Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.03.2011 10:43 | Správy | Domáce správy

Spoveď matky živého Patrika: Môjho synčeka pochovali zaživa!

Krutý omyl trebišovskej nemocnice! Matke telefonicky oznámili, že jej syn zomrel. A to aj napriek tomu, že Patrik (9) stále žije a nikdy nebol v ohrození života.

Problém nastal, keď na oddelení, kde Patrik tiež ležal, zomrel iný detský pacient. Táto trauma však rodinu prenasleduje aj dnes. Stále pozerajú na syna ako na zázrak a dúfajú, že sa im nezdá a je skutočne živý.

Nemocnica v Trebišove Na infekčnom oddelení ležal aj Patrik.

„Patrik náhle opuchol a lekári nevedeli prísť na to, čo mu je. Preto ho v pondelok hospitalizovali na infekčnom oddelení v Trebišove,“ hovorí Patrikova mama Jana Ščúrová. Za chlapcom chodila každý deň, len v osudný štvrtok iba popoludní do nemocnice zavolala. Najprv ju sestrička slušne požiadala, aby zavolala neskôr, lebo majú na oddelení veľa roboty. Okolo šiestej preto zavolala opäť. „Sestrička mi dala k telefónu lekára. Povedal mi, že Patrik o piatej popoludní skolaboval. Ani neviem, ako sa mobil dostal manželovi do rúk a jemu to zopakovali,“ tvrdí ešte aj teraz vystresovaná matka.

Jana myslela, že Patrika už živého nepohladí, bol to však len krutý omyl nemocnice.

V tej sekunde sa rodine Ščúrovcov zrútil svet. Nechceli uveriť tomu, že ich syn je mŕtvy. „Manželovi sa zlomil hlas. Pracuje ako hrobár a v živote mu nenapadlo, že by musel pochovať svojho syna,“ dodáva pani Jana. Rodičia trvali na tom, že chcú mŕtveho Patrika vidieť. „Vysvetlili mi, že budem zbytočne chodiť v ten večer do nemocnice, že syna uvidím na druhý deň na patológii. No stále nás s mužom ťahalo do nemocnice,“ vysvetľuje ďalej pani Jana.

Keď zazvonili na infekčnom oddelení, šokujúco sa dozvedeli, že ich syn žije. „Sestrička nám povedala, že je v poriadku a behá po oddelení. Nakoniec nám ho ukázala v okienku. Neviete si predstaviť, čo to bol za šok,“ zdôrazňuje Jana. Tie dve hodiny, ktoré žila v tom, že synčeka už živého nepohladí, nepraje prežiť nikomu. „Boli to najhoršie a najdlhšie hodiny môjho života,“ hovorí smutne Patrikova mama.

Otec chlapca sa stále presviedča, že Patrik v nemocnici nezomrel.

Patrika v piatok prepustili z nemocnice. Predbežnou príčinou jeho opuchnutia je pravdepodobne zub. „Všetko však potvrdia výsledky laboratórnych vyšetrení. Synček spí s manželom, ten sa stále zobúdza a stále ho objíma, či je skutočne živý,“ vysvetľuje Patrikova mama. Na prežitú traumu nedokáže zabudnúť a nepomohlo jej ani ospravedlnenie personálu nemocnice. Chcú sa obrátiť aj na súd. Podľa právnika, ktorého oslovil Nový Čas, ide skôr o otázku na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. „Keďže nie sme v Amerike, s podobnou žalobou asi neuspejú,“ dodal právnik. Úrad však v celej veci vidí len etický problém.

Nemocnica: Mrzí nás to, prepáčte!

Trebišovskú nemocnicu situácia okolo malého Patrika veľmi mrzí. Svoje konanie ospravedlňujú tým, že v čase, keď Patrikova mama volala na oddelenie, sa snažili oživiť 15-ročného chlapca, ktorého sa im, žiaľ, nepodarilo udržať pri živote. „Bolo už po bežnom pracovnom čase, na oddelení už nebol plný stav lekárov a zdravotníckeho personálu. Vo vyhrotenej situácii, vo veľkom zhone a v psychickom vypätí, keď prebehla neúspešná resuscitácia, došlo k informačnému šumu. Cez telefón bola podaná informácia o smrti pacienta v domnienke, že na linke sú jeho rodičia,“ vysvetlila za nemocnicu hovorkyňa zriaďovateľa Zuzana Bobríková. V žiadnom prípade podľa nej nešlo o úmysel ani o zanedbanie starostlivosti. „Lekársky a zdravotnícky personál v snahe vyjsť v ústrety neoveril dôkladne identitu volajúceho. Opatrenia, ktoré nemocnica urobí, by mali v budúcnosti opakovanie takejto situácie absolútne vylúčiť,“ uzatvára Bobríková.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Desivé varovanie z USA: Maskuje Čína tajné vojenské operácie?! Neuveríte, čo tvrdí šéf NASA
Ruský prezident Vladimir Putin.
Problémy v živote Putinovej exmanželky? Úrady zasiahli proti jej partnerovi! S týmto sa môžu rozlúčiť
Poľský prezident Andrzej Duda sa stretol s Donaldom Trumpom.
Foto
Súkromné stretnutie Trumpa a Dudu: Spoločná večera! O čom išlo?
Volodymyr Zelenskyj.
Slová, ktoré chcel Zelenskyj počuť: Ukrajina má dôvod na radosť! EÚ by im mala poskytnúť urgentnú pomoc
Ilustračné foto
Foto
Úrady vydali najvyššie varovanie: Tisíce ľudí evakuujú! Krajine hrozí NIČIVÝ jav
(ilustračné foto).
Izrael sa chystal zaútočiť na Irán: V tom sa stalo niečo nečakané! Krajina náhle otočila
Hoci Victoria slávi už päťdesiat rokov, takmer nikto by si netrúfol jej to povedať.
Foto
TOTO ste Victorii Beckham nevedeli: Dcéra o nej prezradila TRÁPNE tajomstvo! Uf, radšej mala ostať ticho
Počty prípadov u našich susedov od začiatku roka prudko stúpajú.
EPIDÉMIA v Česku?! Odborníci dvíhajú varovný prst: Ochorenie naberá na intenzite
 Na proteste proti zákonu o zahraničnom vplyve bolo v Tbilisi vyše 20.000 ľudí.
Foto
Gruzínskom sa ozývajú výkriky skandovania: Desiatky tisíc ľudí vybehlo do ulíc! Situácia je vážna, čo sa tam deje?
Vlajka Kataru (ilustračné foto).
Katar prehodnocuje svoju úlohu sprostredkovateľa: Môžu za to konflikty? Najhoršie na tom skončí táto krajina!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Česko a Belgicko bijú na poplach! Prstom ukazujú na Rusko: Hrozné, do čoho majú zasahovať
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj žiada lídrov EÚ o pomoc: Vymenoval zoznam, toto by im pomohlo pri obrane krajiny