Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.12.2010 12:00 | Správy | Domáce správy

Slávka z Hniezda záchrany: Chce ju matka späť? Také ľahké to nebude...

Len pár minút na to, ako z inkubátora Hniezda záchrany vybrali sestričky novorodeniatko, ozvala sa signalizácia opäť! Druhý raz však v zariadení nič nenašli.

Novorodená Slávka: Matka ju odvrhla týždeň pred Vianocami>>

Je možné, že signál spustila rovnaká osoba, ktorá Slávku do inkubátora vložila. Chcela si to matka malej Slávky rozmyslieť, alebo len kontrolovala, či je už dieťatko v bezpečí nemocnice?

Krásneho dievčatka sa jeho mamička vzdala len pár dní pred Vianocami. Malá Slávka, ako ju v kysuckej nemocnici nazvali podľa mena pripadajúceho na 18. decembra, sa narodila v noci z piatka na sobotu. Dievčatko je zdravé, meria 49 centimetrov a váži 3 230 gramov. Slávka bola ešte od pôrodného mazu a krvi, ale na sebe mala čisté dupačky. Odkaz ani nič podobné pri nej nenašli.

„Končila sa nám nočná služba, keď sa rozozvučala signalizácia,“ rozpráva sestrička Kysuckej nemocnice s poliklinikou v Čadci Veronika Stryčková. „V inkubátore ležalo malé bábätko. Kým sme prišli hore na oddelenie, signalizácia sa spustila opäť. Kolegyňa zostala ošetrovať novorodeniatko a ja som sa išla pozrieť s ďalšou sestričkou späť k inkubátoru, ale už sme tam nič nenašli a nikoho nevideli,“ spomína si.

Osud malého dievčatka, ktoré ostalo bez matky len týždeň pred Vianocami, okamžite chytil Slovákov za srdce. Ako sa asi teraz cíti mamička, ktorá vidí, ako sa z jej bábätka stal z večera do rána miláčik národa? Rozhodne sa napriek všetkým osobným dôvodom zabojovať o svoju dcéru?

Deti sú pripravené na rýchlu adopciu

V doterajšej histórii fungovania hniezd pre nechcené deti sa z 24 prípadov len štyri matky po svoje dieťa vrátili. Maličká Slávka je - rovnako ako každé dieťa nájdené v Hniezde záchrany - okamžite právne voľná a pripravená na rýchlejšiu adopciu, ako trebárs deti z detských domovov. „Je to v prospech dieťaťa, aby malo čo najrýchlejšie ľudí, ktorí sa o neho postarajú a dajú mu lásku,“ vysvetlila prezidentka Občianskeho združenia Šanca pre nechcených Anna Ghannamová. „Matka, ktorá sa rozhodne pre odložené dieťa vrátiť, tak môže urobiť, kým nie je ukončený adopčný proces. Neznamená to, že dieťa jej bude vrátené okamžite. Rozhoduje o tom súd,“ doplnila. Ten určí, či sú potrebné genetické testy, alebo či má matka dostatok dôkazov, že dieťa je skutočne jej.

Zachraňujú životy

Hniezda záchrany na Slovensku fungujú už šiesty rok. Inkubátor s podrobným návodom na použitie sa nachádza pri vonkajšom vchode novorodeneckého oddelenia. Má ho šestnásť nemocníc. Hniezdo záchrany dáva šancu nechceným deťom. Počet mŕtvych novorodencov sa po začatí jeho fungovania znížil. Slávka bola 25. dieťaťom, ktorého sa matka takýmto spôsobom vzdala. V jednom prípade našli sestričky v inkubátore dokonca dvojičky.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kráľ Karol bojuje s rakovinou.
ZLÉ správy o zdravotnom stave kráľa Karola: To, čo sa v Británii deje, naznačuje jediné
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj sa obáva jadrovej hrozby: Slová o radiačnej katastrofe! Pripomenul Černobyľ
Americká basketbalistka Brittney Grinerová na súde
Ako v horore! Zakrvavený matrac, bez mydla a WC papiera: Americká hviezda opísala podmienky v ruskom väzení
Český premiér Petr Fiala
Český premiér Petr Fiala: Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý
Francúzsky prezident Emmannuel Macron
Napätie stúpa, Francúzi zvažujú radikálny krok: To sa Izraelu nebude páčiť
Viktor Orbán na stretnutí s Donaldom Trumpom.
Trump verí, že bude prezidentom: Odkaz Budapešti a samotnému Orbánovi!
Fumio Kišida získal premiérske kreslo.
Japonský premiér navštívi Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj: Očakáva sa podpis dohody
(ilustračné foto).
To tu ešte nebolo! Astronauti sú už na mieste, chystá sa historický let
(ilustračné foto)
Objavia sa kamióny na cestách aj počas sviatkov? Polícia chystá opatrenia
Ilustračné foto
Zlodeji ukradli elektrické káble a spôsobili POHROMU! Znefunkčnili podstatnú vec
Let’s Dance sa teší veľkej diváckej obľube.
To tu ešte nebolo: Let’s Dance vyrazí na TURNÉ! Tancujúce hviezdy aj vo vašom meste
Andrej Danko v bratislavskej Dúbravke.
Foto
Andrejovi Dankovi odobrali vodičský preukaz: Líder SNS prišiel upratovať bratislavskú Dúbravku