Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.12.2010 16:26 | Správy | Zahraničné správy

Počasie sa neumúdrilo ani dnes: V Nemecku uviazli vo vlakoch, v Paríži na letisku

Husté sneženie a poľadovica dnes, na Štedrý deň čiastočne ochromili dopravu v mnohých oblastiach Nemecka. V Paríži zrušili až 400 letov!

Nemecko - problémy na železniciach aj na cestách

Už v nočných hodinách uviazli stovky cestujúcich smerujúcich k blízkym alebo na vianočné dovolenky v piatich rýchlikoch medzi Hannoverom a Berlínom. Dopravu na tejto významnej trati obnovili - aj keď s pretrvávajúcimi komplikáciami - až dnes predpoludním.

Čakaniu sa nevyhli ani cestujúci na železničnej trati Hannover-Hamburg, kde plynulosť narušili vyvrátené stromy blokujúce trať.

Na poľadovicou pokrytých diaľničných úsekoch v Dolnom Sasku mohli motoristi napredovať iba slimačím tempom. Problémy však poľadovica, sneženie a záveje narobili i na cestách nižších tried v Bavorsku, Severnom Porýní-Vestfálsku, Porýní-Falcku, či na pobreží Baltského mora.

Prevádzku letisko v Düsseldorfe po dočasnom uzavretí kvôli intenzívnemu sneženiu obnovili v poludňajších hodinách. Napriek tomu sa množstvo pasažierov netajilo frustráciou, veď celkove 65 letov, vrátane dovolenkových, museli zrušiť. Naopak, situácia na najväčšom letisku krajiny vo Frankfurte nad Mohanom bola dnes pokojná. Tam sa dnes kvôli počasiu zrušilo iba 17 letov.

Rozmary počasia sa v mnohých lokalitách pričinili aj o paralyzovanie mestskej hromadnej dopravy. Električky prestali ráno napríklad dočasne premávať v mestách Düsseldorf a Braunschweig.

80 obcí v spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko sa v noci nadnes ocitlo bez elektrickej energie po tom, čo energetickú sieť poškodili konáre stromov a masy čerstvého snehu. Na odstránení týchto porúch sa intenzívne pracuje.
Hovorca Nemeckej pošty v Düsseldorfe dnes potvrdil, že veľké problémy majú aj doručovatelia poštových zásielok, vrátane balíčkov s darčekmi. Naši ľudia robia maximum pre ich včasné doručenie kde to len ide, konštatoval.

Meteorológovia v Nemecku rátajú aj v priebehu Štedrého večera s intenzívnymi snehovými zrážkami, ktoré by mali ustať až v priebehu ďalších sviatočných dní.
V noci na nedeľu by ortuť teplomerov pri jasnej oblohe mohla klesnúť až na 20 stupňov pod bod mrazu. Ďalšie zrážky nie sú vylúčené v pondelok.

Chaos na parížskom letisku: Nemali nemrznúcu zmes!

Chaos charakterizoval počas Štedrého dňa situáciu v treťom najväčšom vzdušnom prístave starého kontinentu - parížskom Letisku Charlesa De Gaulla. Asi 2000 unavených, frustrovaných a nahnevaných pasažierov tu už ráno zažilo zrušenie 400 z plánovaných 1160 letov. Dôvodom bol nedostatok rozmrazovacieho prípravku Glykol pre stroje. Situácia je o to vážnejšia, že za problémami je štrajk zamestnancov výrobcu Glykolu, ktorý tam zodpovední chcú nahradiť dovozom podobných chemikálií z Nemecka a USA.

Na odporúčanie kompetentného úradu pre civilnú leteckú dopravu preto neskôr zrušili polovicu, popoludní 35 percent plánovaných letov.
Napätie tu eskalovalo, keď kvôli hrozbe kolapsu strechy haly letiska pod ťarchou nového snehu evakuovali terminál 2E, presne ten, ktorého strecha sa zrútila krátko po uvedení do prevádzky v roku 2004. Pri nešťastí vyhasli vtedy štyri životy. Predbežne zostáva nejasné, či sa strechu podarí ešte v priebehu popoludnia očistiť a či sa masy cestovaniachtivých ľudí dostanú včas do cieľových destinácií.

Aj keď problémy v cestnej a železničnej doprave nie sú zďaleka tak veľké, popoludní prišli z krajiny galského kohúta informácie o sťažených podmienkach pre motoristov, a to predovšetkým na severovýchode Francúzska, kde sa dokonca zriadili núdzové záchytné body pre uviaznutých cestujúcich.

V Ardenách, ale aj v Pyrenejach a v regióne Dordogne sa bez elektrickej energie ocitli rádovo stovky domácností. Hlavnou príčinou porúch v energetickej sieti sú vyvrátené stromy, ktoré poškodili elektrické vedenie.

Problémy sú aj v Británii, Belgicku i Holandsku

Asi 10 percent vlakových súprav dnes vo Veľkej Británii nevypravili, ďalších asi 20 percent premáva s omeškaniami. To je výsledok aktuálnej poveternostnej situácie na Britských ostrovoch. Tamojšia letecká doprava po dňoch chaosu funguje bez väčších problémov. Najväčšie európske letisko, londýnsky vzdušný prístav Heathrow mohol v stanovenom čase prijať i odbaviť cestujúcich prakticky všetkých plánovaných letov. Motoristi si však musia dávať pozor na poľadovicu na cestách.

Na diaľničných úsekoch na juhu Belgického kráľovstva platí naďalej vo štvrtok vyhlásený zákaz premávania pre kamióny. Mnohé z nich však stále stoja uviaznuté na cestách vyššej i nižšej kategórie. Počasie výrazne narušuje plynulosť železničnej dopravy v krajine, vlakové súpravy na mnohých úsekoch napredujú len veľmi pomaly. V Bruseli zostávajú v depách tak električky, ako aj autobusy.

Husté sneženie si vynútilo dočasné uzavretie letiska v holandskom Eindhovene.
Na juhu krajiny tulipánov došlo k ochromeniu autobusovej dopravy. Holandské úrady vyzvali všetkých vodičov kamiónov, aby sa vyhýbali cestám v provinciách Limbursko a Severné Brabantsko.

S problémami úplne iného charakteru sa boria obyvatelia i návštevníci talianskych Benátok. Viac ako polovica "mesta lagún" sa po intenzívnom daždi ocitla na Štedrý deň pod vodou. Týka sa to, prirodzene, predovšetkým nižšie položených lokalít, vrátane svetoznámeho Námestia sv. Marka.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Tanečné páry sú už na nedeľu večer pripravené. Na snímke Vilém Šír a Tina.
Foto
Tina odchádza z Let’s Dance: Je za tým TOTO?! Speváčka bojovala s vážnym problémom
(ilustračná foto)
Aktualizované
Čo keby boli voľby do Európskeho parlamentu teraz? Prieskum ukazuje: Takto by mohli dopadnúť
Princ William a jeho manželka Kate.
Foto
William a Kate zverejnili nečakanú FOTO: To musíte vidieť! Je na nej...
Marián si na obale svojho obloženého rožku všimol istú kuriozitu.
FotoVáš Tip
Marián si kúpil obložený rožok, po odbalení ho čakal šok: To myslia vážne?! Slovenský internet rozdelil na dva tábory
Najjednoduchšia prevencia voči chorobám: Začnite od rúk! Nemocnice poskytnú užitočné rady
ilustračné foto
Veľká zásielka pre Ukrajinu! Aha, čo im krajina odovzdala
Zuzana Čaputová počas návštevy Gymnázia Poštová a diskusie so študentkami a študentmi v Košiciach
Foto
Prezidentka úradovala v Košiciach: Takto znie Čaputovej postoj k východnému Slovensku
Dcéra mala s otcom vrúcny vzťah
Foto
Lauferova († 84) dcéra prelomila mlčanie: TAKTO to s otcom bolo naozaj! Posledné chvíle a rozlúčka
Natankujte a vyhrajte.
Slovnaft sa pripravuje na rozsiahlu odstávku: Bude to stáť poriadny balík!
(ilustračná foto)
Krajské mesto zápasí s veľkým problémom: Na sídlisku sa zosunul svah! Rátajte s obmedzeniami
Philipovi sa Harryho manželka nepozdávala už od začiatku.
Foto
Princ Philip pred Meghan už od začiatku VAROVAL! Dal jej PREZÝVKU, z ktorej musela peniť
Herák hovorí, že ide o bludy a odmieta akúkoľvek spojitosť s obťažovaním.
Na exposlanca Heráka podal prokurátor obžalobu: Týka sa sexuálneho zneužívania viacerých žien