Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.03.2011 07:20

Skaza Japonska: Tisíc mŕtvych a 88 000 nezvestných!

Severovýchodné Japonsko zasiahlo veľmi silné zemetrasenie s magnitúdou 8,9. Ďalšie otrasy zasiahli krajinu večer.

Nachádzate sa vy alebo niekto z vašich známych v Japonsku? Máte fotografie alebo videá z ničivej katastrofy? Napíšte nám na tip@novycas.sk!

Cunami zasiahlo Havaj: Voda zaplavila Waikiki Beach na Oahu >>

Ďalší zásah cunami: Trojmetrová vlna zasiahla ruské Kurilské ostrovy >>

Podľa najnovších informácií počet obetí ničivého zemetrasenia a cunami v Japonsku už ide na niekoľko stoviek. Ničivé vlny odniesli loď so 100 ľuďmi na palube. Japonské médiá informujú, že na pláži neďaleko mesta Sendai našil 200 až 300 tiel. Japonská polícia oficiálne ohlásila 400 mŕtvych. Počet obetí s najväčšou pravdepodobnosťou presiahne 1000 ľudí.

Na východe krajiny v prefektúre Miagi sa stratil osobný vlak s niekoľkými stovkami cestujúcich. Vlak z mesta Sendai práve prechádzal najviac postihnutou oblasťou a pravdepodobne ho strhli cunami. Úrady zatiaľ nevedia, koľko ľudí sa v ňom nachádzalo.

Oficiálne zdroje zverejnili informácie, podľa ktorých by mal byť počet nezvestných presahovať až hrozivo znejúcu cifru 88 000!

Vláda v Tokiu podľa svojho hovorcu vychádza z predpokladu, že by mohlo ísť o dosiaľ najhoršie zemetrasenie v histórii Japonska, informovala tlačová agentúra Kjódo. Podľa ruského ekonomického denníka Marker vyjde Japonsko obnovenie zničených oblastí na približne 100 miliárd dolárov. Japonský minister obrany oznámil, že zemetrasenie a tsunami zničili v najpostihnutejšej prefektúre Fukušima až 1800 domovov.

Japonsko zasiahli večer aj ďalšie otrasy

Podľa miestnych médií Japonsko zasiahlo ďalšie zemetrasenie. Tentoraz malo menšiu silu, 6,6 Richterovej stupnice. Otrasy zasiahli centrálne Japonsko v oblasti Nagana. Zemetrasenie bolo cítiť aj v hlavnom meste Japonska.

Nefunguje doprava ani mobilné siete

Japonské Tokio zachvátil po silnom zemetrasení a následných vlnách tsunami totálny chaos. Ľudia sa nevedeli dostať domov z práce, keďže dlhé hodiny bola kompletne zastavená železničná doprava aj metro, ktoré inokedy premáva na sekundy presne. Po šiestich hodinách začalo metro premávať, ale len na niektorých linkách.

Ľudia sa nemohli dovolať svojim blízkym, keďže vyradená bola aj väčšina mobilných sietí. Už úplne beznádejné boli pokusy dovolať sa na severovýchod Japonska, ktorý dostal najničivejší zásah tsunami. V Tokiu sa tak tvorili obrovské rady pred telefónnymi automatmi, ktoré v bežné dni takmer nikto nevyužíva.

Otrasy posunuli zemskú os o 15 centimetrov

Špecialisti americkej NASA vypočítali, že v dôsledku zemetrasenia sa zemská os posunula o 15 centimetrov. Informovala o tom ruská agentúra ITAR-TASS. Podľa predbežných výpočtov NASA sa kvôli tomu deň na Zemi skráti o 1,6 mikrosekundy.

Predtým taliansky Národný inštitút geofyziky a vulkanológie vypočítal, že pri zemetrasení sa zemská os posunula o 10 centimetrov.

Podľa odborníkov inštitútu vplyv na zemskú os bol oveľa väčší, než dokonca po zemetrasení na Sumatre v roku 2004. Vtedy sa os točenia našej planéty posunula o 6 centimetrov. Podľa talianskych seizmológov piatkové otrasy v tomto zmysle prekonalo už len Veľké čílske zemetrasenie v roku 1960, keď magnitúdo dosahovalo od 9,3 do 9,5 stupňa.

