Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.01.2011 14:06 | Správy | Peniaze

20 bodov, ktoré ovplyvnia váš život: Toto sa mení v roku 2011

Rok 2011 bude rokom zmien. Vláda totiž schválila balíček niekoľkých zákonov, ktoré ovplyvnia život každého z nás.

Polepšia si budúce mamičky, ktoré majú nárok na dlhšiu materskú, môžu pracovať a pritom neprídu o rodičovský príspevok. Novinky sa však týkajú aj živnostníkov a bežných zamestnancov či predčasných dôchodcov. Čo všetko sa mení a na čo všetko sa musíte pripraviť? Ide aj o vaše peniaze!

MAMIČKY A DETI

JEDNOTNÝ RODIČOVSKÝ PRÍSPEVOK

Mamičky detí do troch rokov začnú poberať jednotný rodičovský príspevok vo výške 190,10 eura. Výška príspevku teda prestane závisieť od toho, či mamička pred narodením dieťaťa pracovala, alebo nie. Tie matky, ktoré doteraz poberali 256 eur, teda vyšší príspevok, budú ho poberať i naďalej, až kým dieťa nedosiahne 20. mesiac života. Matka, ktorej sa zároveň narodia súčasne dve deti, bude dostávať rodičovský príspevok zvýšený o 25 %. Pri dvojčatách pôjde o 237,60 eura, pri trojčatách o 285,10 eura. Platí od 1. januára.

PRÍSPEVOK NA STAROSTLIVOSŤ

Príspevok na starostlivosť o dieťa, ktorý môže rodič využiť na jasle či iné detské zariadenie, poslanci upravili na najvyššiu možnú sumu 230 €. Ak sa rozhodnete poberať tento príspevok, automaticky sa vzdávate jednotného príspevku 190,10 €. Platí od 1. januára.

PRÍDAVOK NA DIEŤA

Prídavok na dieťa sa od začiatku tohto roka zvýši o dva centy na 22,01 eura. Prídavok na dieťa sa zvyšuje o rovnaké percento, o aké sa naposledy upravili sumy životného minima. Sumy životného minima sa od začiatku júla vlaňajšie- ho roka zvýšili o 0,1 %. O jeden cent na 10,32 eura sa od začiatku roka zvýši príplatok k prídavku na dieťa, na ktorý majú nárok nepracujúci dôchodcovia, ktorí sú rodičmi nezaopatrených detí. Platí od 1. januára.

MATERSKÁ DOVOLENKA A VÝŠKA DÁVKY

Materská dovolenka sa predlžuje o šesť týždňov z 28 na 34 týždňov, s dvojčatami z 37 na 43. Zvýši sa aj materská dávka. Matka bude dostávať 60 percent z hrubej mzdy oproti 55 percentám, ktoré boli vlani. Najvyššia suma materského príspevku je pri 31-dňovom kalendárnom mesiaci maximálne 683 €. Rodičia, ktorým bolo dieťa zverené do starostlivosti, môžu poberať materské dávky, a to až do 3 rokov dieťaťa namiesto doterajších ôsmich mesiacov veku dieťaťa. Platí od 1. januára.

VÝHODNEJŠÍ NÁVRAT MATKY DO PRÁCE

Od apríla by mal zamestnávateľ zaradiť zamestnankyňu a zamestnanca po návrate za podmienok, ktoré pre nich nebudú menej priaznivé ako podmienky, ktoré mali v čase, keď nastúpili na materskú dovolenku alebo rodičovskú dovolenku. Majú právo na prospech z každého zlepšenia pracovných podmienok, na ktoré by mali právo, ak by nenastúpili na materskú alebo rodičovskú dovolenku. Platí od 1. apríla.

MAMIČKY MOŽU PRACOVAŤ A NEPRÍDU O PRÍSPEVOK

Mamičky detí do troch rokov môžu nastúpiť do práce bez toho, aby prišli o rodičovský príspevok. Povinnosťou však je, aby sa odhlásili zo Sociálnej poisťovne ako poistenec štátu. Do poisťovne ich opätovne prihlási ich zamestnávateľ. Platí od 1. januára.

ZÁNIK FIRMY

V súčasnosti platí, že ak sa rodič nemôže po materskej alebo rodičovskej dovolenke vrátiť do práce, lebo jeho zamestnávateľ ukončil činnosť, vypočíta sa mu podpora v nezamestnanosti z výšky minimálnej mzdy. Po novom sa bude vychádzať z predošlého zárobku rodiča, čo bude znamenať vyššiu dávku v nezamestnanosti. Platí od 1. apríla.

SANKCIE ZA ZANEDBANIE ŠKOLSKEJ DOCHÁDZKY

Peniaze za výchovu. Ak matka poberá rodičovský príspevok a jej ďalšie dieťa má za posledné tri mesiace v škole viac ako 15 neospravedlnených hodín, najbližšie tri mesiace dostane len 50 % zo sumy príspevku. Platí od 1. januára.

BÝVANIE

ZDRAVOTNÉ ODVODY Z PRENÁJMU BYTU

Všetci tí, ktorí prenajímajú byt alebo dom a majú ročný príjem z prenájmu vyšší ako 500 eur, budú platiť okrem daní aj odvody. Bude sa to týkať väčšiny vlastníkov prenajímaných bytov a domov, keďže od platenia odvodov sú oslobodení, len ak príjem z prenájmu nepresiahne 500 eur, čo v praxi znamená 40 eur mesačne. Na odvodoch zaplatia 14 %. Zákon im stanovuje, že do 31. januára 2011 sa musia prihlásiť do zdravotnej poisťovne ako samostatne zárobkové osoby a stanoviť si výšku preddavkov. Platí od 1. januára.

NIŽŠIA ŠTÁTNA PRÉMIA PRI STAVEBNOM SPORENÍ

Štátna podpora klesne z 12,5 % na 10 % z ročnej nasporenej sumy. Jej výška 66,39 eura zostane nezmenená (nemení sa od roku 2006 pozn. red.) Ak ju však sporitelia na stavebnom sporení budú chcieť získať v plnej výške, budú si musieť ročne nasporiť o 133 eur viac. Doteraz im stačilo 531 eur ročne, tento rok to už bude 664 eur. Peniaze si možno vybrať po šiestich rokoch a použiť ich na čokoľvek, aj keď ministerstvo uvažovalo o zavedení účelovosti, napokon sa nič nezmenilo. Platí od 1. januára.

DAŇ Z PREDAJA NEHNUTEĽNOSTI

Ak si v roku 2011 kúpite byt či dom a rozhodnete sa ho neskôr predať, mali by ste vedieť, že z predaja bytov zakúpených od 1. januára tohto roku budete platiť daň. Oslobodení od dane z príjmu budete len v prípade, že odo dňa nadobudnutia nehnuteľnosti až po deň predaja nehnuteľnosti ubehne 5 rokov. Doteraz na oslobodenie od daní stačilo mať v byte trvalý pobyt dva roky, ten však už podľa nových pravidiel stratí na dôležitosti. Pozor! Zmena sa týka len nehnuteľností nadobudnutých od 1. januára 2011, ak ste napr. byt kúpili v decembri, platia staré pravidlá - teda oslobodenie od dane z príjmu v prípade dvojročného trvalého pobytu. Platí od 1. januára.

ZMENY BUDÚ AJ V PRÁCI, V DANIACH A ODVODOCH

ZAPLATÍME VIAC NA DANIACH

Dôvodom je zníženie nezdaniteľnej časti základu dane až o 466 eur. To znamená, že suma, ktorú nám štát daňou z príjmov nezdaní, sa zmenší zo 4 025,70 eura na 3 559,30 eura. Zamestnancom tak poklesne čistý príjem, na výplatnej páske tak budú mať menej v priemere o 7,38 eura. Platí od 1. januára.

ZDANENÉ PRACOVNÉ CESTY A PRACOVNÁ POHOTOVOSŤ

Ak vás v tomto roku firma pošle na pracovnú cestu a zaplatí vám ju vo forme diét, budú tieto príjmy zdanené. Povinné už v tomto roku nebude ani vreckové zo strany zamestnávateľa, ak vám ho vyplatí, bude on aj vy z neho platiť odvody. Pohoršia si napríklad aj všetci tí, ktorí vykonávajú pracovnú pohotovosť, ako napríklad lekári. Najnovšie z náhrady za pohotovosť budú musieť okrem daní odvádzať aj odvody ako pri ich normálnej mzde. Platí od 1. januára.

ODVODY SA BUDÚ PLATIŤ AJ Z ODSTUPNÉHO ČI NIEKTORÝCH BENEFITOV

Menej dostanú zamestnanci, ktorí sú prepustení, alebo odchádzajú do dôchodku - z odstupného alebo odchodného sa po novom začnú platiť odvody. Tie sa začnú platiť aj z tých príspevkov do sociálneho fondu, ktoré podliehajú dani z príjmov. Ide o príspevky, ak zamestnávateľ prispeje zamestnancom na relaxáciu vo forme lístkov do divadla či masáže, na Deň matiek či detí, príspevok na zdravotnú starostlivosť a podobne. Tie benefity, ktoré dani z príjmov nepodliehajú, ako napríklad príspevok na stravu vo forme gastrolístkov, zostanú nezmenené, teda z nich sa odvody nebudú odvádzať. Platí od 1. januára.

VYŠSIE ODVODY PRE ŽIVNOSTNÍKOV

Minimálne odvody na sociálne poistenie sa pre živnostníkov od začiatku januára 2011 zvyšujú o 12,17 eura na 109,07 eura. Zvýšenú sumu minimálneho poistného zaplatia prvýkrát za január 2011 so splatnosťou do 8. februára 2011. Dôvodom nárastu najnižších možných odvodov na sociálne poistenie je zvýšenie minimálneho vymeriavacieho základu z 319,58 eura na 329,06 eura, ako aj nárast sadzby poistného do rezervného fondu Sociálnej poisťovne z 2 % na 4,75 % vymeriavacieho základu. Platí od 1. januára.

ODVODY A SLUŽOBNÉ AUTO

Ak používate firemné auto aj na súkromné účely, čakajú vás zmeny. Zatiaľ čo doteraz sa vám každý mesiac zvýšil základ dane o percento zo vstupnej ceny auta, najnovšie okrem dane zaplatíte aj odvody. V prípade, že máte súkromné auto a občas ho používate v práci, napr. na služobnú cestu, zamestnávateľ vám zaplatí pohonnú hmotu a aj paušálnu náhradu v min. výške 0,183 eura za km. Ak vám zaplatí viac, musí z presahujúcej sumy po novom zaplatiť daň aj odvody. Platí od 1. januára.

REMESELNÍCI ZAPLATIA VYŠŠIU DAŇ Z PRÍJMU

Doteraz si mali možnosť uplatniť paušálne výdavky vo výške 60 % z úhrnu príjmov, od Nového roku to je už len vo výške 40 %. Platí od 1. januára.

KRATŠIA OCHRANNÁ LEHOTA PRI NEMOCENSKOM POISTENÍ

Ochranná lehota v nemocenskom poistení sa od začiatku januára skracuje zo súčasných 42 dní na 7 dní. Cieľom je zníženie neodôvodneného vyplácania nemocenských dávok. Podmienky nároku na ošetrovné dobrovoľne nemocensky poistených osôb sa novelou zákona sprísňujú stanovením minimálneho obdobia tohto poistenia na 270 dní, obdobne ako je to pri nemocenskom. Z možnosti dobrovoľného nemocenského poistenia sa vylučujú poberatelia starobných, predčasných starobných a invalidných dôchodkov. Platí od 1. januára.

PRÁCA ALEBO DÔCHODOK

Predčasní dôchodcovia si musia vybrať, či chcú poberať dôchodok, alebo pracovať. Na rozhodnutie majú čas dva mesiace, teda do konca februára. Napriek tomu si však môžu privyrobiť. Nemôžu však podpísať zmluvu na hlavný pracovný pomer, ale pracovať len na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru - teda na dohodu o vykonaní práce a dohodu o pracovnej činnosti. Platí od 1. marca.

III. PILIER

Príspevok do tretieho piliera si od januára Slováci nebudú môcť odpočítať z daní. Príspevok na doplnkové dôchodkové sporenie, životné poistenie či účelové sporenie sa doteraz odpočítaval od základu dane. Od Nového roku sa táto výhoda ruší. Základ dane bude preto vyšší, tým pádom Slováci zaplatia aj viac na daniach. V porovnaní s minulým rokom zaplatíte viac o 75 eur.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke tréner hokejistov Slovenska Craig Ramsay.
Foto
TOTO spravil nahnevaný Ramsay počas zápasu s Českom: Je to neakceptovateľné!
Na snímke tréner hokejistov Slovenska Craig Ramsay.
Foto
Nahnevaný Ramsay spravil počas zápasu s Českom neobvyklú vec: Je to neakceptovateľné!
Kengura - albín je vzácna, často sa nevyskytuje.
Foto
Nová atrakcia v Stropkove: V najmenšej zoo majú kenguru albína! Rozkošné FOTO
Nešťastný koniec zábavy
Mládež si zvolila nebezpečnú zábavu: Mali obrovské šťastie! Policajti sú v pozore
NR SR
Na Slovensku funguje okolo 160 politických strán: Pribudnú ďalšie
Anna Záborská
20. rokov v EÚ: Záborská bola pri rokovaniach, dnes má o budúcnosti jasnú predstavu: Je za zrušenie veta?
Vdova po zosnulom spevákovi († 81) mala pred pohrebom konflikt s Jakubcom.
Foto
Veľký KONFLIKT pred pohrebom Grúňa († 81): Prečo sa tam neobjavil jeho blízky priateľ? Toto je za tým
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Napätie medzi Ruskom a Ukrajinou by sa dalo krájať: Obe krajiny hlásia masívne útoky a vážne škody
Vykladanie riadu. Eva sa ako hodinová manželka stará aj o umývačku
Foto
Kysučanka Eva má originálnu prácu: Je z nej hodinová manželka! Čo všetko vám splní?
Tornáda v USA za sebou zanechali spúšť.
Foto
USA sa prehnalo 60 tornád: Extrémna sila, pozrite sa na tú katastrofu! Všetko zachytili na VIDEO
Laureáti národnej filmovej ceny Slnko v sieti za rok 2023
Foto
Odovzdávanie filmových cien Slnko v sieti: Nechýbala ani Čaputová! Jedna snímka hviezdila najviac
Patrik hovorí, že za svoj názor je šikanovaný.
FotoVáš Tip
Raperovi Rytmusovi klepli po prstoch policajti: Trest za pirátstvo na ceste!