Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.03.2011 06:00 | Správy | Domáce správy

Vyšetrovanie tragédie v Handlovej: Za smrť 20 baníkov môže príroda!

Pozostalí sú presvedčení, že vedenie bane nahnalo chlapov do podzemia ako ovce na jatky. Podľa úradov za všetko môže príroda.

Obvodný banský úrad v Prievidzi už ukončil vyšetrovanie tragédie v Bani Handlová, pri ktorej zahynulo 20 mužov. Výsledky sú však podľa muža z prostredia bane, ktorý si želá ostať v anonymite, viac ako šokujúce! Podľa neho úrad usúdil, že vedenie bane je nevinné a za všetko môžu príroda a nepredvídateľné okolnosti, ktoré ľudia nemohli ovplyvniť. Vedenie úradu priznáva, že vyšetrovanie sa skončilo.

„Uzavrú to s výsledkom, že na vine sú príroda, nepredvídateľné okolnosti, žiadny ľudský faktor nezlyhal. Túto informáciu mám priamo z banského úradu s tým, že vyšetrovanie je ukončené,“ povedal zdroj Nového Času.

Hlavný vchod bane, v ktorej sa stala tragédia.

Podľa neho zlyhali ľudia a nie príroda. „Horelo tam dva týždne, hasilo sa to len z čerpadla gumenou hadicou, kde nie je tlak ani dostrek. Na začiatku a konci zmeny to chodil hasiť iba revírnik. Nepovolali záchranárov, poslali tam ľudí, ktorí pri požiari nemali čo robiť. Veliteľ likvidácie havárie nedodržal základné bezpečnostné predpisy. Kto prikázal, aby otvorili dvere na trafostanici a urobili skrat, po čom to všetko vyletelo do vzduchu? Za toto určite nemôže príroda, ale konkrétni ľudia,“ myslí si zdroj z prostredia bane.

Riaditeľ Obvodného banského úradu v Prievidzi Bohuš Sliacky pre Nový Čas potvrdil, že vyšetrovanie je skončené. „Je to pravda. Už sme to v podstate uzatvorili,“ povedal. Na otázku, či podľa výsledkov vyšetrovania naozaj môže za smrť 20 ľudí príroda, však neodpovedal. „To nemôžeme takto povedať,“ načrtol.

Manželia Dobišovci na svojho syna Paľka spomínajú denne.

Pozostalí po baníkoch a záchranároch, ktorí pod zemou zahynuli, už rok a pol čakajú, ako dopadne vyšetrovanie. Pavlovi Dobišovi (67) a jeho manželke Magdaléne (66) zomrel v bani syn Pavel (39). „Takého dobrého syna, ako bol náš Paľko, nám už nik nevráti,“ plače M. Dobišová. Ona aj jej manžel si o tom, či nešťastie zavinila príroda, alebo ľudia, myslia svoje. „Šéf bane Čičmanec sa doteraz pozostalým vyhýba. Prečo asi? No preto, lebo je vinný a bojí sa ľudí, že by ho zbili! Môžu sa hanbiť. Oni ich tam poslali, nahnali ich tam ako ovce na jatky,“ dodal P. Dobiš.

Najväčšia banská tragédia

K výbuchu plynu došlo vo východnej šachte v lete 2009. V hĺbke 330 metrov zostalo 20 ľudí, z toho 11 banských záchranárov. Ďalších 9 baníkov vzdialených od epicentra výbuchu 200 metrov zranila tlaková vlna. Po tragédii sa ozvali viacerí baníci aj pozostalí, ktorí vinu za 20 zmarených ľudských životov dávali prievidzskému uhľobarónovi, väčšinovému vlastníkovi Hornonitrianskych baní v Prievidzi, Petrovi Čičmancovi.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Lekárka zažívala v posledných mesiacoch hotové peklo.
Foto
Hollywoodska HVIEZDA v Bratislave! Prominentná lekárka Pallová sa pochválila exkluzívnou FOTO
Na archívnej snímke z 8. júla 2018 osobný vlak, ktorý sa vykoľajil v provincii Tekirdag,
Hrozivá nehoda vlaku po sebe zanechala 25 mŕtvych: Dočkajú sa pozostalí spravodlivosti?!
Na archívnej snímke z 12. mája 1986 helikoptéra  rozprašuje chemikálie na elimináciu radiácie.
Výbuch v atómovej elektrárni v Černobyle navždy zmenil svet: Tieto chyby sa už nikdy nesmú opakovať
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj mal na linke významných mužov USA: Okrem vďaky nezabudol ani na dôležitú výzvu
"Gera, Germany - September 29, 2012: empty banana cardboard boxes on a pile. Rest of a fleamarket. In this boxes were books for a fleamarket and now they are empty and on a pile for waste."
V prepravkách s banánmi objavili šokujúci náklad: Zamestnancom supermarketov takmer oči vypadli!
Ilustračné foto
Kyjev získa obrovskú podporu: Krajina sa rozhodla zvýšiť sumu na vojenskú pomoc
Gukeš D sa počas Turnaja kandidátov snažil zachovať si chladnú hlavu.
Mladý Ind môže prepísať históriu šachu: Prefíkaná taktika ho dostala až k vrcholu!
Elle sa živí ako morská víla.
Foto
Kráľovský plat sexi morskej víly: Za jej služby sú ochotní zaplatiť astronomické sumy
Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska