Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.04.2011 08:07 | Správy | Krimi | Nehody

Zrážka dvoch lodí na Dunaji: Všetkých cestujúcich evakuovali

Na Dunaji pri Šamoríne sa zrazili nákladné a výletné plavidlo. Na výletnej lodi bolo 160 pasažierov, ktorých evakuovali.

Jedna z lodí, ktoré sa zrazili v riečnom koryte Dunaja pri Šamoríne, bola výletná a plávala pod maltskou vlajkou. Podľa slov kapitána výletnej lode Borisa Atavina plavba prebiehala úplne pokojne a podľa plánu. Ako povedal pre redaktora Čas.sk, ktorý sa nachádzal priamo na palube havarovanej lode, ani sám nevie, ako sa celá zrážka vlastne zomlela: "Bola to pokojná plavba, fúkal však silný vietor.Zrazu som pred sebou videl zvláštne manévrovať nákladnú loď. Chcel som sa jej vyhnúť, žiaľ, nepodarilo sa to" Ako prvá z lode musela byť pre nevoľnosť evakuovaná staršia žena, o ktorú sa postarali záchranári.

Na mieste pomáhajú hasiči

Neskor evakuovali aj ostatných 160 pasažierov výletnej lode. Premiestňovanie turistov začalo pred 15. hodinou. Evakuácia prebehla v dvoch fázach. Najprv premiestnili prvých 80 ľudí a potom prebehla evakuácia druhej polovice cestujúcich. Cestujúcich naložili do autobusov, ktoré smerujú do Bratislavy, odkiaľ by mali ďalej pokračovať v trase ich výletu. "Zajtra sem príde nová loď, ktorou budú môcť pokračovať vo svojom zájazde. Hoci nič nehrozí, rozumnejšie by bolo, keby boli ľudia evakuovaní. Rozhodnutie nezáleží ani tak na kapitánovi lode, ako skôr na jej prevádzkovateľovi, ktorou je cestovná kancelária," informoval minister vnútra Daniel Lipšic, ktorý prišiel na miesto nehody. Okrem Lipšica je na mieste aj minister životného prostredia József Nagy.

Prvá časť ľudí z havarovanej lode je už evakuovaná.

868005:article:true:true:true

Hoci výletná loď nie je poškodená, horšie to vyzerá s nákladnou. "Nákladná loď je poškodená a prehnutá v strede, preto museli posádku z lode evakuovať na osobnú výletnú loď. Výletná loď je do nej zakliesnená," informovala Beatrice Hudáková z ministerstva životného prostredia.

Potápajúcu sa nákladnú loď prevážajúcu kukuricu sa už podarilo stabilizovať. Diery na poškodenom plavidle sa podarilo utesniť penou. Experti musia prečerpať 15-tisíc litrov pohonných látok, aby sa predišlo ekologickej katastrofe. Prečerpávanie sa už dokončuje do tankera, ktorý poskytol Slovenský vodohospodársky podnik – záchranná služba poskytla špeciálne zariadenie na prečerpávanie. Po dokončení tejto operácie sa uvidí, ako sa lode oddelia, či sa nákladná potopí, resp. či sa do výletnej dostane voda. Po prečerpaní nafty bude potrebné preložiť aj náklad lode. Výletná loď nie je vážne poškodená a pravdepodobne by bola schopná pokračovať v plavbe na kratšiu vzdialenosť.

K miestu nehody prišiel aj minister vnútra Daniel Lipšic (prvý sprava).

Lipšic kritizuje rýchlosť zásahu

Minister sa kriticky vyjadril k informovanosti a zabezpečeniu záchranných prác po havárii. Nehoda sa stala dnes o 1.50 h, avšak záchranárske tímy prišli až okolo 8.00 h. "Z nepochopiteľných príčin nebol vyrozumený záchranný integrovaný systém. Bola vyrozumená len súkromná záchranná služba. Budem veľmi dôrazne hovoriť s ministrom životného prostredia, ako sa to mohlo stať. Integrovaný záchranný systém bol vyrozumený až o 7.30 h, čo považujem za neprijateľné. My sme s touto záchrannou službou už vypovedali spoluprácu minulý rok. Očakávam, že ani iné rezorty nebudú zo štátnych peňazí platiť súkromné záchranné služby, z čoho je veľký biznis, keď máme plne vybavené a funkčné štátne záchranné zložky. Pochybila pravdepodobne Štátna plavebná správa či Vodohospodársky podnik, ktorý vôbec nevyrozumeli integrovaný záchranný systém, ale informovali súkromnú záchrannú službu. To považujem za neprijateľné a budem žiadať vysvetlenie," dodal Lipšic.

Nagy chce naďalej spolupracovať so súkromnými záchranármi

inister životného prostredia József Nagy si nemyslí, že by bolo efektívne, keby jeho rezort vypovedal dlhodobú zmluvu so súkromnými záchranármi, ktorí aj dnes zasahovali pri zrážke lodí na Dunaji. „Štát tejto organizácii poskytol stovky miliónov korún na vybudovanie veľmi špičkového záchranného systému ako technológie. Tá zmluva, ktorá platí – vlastne úplne bezplatne nám chodia takéto veci riešiť."

Štátna plavebná správa dostala hlásenie len o ľahkej nehode

Štátna plavebná správa mala dnešnú zrážku dvoch lodí pôvodne nahlásenú ako ľahkú plavebnú nehodu, ku ktorej nebolo potrebné volať záchranárske zložky. Povedala to Katarína Zbudilová, ktorá zastupuje riaditeľa Štátnej plavebnej správy. Až po osobnom preverení situácie vedúcim príslušnej pobočky bol kontaktovaný Integrovaný záchranný systém.

Vedúci pobočky sa podľa Zbudilovej musel v nočných hodinách dostať k miestu nehody plavidlom, čo tiež trvá nejaký čas. V súčasnosti už Štátna plavebná správa nehodu hodnotí ako vážnu. Jej príčinami sa zaoberá polícia, ktorá preveruje podozrenie z trestného činu všeobecného ohrozenia.

Práce komplikuje silný vietor a dážď

Dunaj v týchto miestach vodného diela dosahuje najväčšiu šírku. Záchranárske práce komplikuje silný vietor a vytrvalý dážď. Pod vplyvom vetra je hladina rozbúrená. Vlny dosahujú výšku až jedného metra.

Hovorca hasičov zároveň uviedol, že na mieste zasahuje aj Komplexná centrálna záchranná služba z Gabčíkova. "Lode sa podľa zistení zrazili asi desať minút pred 2. hodinou ráno. Potápajúca sa loď je mimo plavebnej dráhy," dodal Peťko.

Podrobnejšie informácie o zrážke čítajte v zajtrajšom Novom Čase.


Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument