladných zbraní na verejne prístupných miestach. Dohromady tak bolo zadržaných 17 ľudí.

Pochod viedli ťažkoodenci, boli vidieť aj dym!

S ťažkoodencami na čele účastníci dúhového PRIDE prešli cez ulice Starého mesta. Z Hviezdoslavovho námestia cez kúsok nábrežia, na Nový most cez Dunaj. Pri vchádzaní na most na konci kolóny bolo vidieť dym. Predpokladá sa, že niekto na účastníkov kolóny hodil dymovnicu. Na začiatku a aj na všetkých potenciálne rizikových miestach pochodu bolo množstvo policajtov a ťažkoodencov, ktorí ich sprevádzali. Ulice, ktorými prešli boli v čase pochodu uzavreté. Malé skupinky mladých mužov s vyholenými hlavami sa rozišli a počas pochodu ich vidieť nebolo.

917580:gallery:false:false:false

Minulý rok počas historicky prvého slovenského PRIDE na jeho účastníkov fyzicky i slovne útočili pravicoví extrémisti, ktorí v deň pochodu zorganizovali vlastnú protiakciu. Organizátori tak museli zmeniť program celého podujatia. Na približne 500-členný dav vykrikovali pravicoví extrémisti hanlivé heslá a neváhali použiť dymovnice a hádzať do davu kamene, minimálne dvom mužom rozbili tváre. Polícia minulý rok predviedla až 29 výtržníkov.

Tohtoročný PRIDE bol podľa organizátorov oveľa bezpečnejší. Organizátori sa  podľa výkonného riaditeľa Dúhového PRIDE Richarda Fekete najviac obávali zlého počasia.

"Posilnili sme počet organizátorov, zabezpečená je lepšia SBS a spolupráca s mestskou aj štátnou políciou je vysoko profesionálna. Venovali sme týždne príprave bezpečnostných opatrení a pravidiel, sme pripravení na každú alternatívu," uviedol pred pochodom pre agentúru SITA Fekete. Na PRIDE tak bolo pripravených niekoľko stoviek policajtov. Vodiči a obyvatelia Bratislavy museli rátať s dopravným obmedzením na Rázusovom a Vajanského nábreží, ktoré boli uzatvorené na nevyhnutný čas.

Richard Sulík nesklamal a prišiel gay pochod podporiť

Podporu pochodu podobne ako vlani vyjadrili diplomatickí zástupcovia 20 krajín na Slovensku (minulý rok ich bolo 16 a zastúpenie EK v SR), okrem iných napríklad veľvyslanectvá USA, Nemecka, Francúzska, Maďarska či Poľska. Vicepremiér Rudolf Chmel k PRIDE vydal vyhlásenie, v ktorom uvádza, že pochod vníma ako manifestáciu inakosti a uznanie ľudskej dôstojnosti a rovnosti ľudí, ktorí patria k sexuálnym menšinám.

Predseda SaS Richard Sulík vyzval všetkých fanúšikov a sympatizantov, aby prišli na bratislavský Dúhový PRIDE. Ako uviedol na straníckej tlačovej besede, na PRIDE príde aj on a jeho spolustraníci. Svoje slovo dodržal.

"Títo ľudia bojujú za správnu vec, za svoje práva a slobodu," vysvetlil dôvod svojej účasti Sulík. Pripustil, že aj v budúcnosti sa budú pokúšať o vytvorenie výboru pre neheterosexuálne menšiny, ktorý pred časom vláda neodsúhlasila o jeden hlas. "Neprešiel teraz, prejde na budúce."

Účasť prostredníctvom svojho tlačového odboru potvrdil aj minister práce, sociálnych vecí a rodiny Jozef Mihál. „Som presvedčený, že slovenskí občania, ktorí spolu žijú ako životní partneri rovnakého pohlavia, by mali mať rovnaké práva ako ostatní,“ zdôraznil. To isté si myslí aj štátna tajomníčka Lucia Nicholsonová, ktorá pochod podporila aj vlani. "Myslím si, že slovenská spoločnosť by mala byť tolerantnejšia voči všetkým formám inakosti, politici by mali ísť príkladom. Preto podporujem túto aktivitu,“ uviedla.

Pochod sa začal slávnostným otvorením na Hviezdoslavovom námestí. Nasledovali príhovory aktivistov, ambasádorov a europoslankýň. Po príhovoroch vystúpila slovenská skupina Živé kvety, Marcel Berky a Aneta Langerová. Na 16:30 organizátori naplánovali začiatok Dúhového pochodu.

Na PRIDE vystúpili ľudskoprávni aktivisti z Moldavska, Czeslaw Walek z Česka, Clare B. Dimyon z Veľkej Británie, Slovenka Hana Fábry, europoslankyne Marije Cornelissen a Ulrike Lunacek, ale aj veľvyslanci ambasád, ktoré PRIDE vyjadrili podporu či zástupca medzinárodnej delegácie Amnesty International a mnohí ďalší. "Pre nás je dôležitý každý hlas účastníka, preto si na začiatok pochodu spolu zakričíme heslo tohtoročnej kampane Poď von! Buď hrdý na to, kým si!," dodal Fekete.

Slota: Dúhový PRIDE je nechutné divadlo!

„Ako na iných chorých sa pozerám na týchto ľudí s určitým rešpektom. Z toho dôvodu, že nikto si nevyberá svoju chorobu. Niekto, kto má rakovinu, určite nespieva od radosti, že ju má. Ani nechodí pochodovať po uliciach, že má rakovinu. Títo ľudia sú chorí. Ja im neberiem priestor na život. Ale vadí mi, že to prezentujú na ulici. Je to nechutné divadlo,“ povedal Slota.

Zdôraznil, že slovenské médiá neprejavili záujem o 140. výročie založenia najstaršej politickej strany Slovákov, ale venujú pozornosť dnešnému pochodu v hlavnom meste Slovenska. „Radšej sa venujú s prepáčením lesbám a homosexuálom pochodujúcim po hlavnom meste Slovenska, čo je teda najsmutnejšie,“ dodal Slota.

Program pochodu Dúhový PRIDE 2011

13:00 – 13:40 slávnostné otvorenie, príhovory

13:45 – 14:35  ŽIVÉ KVETY

14:45 – 15:05 MARCEL BERKY

15:15 – 16:15  ANETA LANGEROVÁ

16:30 – začiatok Dúhového pochodu z Hviezdoslavovho námestia cez Nový Most na druhý breh Dunaja na Tyršovo nábrežie

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú