Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.04.2011 17:00 | Prominenti | Zahraniční prominenti

Hrdinovia s menami skutočných ľudí: Kto bol skutočný James Bond?

Hlavné postavy známych detektívok a románov boli autorom oveľa bližšie, než by sa z kníh zdalo.

Niektorí spisovatelia sa pri vymýšľaní mien svojich hrdinov poriadne vytrápia, iní si z toho nerobia ťažkú hlavu a pomenujú ich podľa svojho suseda. Aj takto to totiž chodí a za menami slávnych postáv sa neraz skrývajú obyčajní smrteľníci.

Holmes a hráči kriketu

Vytvorili nesmrteľné detektívne príbehy premyslené do najmenších detailov, pri vymýšľaní mien sa však veľa nenatrápili. Reč je o spisovateľoch Agathe Christie a Arthurovi Conanovi Doylovi. Christie meno Hercula Poirota jednoducho „vykradla“ a odvodila ho od ďalších fiktívnych detektívov vtedajšej doby. Spisovateľka Marie Belloc Lowndes predtým vytvorila postavu detektíva Hercule Popeau (s Poirotom ho navyše spája aj samoľúbosť) a Frank Howel Evans pre zmenu monsieur Poirota, išlo o Belgičana, bývalého policajného dôstojníka žijúceho v Londýne.

875933:gallery:false:true:true 875932:gallery:false:true:true

Arthur Conan Doyle sa pri vytváraní charakteru Sherlocka Holmesa inšpiroval viacerými lekármi či policajtmi tej doby, pri detektívovom mene však siahol po menách hráčov kriketu. Doyle tento šport obľuboval a Sherlockovo meno vzniklo kombináciou mien dvoch hráčov - Mordecai Sherwin a Frank Shacklock. A priezviskom iného hráča kriketu Wiliama Mycrofta je pre zmenu pomenovaný Sherlockov mladší brat.

Spolužiak Harry Potter

Mať za spolužiaka Harryho Pottera by asi chcelo každé dieťa, autorka kníh o mladom čarodejníkovi Joanna Rowling ho však naozaj mala. S Harrym Potterom kedysi Rowling drala jedny školské lavice a chlapec v nej asi zanechal naozaj veľký dojem, keď jeho menom neskôr pomenovala svojho slávneho čarodejníckeho hrdinu.

875817:gallery:false:false:true

Múza spisovateľku kopla vo vlaku z Manchestra do Londýna (vlak meškal, a tak v ňom presedela štyri hodiny) a podľa jej vlastných slov sa zrazu celý príbeh objavil v jej hlave. Keď prišla domov, okamžite začala písať. Školské spomienky dali meno aj Harryho profesorovi Albusovi Dumbledorovi. Riaditeľ na autorkinej základnej škole sa volal Alfred Dunn.

Ornitológ James Bond

James Bond sa narodil v roku 1900 vo Filadelfi i, svoj 89-ročný život zasvätil vtákom. A toto je pravda pravdúca. James Bond skutočne žil, bol uznávaný ornitológ, a keď Ian Fleming pracoval na prvom románe o Bondovi - Casino Royale - ešte stále nemal pre agenta meno. Až mu zrak náhodou padol na knihu Vtáky Západnej Indie, ktorej autorom bol Bond. „Naraz som vedel, že je to meno, ktoré hľadám - strohé, neromantické, anglosaské a napriek tomu veľmi mužné - James Bond,“ spomínal Fleming.

426829:gallery:false:false:true 875815:gallery:false:false:true

Ornitológovi Bondovi však jeho slávne meno prinieslo neskôr viac starosti ako radosti. Počas studenej vojny si ho na letiskách premeriavali nevraživými pohľadmi a robili si z neho vtipy. Istý bankový úradník mu odmietol vyplatiť šek, pretože považoval jeho meno za žart. O týchto nepríjemnostiach vedel aj Fleming, preto raz poznamenal, že ak by ornitológ objavil osobitne škaredý druh vtáka, mohol by ho kvôli zadosťučineniu pokrstiť menom Ian Fleming.

Stolár Josef Švejk

Takmer neuveriteľne znie informácia, že stolár Josef Švejk, pochádzajúci z Prahy, naozaj bojoval v prvej svetovej vojne a z vojenskej služby bol uvoľnený z dôvodu „idiotizmu“.

Otec Švejka, spisovateľ Jaroslav Hašek, sa však údajne s týmto pánom nestretol a historky o ňom len počul od troch vojenských veteránov, ktorí v jeden májový deň roku 1911 oslavovali skončenie vojenskej povinnosti. Keď sa potom Hašek v noci vrátil domov na mol opitý, napísal si o vtipnej postave krátku poznámku. A z tej vznikol slávny humoristický román.

Celebritné pseudonymy

Zaujímavosťou je, že literárne postavy či historické mená majú veľký vplyv i na súčasné celebrity. Herečku Joyce Penelope Wilhelminu Frankenberg pozná svet pod menom Jane Seymour. A žena s týmto menom bola anglickou kráľovnou - treťou manželkou Henricha VIII., ktorý sa preslávil svojimi šiestimi manželkami.

105472:gallery:false:false:true

David Copperfield je nielen najslávnejší iluzionista, ale aj názov románu Charlesa Dickensa. Kúzelník Copperfield sa vlastným menom volá David Seth Kotkin a meno si zmenil ako 18-ročný.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu