Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.01.2011 06:00 | Správy | Peniaze

Euro sa otriasa v základoch: Prežije spoločná mena rok 2011?

O finančnú pomoc požiadali krajiny ako Grécko či Írsko. Podľa analytika však môže stabilitu ohroziť, keď začne mať problémy väčšia krajina.

Je vo hviezdach, či eurozóna pod takýmto tlakom prežije rok 2011 kompletná. Už vlani sa šepkalo, že niektoré krajiny jednoducho vystúpia.

Eurozóna vznikla v roku 1999 a momentálne má 17 členov. Slovensko sa stalo členom eurozóny v roku 2009. „Eurozóna sa od nášho vstupu zásadne zmenila. Dlhová kríza v EÚ a hrozba gréckeho bankrotu viedli k vytvoreniu eurovalu. Za nezodpovednú politiku jednej krajiny tak majú platiť aj ostatné, niekedy dokonca chudobnejšie krajiny,“ tvrdí Juraj Karpiš z ekonomického inštitútu Iness. Dodáva, že takéto usporiadanie eurozóny nie je pre nás výhodné. „Hrozí, že zaplatíme časť účtu za záchranu bánk v iných krajinách. Napriek tomu, že účet za ozdravenie slovenských bánk v roku 2001 sme si museli uhradiť sami,“ hovorí analytik.

Eurozónu teda čaká ťažký rok. „Problémy Írska ukázali, že tzv. Grécka kríza nebola iba iracionálnym výkyvom súkromných trhov. Ide o zásadné problémy bankového systému eurozóny a súkromní investori majú vážne obavy ohľadom schopnosti niektorých krajín eurozóny v budúcnosti splácať svoje záväzky,“ myslí si Karpiš. Za vydarený nepovažuje ani nástroj pomoci tzv. euroval. „Aj napriek jeho existencii došlo k dramatickému rastu rizikových prirážok a prvé krajiny už žiadajú o pomoc z jeho zdrojov, napriek tomu, že sa predpokladalo, že ho nikdy nebude nutné použiť. Problém nastane v prípade, ak o pomoc z eurovalu požiada väčšia krajina, ako napríklad Španielsko alebo Taliansko,“ povedal Karpiš.

Hlavným ťahúňom pomoci krachujúcim krajinám je Nemecko. Ak sa tento „sponzor“ rozhodne v pomoci nepokračovať, môže to destabilizovať eurozónu a ohroziť samotnú existenciu eura.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné