Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.02.2011 16:36 | Správy | Domáce správy

Dielo skazy: Zo zrúcaniny hradu sa odtrhla 300-kilová kamenná masa

Z prednej palácovej časti zrúcaniny hradu Lednica v Púchovskom okrese sa odtrhla asi 300-kilogramová kamenná masa.

Spadla našťastie do vnútornej časti hradu a nie na svah pod hradom, kde v hĺbke asi 70 metrov stojí niekoľko rodinných domov.

"Klenba bola už dosť narušená poveternostnou eróziou, víkendový vietor dokonal dielo skazy. Našťastie sa nikomu nič nestalo," povedal starosta Lednice Milan Barka s tým, že časť skál spadla aj smerom na dedinu. Neboli však také veľké a zachytili sa v poraste strmého svahu pod hradom.
Ako dodal, niektoré časti hradu sú v dezolátnom stave a obáva sa ďalšej devastácie. Padajúce kamene môžu podľa neho vážne ohroziť rodinné domy v podhradí.

"Celý múr by bolo treba zvrchu zafixovať. Je dosť narušený aj na spodnej vnútornej časti, aj tá by potrebovala fixáciu. Múr prednej palácovej časti treba zarovnať do rovnakej výšky a ideálne by bolo prekryť ho krovom a zakryť, aby sa odstránilo nepriaznivé pôsobenie poveternostných vplyvov," dodal Barka s tým, že je to jediná možnosť, ako zabrániť ďalšej deštrukcii a ohrozovaniu majetku či životov obyvateľov obce.

V minulosti podľa neho namontovali kovové stĺpiky a zábrany proti padajúcim skalám, v priebehu niekoľkých dní ich však rozkradli.

Podľa Petra Martiniska z občianskeho združenia Historicko-astronomická spoločnosť Ilava požiadali začiatkom februára ministerstvo kultúry v rámci grantového systému Obnovme si svoj dom o prostriedky na zafixovanie nadmúrovky okna, ale aj na časť severného palácového múru, ktorému hrozí spadnutie do dediny. "Erózia nás predbehla," skonštatoval Martinisko.

Historicko-astronomická spoločnosť Ilava sa v spolupráci s obcou Lednica venuje záchrane Lednického hradu od roku 2004. Z prostriedkov získaných z grantov ministerstva kultúry sa vykonal architektonický, statický a archeologický výskum, stavba sa zamerala a vznikol projekt na konzerváciu najohrozenejších častí hradu.

"V minulom roku sme zakonzervovali 'zub' pod hradom, ktorý by inak spadol, urobili sme časť interiéru vstupnej bašty a vnútri hradu sme zafixovali asi najohrozenejšiu časť - severný múr a teraz je na rade ohrozený severný palác," zdôraznil Martinisko s tým, že do záchrany unikátneho hradu investovalo ministerstvo a obec už asi 120.000 eur.

Lednický hrad vznikol v druhej polovici 13. storočia a bol súčasťou unikátneho hradného systému slúžiaceho na ochranu severozápadných hraníc Uhorského kráľovstva. Postavený je na skalnom systéme - Lednickom brale a známy je i tým, že v minulosti bol útočiskom lúpežných rytierov Podmanickovcov. Sídlila tu aj vzbúrenecká posádka počas povstania Františka Rákocziho.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Úspech Jany Kirschner za hranicami: O takomto niečom môžu mnohí umelci len snívať!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izraelské besnenie zasiahlo ďalšiu krajinu: Toto nevyzerá dobre! Čo chcú dosiahnuť?
(ilustračné foto)
Ruský bombardér dokončil bojovú misiu a... Zrútil sa! Spustila sa záchranná akcia
Judge holding gavel in courtroom
V Nemecku takmer došlo k najhoršiemu: Extrémisti plánovali únos ministra a zvrhnutie vlády!
Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne
Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral
Na snímke starosta Kyjeva Vitalij Kličko
Prehrá Ukrajina vojnu už tento rok?! Znepokojivé varovanie z USA: To znie zle
(ilustračné foto)
Lekári sú v stave vysokej pohotovosti: Šíri sa záhadná choroba! Hrozivé, čo robí s ľuďmi
(ilustračné foto).
Ďalšia krajina požiadala o vstup do NATO! Budete prekvapení, ktorá to je
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny
ilustračné foto
Mimoriadne! Izrael zaútočil na Irán: Výbuchy v blízkosti jadrového zariadenia
Boris Kollár mal v Dubaji na mále.
Foto
Boris Kollár v strachu o život v zaplavenom Dubaji: Zachránilo ho osudové rozhodnutie!