Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.02.2011 13:55 | Správy | Kultúra

Obrí penis na moste: Autorom chcú dať prestížnu cenu!

Obrí penis, namaľovaný na moste skupinou "umeleckých výtržníkov", sa dočkal nominácie na štátnu cenu "za inovácie v oblasti vizuálneho umenia".

Šance na víťazstvo nie sú podľa kritikov úplne jasné, každopádne by sa časť spoluautorov na prevzatie ceny zrejme nemohla dostaviť, pretože sa momentálne nachádzajú za mrežami.

Dielo nazvané "Úd v zajatí FSB" sa objavilo na zdvíhacom moste oproti petrohradského oddelenia ruskej tajnej služby FSB vlani v júni. Nočné maľovanie vraj trvalo siedmim členom skupiny Vojna len 23 sekúnd - a o polhodinku neskôr sa most - a s ním i namaľovaný úd s dĺžkou 65 metrov a šírkou 27 metrov - vztýčil k nočnému nebu. Zámerom bolo nachystať všetkým tajným agentom "štartovaciu plošinu na výpravu za mimozemskými civilizáciami". Neslušný obrázok sa ešte v noci mestskí „čističi“ snažili niekoľko hodín zmyť i s pomocou dvoch hasičských striekačiek, viacmenej obrysy presvitali ešte o deň neskôr.

Ešte na mieste činu sa strážcom poriadku podarilo zatknúť jedného z kresličov, Leonida Nikolajeva, ale po dvoch dňoch ho súd prepustil na slobodu. Na strážnici i v cele sa policajti náramne bavili nad obrázkami, ktoré si nafotili na mobilné telefóny - a taktiež pôvodné obvinenie z "vandalizmu" zmiernili na "drobnú výtržnosť".

V novembri bol však Nikolajev i s ďalším členom skupiny Olegom Vorotnikovom znovu zatknutý, a síce za petrohradskú akciu "Palácový prevrat", kedy za pár desiatok sekúnd skupina prevrátila na strechu niekoľko policajných vozidiel pod zámienkou hľadania stratenej loptičky.

Obvinení boli podľa paragrafu o chuligánstve z politickej, ideologickej, rasovej, národnostnej, náboženskej či sociálnej neznášanlivosti. Za prepustenie z väzby sa zasadzuje okrem iného i britský pouličný umelec známy pod pseudonymom Banksy, ktorý na kauciu poslal 140 000 dolárov (takmer 104 000 eur). Ale úrady odmietli väzňa prepustiť.

Odborná porota Štátneho centra pre súčasné umenie spolu so skupinou Vojna nominovala na prestížnu cenu ešte štyroch ďalších umelcov, ktorí však nie sú považovaní za tak politicky kontroverzných. "Uplynulý rok bol nepochybne rokom Vojny. Ich akcie spravili rozruch po celom svete," vysvetlil nomináciu v novinách Kommersant Andrej Jerofejev, ktorý bol sám odsúdený za výstavu Zakázané umenie, poburujúcu pravoslávnych veriacich. Udelenie ceny však podľa neho závisí "na tom, nakoľko slobodná bude porota".

Hlavný ideológ Vojny Alexej Plucer-Sarno, skrývajúci sa v zahraničí, odkázal, že nomináciu pri súčasnom väznení umelcov považuje "za hanbu zločinnej moci a konformistov z umeleckého spoločenstva".

Najväčší rozruch sa skupine podarilo vyvolať pred troma rokmi hromadnou súložou usporiadanou v štátnom biologickom múzeu pod heslom "Jeb..ť za následníka, za medvedíka" k inaugurácii nového ruského prezidenta Dmitrija Medvedeva.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Archívna fotografia z Druhej svetovej vojny.
Predseda SZPB poďakoval bojovníkom Červenej armády: Robme všetko preto, aby už nikdy nedošlo k vojne
Martin Nikodým bude moderovať novú vedomostnú súťaž RTVS Všade dobre, doma naj.
Moderátor Nikodým zažíva poriadne trpké chvíle: V chlade, bez sprchy s ubúdajúcim kyslíkom!
Ilustračné foto
Obrovská CHYBA lekárov: Mužovi namiesto obyčajného zákroku amputovali... To si robia srandu?!
Ilustračné foto
V Maďarsku protestovali proti návšteve iránskeho exprezidenta: Čoho sa dopustil? Tak to snáď nie!
Propalestínsky symbol na ruke švédskeho speváka poznačil semifinále Eurovízie.
Najkontroverznejší čin Eurovízie? Na semifinále vystúpil spevák s palestínskou symbolikou! Organizátori reagujú
Predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka.
Šimečka pripomenul dôležitosť súčasti Slovenska v EÚ a NATO: Vďaka tomu je hrôza vojny len spomienkou!
Shakira má pred súdom čo vysvetľovať.
Unikne Shakira obvineniam z daňových podvodov? Prokuratúra žiada o odloženie vyšetrovania!
Strana Sloboda a Sloidarita.
Opozičná SaS verejne prehovorila o ideológií fašizmu: Ani po 79 rokoch sa z našej spoločnosti nevytratila!
Budúci prezident nevníma mier ako za samozrejmosť: Teraz stojíme pred zásadnou výzvou!
Francúzsky herec Gérard Depardieu čelí ďalšej žalobe za sexuálne napadnutie
Kontroverzný herec Depardieu: Po prepustení z väzby utekal do Česka! Aha, s kým ho prichytili
(ilustračné foto)
Slová vedcov vás prekvapia: Padnete na zadok, čo všetko dokáže a ako funguje náš mozog!
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Vláda rozhodla o osude ministerky zdravotníctva: Ako dopadlo odvolávanie Dolinkovej?