Z poškodenej jadrovej elektrárne vypustia rádioaktívnu paru

Úroveň radiácie v budove, kde je umiestnená turbína japonskej jadrovej elektrárne Daiiči v prefektúre Fukušima, sa zvyšuje po tom, ako tam došlo k havárii na chladiacom systéme v dôsledku ničivého zemetrasenia.

Spojené štáty poslali na riešenie situácie ochladzovaciu zmes, ktorá sa Japoncom míňala. Robert Alvarez, americký odborník na jadrovú energetiku a bývalý vysokopostavený predstaviteľ ministerstva energetiky, označil situáciu za "desivý súboj s časom".

Japonské úrady uviedli, že vypustia mierne rádioaktívnu paru z prehriateho reaktora, aby v ňom uvoľnili tlak, pretože to nedokážu urobiť schladením. Para by nemala poškodiť životné prostredie ani zdravie obyvateľov, žijúcich v okolí elektrárne.


Japonská agentúra pre jadrovú energetiku uviedla, že v jednom zo šiestich reaktorov elektrárne Daiiči stúpla úroveň tlaku na 1,5-násobok normálneho stavu. Úrady evakuovali približne 3000 obyvateľov z okolia tejto jadrovej elektrárne, nachádzajúcej sa v meste Onahama. Vláda vyhlásila v súvislosti s jadrovou elektrárňou núdzový stav.

Po zemetrasení vznikli obrovské vlny cunami

Japonské úrady vyzvali obyvateľov pobrežného regiónu, aby odišli do vyššie položených oblastí alebo na horné poschodia svojich domov. Po prvej prílivovej vlne cunami, ktoré dosiahla miestami štyri metre, hrozia totiž ďalšie vlny, ako aj ďalšie silné dotrasy.

Televízne zábery nasnímané z vrtuľníka, ktoré odvysielali svetové médiá, zachytávajú severné pobrežie krajiny, ktorého rozsiahla časť sa ocitla pod vodou. Vlny blata sa prehnali korytom rieky Natori v meste Sendai proti jej toku a následne zaplavili okolité polia. V hlavnom meste zo silno rozkolísaných budov vybehli na ulice milióny ľudí.

836241:article:true:true:true

Zemetrasenie otriasalo niekoľko minút budovami v hlavnom meste Tokio, takmer 400 kilometrov južne od epicentra. Ľudia v budovách i cestujúci v metre uviedli, že pre silu otrasov bolo ťažké sa udržať na nohách.

Na niekoľkých miestach v Tokiu vypukli okolo 50 požiarov, 4 milióny domácností zostalo bez elektrického prúdu, vody aj plynu. Zaplavené sú prístavné oblasti vrátane časti tamojšieho Disneylandu.

Japonský meteorologický úrad varoval pred cunami s výškou až desať metrov. Nebezpečenstvo cunami hrozí aj na pobreží Ruska a Mariánskych ostrovov, ako aj na Guame, Taiwane, Filipínach, Marshallových ostrovoch, v Indonézii, na Papue-Novej Guinei, na Nauru, v Mikronézii a na Havajských ostrovoch.

Silné zemetrasenie, ktoré zasiahlo japonské tichomorské pobrežie, cítili aj obyvatelia čínskeho hlavného mesta, ktoré leží 2 500 kilometrov západne od epicentra otrasov. Ako informovali obyvatelia Pekingu, zamestnanci pracujúci v niektorých výškových budovách oznámili, že jasne cítili otrasy, avšak zatiaľ odtiaľto neboli nahlásené žiadne zranenia súvisiace so zemetrasením. Čínsky úrad pre zemetrasenia uviedol, že mu obyvatelia z celého mesta hlásili otrasy.

Matka s dieťaťom sú prikrčení na jednej z ulíc v Tokiu počas silného zemetrasenia.

 

Evakuovali aj Rusov

Po silnom zemetrasení v Japonsku evakuovali viac než 10.000 obyvateľov pobrežných oblastí aj úrady na ďalekom východe Ruska vzhľadom na hrozbu prílivových vĺn cunami.

Evakuácie prebiehali na Južných Kurilách, ako aj ostrove Sachalin, informovala civilná obrana. Lode sa podľa nej rýchlo vracali do prístavov, pričom na brehoch zriadili pozorovateľské posty. Na ostrovoch očakávajú vlny do výšky až piatich metrov. Zvýšená pohotovosť platila aj pre polostrov Kamčatka.

Na Južných Kurilách zaznamenali dnes v priebehu 15 až 20 minút najmenej štyri podzemné zemetrasenia s magnitúdou okolo 5,0, uviedla tlačová agentúra Interfax. Neobjavili sa však správy o škodách.

Japonsko v piatok zasiahli ničivé vlny tsunami, ktoré vznikli v dôsledku silného zemetrasenia s magnitúdou 8,9. Agentúra SITA v tejto súvislosti prináša prehľad najväčších škôd, ktoré cunami od roku 2004 spôsobili.

Japonsko žiada o pomoc

Japonsko požiadalo v súvislosti s dnešným zemetrasením s magnitúdou 8,9 o zahraničnú pomoc. Krajina má záujem o vyslanie obmedzeného počtu záchranných a pátracích tímov, informovala Organizácia Spojených národov. "Japonsko požiadalo o pomoc medzinárodné pátracie a záchranné tímy, ale chce ich len zopár," uviedla Elisabeth Byrsová, hovorkyňa Úradu pre koordináciu humanitárnej činnosti (OCHA).

Na čakacej listine je 68 záchranárskych a pátracích tímov zo 45 krajín vrátane Slovenska, ktoré čakajú na žiadosť Tokia o pomoc.

Japonsko zasiahlo ničivé zemetrasenie, ktoré vyvolalo silné vlny cunami!


Zväčšiť mapu

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke tréner hokejistov Slovenska Craig Ramsay.
Foto
Nahnevaný Ramsay spravil počas zápasu s Českom neobvyklú vec: Je to neakceptovateľné!
Kengura - albín je vzácna, často sa nevyskytuje.
Foto
Nová atrakcia v Stropkove: V najmenšej zoo majú kenguru albína! Rozkošné FOTO
Nešťastný koniec zábavy
Mládež si zvolila nebezpečnú zábavu: Mali obrovské šťastie! Policajti sú v pozore
NR SR
Na Slovensku funguje okolo 160 politických strán: Pribudnú ďalšie
Anna Záborská
20. rokov v EÚ: Záborská bola pri rokovaniach, dnes má o budúcnosti jasnú predstavu: Je za zrušenie veta?
Vdova po zosnulom spevákovi († 81) mala pred pohrebom konflikt s Jakubcom.
Foto
Veľký KONFLIKT pred pohrebom Grúňa († 81): Prečo sa tam neobjavil jeho blízky priateľ? Toto je za tým
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Napätie medzi Ruskom a Ukrajinou by sa dalo krájať: Obe krajiny hlásia masívne útoky a vážne škody
Vykladanie riadu. Eva sa ako hodinová manželka stará aj o umývačku
Foto
Kysučanka Eva má originálnu prácu: Je z nej hodinová manželka! Čo všetko vám splní?
Tornáda v USA za sebou zanechali spúšť.
Foto
USA sa prehnalo 60 tornád: Extrémna sila, pozrite sa na tú katastrofu! Všetko zachytili na VIDEO
Laureáti národnej filmovej ceny Slnko v sieti za rok 2023
Foto
Odovzdávanie filmových cien Slnko v sieti: Nechýbala ani Čaputová! Jedna snímka hviezdila najviac
Patrik hovorí, že za svoj názor je šikanovaný.
FotoVáš Tip
Raperovi Rytmusovi klepli po prstoch policajti: Trest za pirátstvo na ceste!
Kmeťo kopal v zápase aj pokutový kop, ktorý premenil a potom sa vyzliekol, ale žltú kartu nedostal.
Foto
Slovenský Maradona premenil pokutový kop a potom sa vyzliekol...