Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.01.2011 16:45 | Správy | Domáce správy

Gašparovič bude menovať rektorov po novom: Až po preverení komisiou

Osem rektorov štyroch verejných vysokých škôl, jednej štátnej a troch súkromných VŠ vymenoval dnes prezident SR Ivan Gašparovič.

Súčasné pravidlá menovania profesorov nie sú optimálne, potrebujú zmenu. Zhodli sa na tom dnes prezident Ivan Gašparovič s ministrom školstva Eugenom Jurzycom v Prezidentskom paláci počas pracovného stretnutia.

Po novom už bude Akreditačná komisia overovať všetky návrhy vysokých škôl (VŠ) na profesorov, teda to, či nominanti na profesúru naozaj splnili všetky kritériá.

"Tento stav platí od dnešného dňa až do odvolania," potvrdila TASR hovorkyňa ministerstva školstva Miriam Žiaková. Rezort má podľa nej záujem, aby prezident dostával návrhy na menovanie "bez akýchkoľvek pochýb".

Systém nekritizuje len hlava štátu, ale aj ministerstvo. "Aj ministerstvo malo viacero signálov, že nie všetky nominácie boli celkom správne," zdôraznila hovorkyňa. Vysvetlila, že niektoré VŠ mohli mať nastavené príliš nízke kritériá.

Ivan Gašparovič dnes pri menovaní ôsmich rektorov VŠ konštatoval, že vysokoškolské štúdium sa dá skvalitňovať len cez kvalitných učiteľov. Dnešné menovanie 104 profesorov odložil na budúci týždeň. Tí boli posudzovaní ešte po starom, Akreditačná komisia ich neoverovala.

Dvojnásobný prezident menoval od svojho nástupu do úradu vyše 600 profesorov. "Je to málo? Je to veľa? Neodvážim sa odpovedať na takto postavenú otázku. Pre mňa je totiž dôležité, aby profesori plnili poslanie, ktoré im naša spoločnosť priznala," vyhlásil prezident.

Dekrét si prevzali Lev Bukovský z Vysokej školy medzinárodného podnikania ISM Slovakia v Prešove, Václav Krajník z Akadémie Policajného zboru v Bratislave, Vladimír Krčméry z Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave, Marián Mesároš z Vysokej školy bezpečnostného manažérstva v Košiciach, Karol Mičieta z Univerzity Komenského v Bratislave, Emil Pilipčinec z Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, Rudolf Sivák z Ekonomickej univerzity v Bratislave a Stanislav Stankoci z Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave.

Rudolf Sivák či Emil Pilipčinec budú zastávať post rektora už druhé funkčné obdobie. "Inštitúcie, na čele ktorých budete stáť, právom očakávajú, že zostanete verní svojmu progresívnemu mysleniu. Sami najlepšie viete, koľko nasadenia funkcia rektora vyžaduje," adresoval prezident v príhovore.

Téma vysoké školstvo je podľa neho "nekonečné množstvo otvorených problémov, potrieb, úloh, ťažkostí". Novovymenovaní rektori nastúpia na svoje posty vo februári 2011, šéfovať škole budú štyri roky. Riadiť školu môžu najviac dve funkčné obdobia za sebou.

Nového rektora si doteraz nezvolili na Slovenskej technickej univerzite (STU) v Bratislave. Akademický senát STU, ktorému sa ani na druhý pokus nepodarilo 13. decembra zvoliť nového rektora, vyhlásil nové voľby na 14. februára.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky
Vodička nafúkala takmer 3 promile.
Kamošky sa stretli za mrežami: Policajti takú KURIOZITU už dlho nezažili
Pre doktora si kolegovia pripravili nádherné prekvapenie
Záchranári sa po 32 rokoch lúčili s kolegom Liborom: Obrovské PREKVAPENIE, nezmohol sa na slovo