Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.05.2011 06:01

Obama oznámil šokujúcu správu: Usáma bin Ládin († 54) je mŕtvy!

Usáma bin Ládin, vodca teroristickej siete al-Káida, je mŕtvy a telo identifikované podľa DNA má v rukách americká armáda.

Informáciu priniesla televízia CNN s odvolaním sa na svoje zdroje. Americký prezident Barack Obama následne správu oznámil v mimoriadnom príhovore k národu. "Dnes môžem oznámiť, že USA uskutočnili operáciu, pri ktorej bol zabitý Usáma bin Ládin," vyhlásil Obama v príhovore z Bieleho domu.
Bin Ládina sa podarilo vypátrať v Pakistane, povedal Obama. Útok, pri ktorom zomrel bin Ládin, bol vykonaný v nedeľu 1. mája na Obamov pokyn. Bin Ládin zahynul vo svojom úkryte neďaleko pakistanského hlavného mesta Islamabad.

Zabilo ho americké komando

Spojené štáty majú jeho telo, ktoré bolo identifikované na základe analýzy DNA. Usáma bin Ládin sa považuje za vodcu organizácie al-Káida, sunnitskej islamskej teroristickej siete, ktorá stojí za viacerými útokmi na civilné a vojenské ciele po celom svete.  Má byť tiež osnovateľom a financovateľom teroristických útokov z 11. septembra 2001 na Svetové obchodné centrum (WTC) v New Yorku a na Pentagón vo Washingtone, pri ktorých zomrelo najmenej 2752 ľudí.

Nemenovaný činiteľ amerických protiteroristických síl podľa agentúry AP zdôraznil, že išlo o pozemnú operáciu, nie o útok bezpilotného lietadla. Usáma bin Ládin bol zabitý pri prestrelke. Zranený nebol nikto z Američanov, komando sa tiež úzkostlivo staralo, aby nedošlo k obetiam medzi civilistami.

Okrem Usámu bin Ládina prišli pri prestrelke o život ďalší štyria ľudia. Podľa amerického predstaviteľa, ktorý si prial zostať v anonymite, prišiel o život aj dospelý syn Usámu bin Ládina, ďalej dvaja ďalší muži, ktorí fungovali ako Usámovi poslovia, a žena, ktorú jeden z nich použil ako živý štít. Dve ďalšie ženy pri útoku utrpeli zranenia. Niekoľko žien a detí americké sily po útoku zatkli.

Američania oslavujú

Na túto správu okamžite reagovali obyvatelia New Yorku a Washingtonu, ktorí začali vychádzať do ulíc. Mávali vlajkami, spievali a tancovali. Dav pred Bielym domom vo Washingtone skandoval okrem iného "Amerika, Amerika". "Máme ho, máme ho," povedal jeden z opýtaných pre CNN. "Nakoniec prišla spravodlivosť," dodal. Ešte počas Obamovho prejavu došlo k upchatiu prístupových ciest do Washingtonu. "Aký nádherný deň. Konečne sa to stalo," povedal jeden Newyorčan.

Washington však požiadal americké veľvyslanectvá po celom svete, aby posilnili bezpečnostné opatrenia. Existujú totiž obavy, že al-Kájda by mohla chystať v odvete za zabitie bin Ládina ďalšie útoky.

884371:article:true:true:true

Útoky bin Ládina

Usáma bin Ládin je na zozname desiatich najhľadanejších osôb, zostavenom americkým Federálnym úradom pre vyšetrovanie (FBI). Americká vláda ponúkala odmenu 50 miliónov dolárov za informácie vedúce k jeho priamemu dolapeniu.

Už dávno pred útokmi z 11. septembra bol bin Ládin známy ako nepriateľ Spojených štátov. Bol podozrivý z prepojenia na útoky na veľvyslanectvá USA v Keni a Tanzánii zo 7. augusta 1998, pri ktorých zahynulo viac ako 200 ľudí, ako aj na bombové útoky na americkú vojenskú loď USS Cole v jemenskom prístave Aden v októbri 2000.

Bin Ládin má mať prsty aj v bombovom útoku na WTC z roku 1993, neúspešných pokusoch zabiť vtedajšieho prezidenta USA Billa Clintona a pápeža Jána Pavla II., ako aj v útokoch na vojakov USA v Saudskej Arábii a Somálsku.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto)
Analytik ocenil Slovensko: V porovnaní s Českom sme v tomto lepší
Pri nehode auta a kolobežky v Záhore sa zranili deti, vodička nafúkala.
Foto
Opitá vodička sa zrazila s kolobežkou: Pri nehode na východe Slovenska sa zranili tri deti!
Tankovanie bude čoraz drahšie.
Tankovali sme konečne lacnejšie? Pozrite sa na novinky zo štatistického úradu
(ilustračné foto).
To tu ešte nebolo! Astronauti sú už na mieste, chystá sa historický let
(ilustračné foto)
Objavia sa kamióny na cestách aj počas sviatkov? Polícia chystá opatrenia
Ilustračné foto
Zlodeji ukradli elektrické káble a spôsobili POHROMU! Znefunkčnili podstatnú vec
Let’s Dance sa teší veľkej diváckej obľube.
To tu ešte nebolo: Let’s Dance vyrazí na TURNÉ! Tancujúce hviezdy aj vo vašom meste
Andrej Danko v bratislavskej Dúbravke.
Foto
Andrejovi Dankovi odobrali vodičský preukaz: Líder SNS prišiel upratovať bratislavskú Dúbravku
Lenka prišla pri tragédii o brata.
Foto
Letuška Lenka bojuje s rakovinou: Keď svitla nová nádej, osud jej uštedril ďalšiu tvrdú RANU!
(ilustračné foto).
Súd vzal do väzby ukrajinského ministra poľnohospodárstva: Znepokojivé obvinenia
(ilustračné foto)
Šokujúci krok Japonska kvôli nevychovaným turistom: Zakážu najväčšie lákadlo dovolenkárov!
Thoughtful female high school student sitting at the desk in the classroom and looking away with hand on chin.
Po prvé alebo za prvé? Odpoveď nájdete TU! Pravopis si nemýľte s češtinou