Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.12.2010 18:12 | Správy | Zahraničné správy

Chaos na britských letiskách: Premiér ponúkol pomoc armády!

Sneh a teploty hlboko pod nulou aj dnes spôsobujú rušenie príletov a odletov na európskych letiskách. Európska únia chaos v leteckej doprave tvrdo kritizuje.

"Situácia u nás na letisku je bezproblémová, so snehom majú problémy najmä uvedené destinácie, predovšetkým Londýn," povedala hovorkyňa letiska Michaela Lagronová Lagronová.

Letisko Praha cestujúcim odporúča, aby sa o možnom omeškaní či zrušení svojho letu informovali u konkrétnej leteckej spoločnosti.

Nelietala ani Viedeň

Národný letecký dopravca Austrian Airlines (AUA) musel od piatkového večera zrušiť 77 letov, situácia sa však medzičasom stabilizovala. Problémy sa týkali prevažne liniek do Londýna, Frankfurtu a Paríža. Ako vyhlásil hovorca AUA Michael Braun, ktorého citovala ORF, napriek výpadkom premávalo 95 percent letov spoločnosti podľa plánu. Podľa ORF však problémy budú pretrvávať aj v nasledujúcich dňoch.

Služby na letisku majú čo robiť, aby stíhali odhŕňať návaly snehu.

Chaos na britských letiskách: Premiér ponúkol pomoc armády

Britský premiér David Cameron v utorok ponúkol letiskám, na ktorých kvôli zimnému počasiu vládne chaos, pomoc armády. Prevádzkovateľ britských letísk BAA čelí kritike za nezvládnutie situácie, v čoho dôsledku na nich uviazli tisíce pasažierov. Ako povedal premiér, situáciu s BAA rieši aj minister dopravy Philip Hammond. "Uviaznutí ľudia to majú neuveriteľne ťažké, najmä takto pred Vianocami. Preto treba spraviť všetko pre to, aby mohli odcestovať na sviatky alebo sa dostali bezpečne domov," uviedol Cameron.

Sneh a teploty hlboko pod nulou aj dnes spôsobujú rušenie príletov a odletov z Británie. Cestujúcich, ktorí dúfajú, že na Vianoce sa im podarí dostať domov, však pravdepodobne bude postihovať meškanie a rušenie letov ešte niekoľko dní.
Aerolínie British Airways informovali, že opäť očakávajú zrušenie výrazného počtu svojich letov na krátku vzdialenosť z londýnskeho letiska Heathrow, ktoré začalo dnes opäť fungovať, ale iba s jednou z dvoch dráh.

"Kruté počasie stále spôsobuje závažné narušenie našej prevádzky a bude ho spôsobovať aj v nasledujúcich predvianočných dňoch," informovali dnes vo vyhlásení aerolínie.

Druhú vzletovú a pristávaciu dráhu otvorili dnes večer po odprataní snehu a ľadu na londýnskom letisku Heathrow. Jej uzavretie v dôsledku zlého počasia viedlo k rušeniu letov a meškaniu spojov, informoval operátor letiska.

Mrazivé počasie spôsobuje komplikácie v prevádzke letiska už od soboty 18. decembra. British Airways očakávajú, že dopravný zmätok bude pokračovať. Meteorologický úrad vydal totiž varovanie pred chladným počasím pre väčšinu Británie až do konca týždňa.

Obmedzená prevádzka na letisku Heathrow bude trvať najmenej do stredy 22. decembra do 07.00 h SEČ, spresnili aerolínie.

Britská vláda v pondelok oznámila, že zmiernila obmedzenia pre nočné lety na Heathrow - prílety sú možné do 02.00 h SEČ každý deň až do Vianoc.
Londýnske letisko Gatwick bolo v noci nadnes zatvorené, ale ráno ho o 07.00 h SEČ znovu otvorili.

Analytici odhadujú, že mrazivé počasie pripravuje leteckú spoločnosť British Airways približne o zisk vo výške desať miliónov libier (11,82 milióna eur) denne.

Brusel rozmrazuje

Bruselské letisko sa vyhlo zastaveniu prevádzky vďaka extra zásobám rozmrazujúcej zmesi, informovali dnes belgické médiá.

"Máme dostatok zásob na rozmrazenie všetkých lietadiel a zabezpečenie odletov počas nasledujúcich dní," tvrdí Flightcare, jedna zo spoločností, ktorá sa stará o údržbu lietadiel.

S obmedzeniami funguje aj najväčšie nemecké letisku vo Frankfurte nad Mohanom.

Obmedzenia aj v Nemecku

Najväčšie nemecké letisko vo Frankfurte nad Mohanom museli v noci nadnes na tri a pol hodiny uzatvoriť pre husté sneženie, ktoré však meteorológovia nepredpovedali.

Letisko bolo paralyzované od 05.06 h do 08.28 h SEČ. Jeho prevádzkovateľ však zatiaľ otvoril len jednu z troch dráh, takže bude aj dnes fungovať len v obmedzenom režime.

Tragédia poznačila prevádzku na železnici, keď na trati medzi Kolínom nad Rýnom a Mülheimom zachytil regionálny vlak skupinu traťových robotníkov a dvoch z nich usmrtil. Okolnosti nehody sa vyšetrujú.

Železničná doprava v Nemecku sa ako jediná dnes vrátila po chaose uplynulých dní do normálu a až na ojedinelé meškania funguje normálne.

Sneženie naďalej spôsobuje komplikácie na cestách najmä v Hesensku a regióne medzi riekami Rýn a Mohan. Situácia v spolkových krajinách Brandenbursko a Severné Porýnie-Vestfálsko sa postupne normalizuje a napriek poľadovici tam polícia zaznamenala menej nehôd ako v pondelok. V priebehu dňa by však malo opäť začať snežiť.

Dopravný chaos úplne obišiel Bavorsko a dôležité letisko v Mníchove.

Európska únia ostro kritizuje chaos na letiskách

Komisár Európskej únie pre dopravu Siim Kallas dnes povedal, že neschopnosť letísk prevádzkovať lety za zimných a snehových podmienok je neprijateľná a mohla by viesť k sprísneniu ich regulácie zo strany EÚ.

Nové letiskové smernice by mali byť zverejnené do leta a mohli by zahŕňať aj požiadavky na "minimálne služby", ktoré budú musieť letiská byť schopné poskytovať aj počas zlého počasia.

Eurokomisár povedal, že sa v nadchádzajúcich dňoch stretne s predstaviteľmi letísk "a bude od nich žiadať ďalšie vysvetlenia. Pozrie sa tiež dôkladne na to, čo treba, aby sa zabezpečilo, že budú fungovať efektívnejšie."

"Letiská sa musia vážne zaoberať plánovaním pre prípad takýchto nepriaznivých poveternostných podmienok ... Sneh v západnej Európe nie je taká výnimočná okolnosť," zdôraznil.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Originálne tvarovaná karoséria s dvojfarebným lakom priťahuje pozornosť.
Foto
Mazda MX-30 R-EV: Haniť či chváliť? Takto v skutočnosti funguje!
Ryunosuke Omori brutálne vypol svojho súpera!
Takúto rýchlosť ste ešte nevideli: Japonský bojovník brutálnym KO ohúril celý svet!
Silný náraz usmrtil dôchodcu.
Predsviatočný večer v znamení tragédie: Vodič zrazil starčeka († 76) na bicykli
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár
Do NATO sme vstúpili pred dvomi dekádami: Blanár zaujal k veci jasný postoj
Jozef Bíreš, minister pôdohospodárstva
Ďalšia zmena na vysokom poste: Exminister pôdohospodárstva príde o túto funkciu
high winds in a dust storm at a campground destroying a tent
Pred slnečným víkendom nám zafúka vietor: Pozrite sa, akú rýchlosť dosiahne
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Kotlár o zásahoch do ľudských práv počas pandémie: Aha, na čo mala prísť odborná komisia
Sam Bankman-Fried je zakladateľom burzy kryptomien FTX.
Zakladateľa kryptoburzy poslal súd na 25 rokov do väzenia: Sedem hriechov, za ktoré musí pykať
V Ríme sa vytvorila obrovská diera, ktorá pohltila autá.
Hrozivá situácia v Ríme: Na ulici sa objavila obrovská diera, pohltila niekoľko áut
Janka navštívila Sivú Bradu, vzácne miesto neďaleko Spišského Podhradia.
FotoVáš Tip
Jedno z najohrozenejších miest na Slovensku: Poznáte TENTO skrytý poklad Východu? Turistom zaplesajú srdcia!
(ilustračné foto)
Spánok je dôležitejší, ako ste si doteraz mysleli: Jeho nedostatok dokáže zapríčiniť... Pozor na vzťahy!
Na predmestí Moskvy ukončili záchranári pátranie po nezvestných vo vyhorenej a čiastočne zrútenej koncertnej budove.
Stojí za útokom v Moskve Ukrajina? Ostré vyjadrenie z Bieleho domu