Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.12.2010 15:00 | Správy | Domáce správy

Čo sa stane s čiernou vilou: Zbúra Talapka svoju haciendu?

O jeho luxusnej haciende vie celé Slovensko, nikdy však nevideli jeho tvár. Novému Času sa podarilo vystopovať kontroverzného Cyrila Talapku.

Čierna stavba na pozemku železníc: Zbúranie môže stáť 100.000 eur>>

Podnikateľ bráni čiernu haciendu: Je to len účelová stavba rybníka!>>

Jazdí na luxusnom mercedese, býva v rodinnom dome v Senci a nakupuje v hypermarkete. Toto je tvár muža, ktorý načierno, bez stavebného povolenia, postavil miliónovú vilu na prenajatom pozemku od železníc a zatiaľ sa mu nič nestalo.

Fotografovi Nového Času sa podarilo odfotografovať Cyrila Talapku v nedeľu krátko po poludní. Okolo obeda vystúpil Talapka z luxusného čierneho mercedesu pred domom v Senci, v ktorom má trvalý pobyt. Ide vôbec o jeho prvú fotografiu zverejnenú v slovenských médiách!

Z auta vybral niekoľko igelitových tašiek. Vyzeralo to, akoby vynášal veľký rodinný nákup, neskôr sa ešte vrátil po cestovnú tašku. Podnikateľ bol oblečený v čiernych elegantných nohaviciach a dlhom zimnom kabáte. Pri pohľade na udržiavaného staršieho pána by zrejme len málokto povedal, že má za sebou také rozsiahle podnikateľské aktivity.

Okolo Cyrila Talapku sa strhla mediálna pozornosť pre luxusnú megastavbu neďaleko obce Reca. Postavil ju bez stavebného povolenia a na prenajatom pozemku od železníc. Len na dani z nehnuteľnosti dlhuje obci Reca 23-tisíc €. Po tom, ako sa o prípad začali zaujímať médiá, železnice podnikateľovi vypovedali nájomnú zmluvu a Talapka musí svoj palác zrovnať so zemou. Keď tak neurobí, prípad skončí na súde.

ŽSR sa rozhodli k 31. decembru 2010 vypovedať platnú nájomnú zmluvu s nájomcom, ten bol oboznámený s výzvou na vypratanie pozemku, teda jeho vrátenie v pôvodnom stave,“ zdôraznila hovorkyňa ŽSR Martina Pavlíková.

Kontroverzný podnikateľ Cyril Talapka je typickým príkladom spravodlivosti po slovensky. Načierno a na cudzom pozemku postaví megastavbu, neplatí dane, a nič sa mu nestane. Keď sa s ním snažia spojiť médiá, na otázky nereaguje, telefóny nezdvíha a bránu na vile neotvára. Nový Čas od samého začiatku bojuje v tomto prípade za spravodlivosť. Keďže podnikateľ musí do konca roka honosné sídlo zbúrať, minulý týždeň sme mu dokonca ponúkli niekoľkotonový bager, ktorým sme chceli pomôcť pri demolácii.

Čo sa bude diať?

ŽSR vypovedali Talapkovi zmluvu o prenájme pozemku. Tiež ho vyzvali, aby dal pozemok do pôvodného stavu. To znamená, že podnikateľ nemá nárok pozemok ďalej úživať a stavbu by mal odstrániť. Aké môžu byť ďalšie postupy?

1. Talapka haciendu zbúra sám a pozemok vráti ŽSR.

2. Talapka haciendu nezbúra a pozemok nevráti ŽSR.

- ŽSR požiadajú súd o vydanie predbežného opatrenia, aby podnikateľ na pozemku nevykonával ďalšie úkony a nestaval ďalej.

- ŽSR sa obráti na súd so žalobou na vypratanie pozemku. „Výkon svojpomoci je v tomto prípade neprípustný,“ povedal advokát Marek Benedik z kancelárie Havlát & partners. Znamená to, že ŽRS nemôžu vilu zbúrať sami len tak! „Rozhodnúť o tom, že Talapka je povinný vrátiť pozemok a uviesť ho do pôvodného stavu, môže len súd,“ vysvetlil. Kým súd vyriekne právoplatný verdikt, môžu prejsť roky.

- Ak súd rozhodne v prospech ŽSR, vykonať rozhodnutie o povinnosti zbúrať stavbu bude úlohou exekútora. Náklady s tým spojené bude vymáhať od Talapku.

- Ak súd rozhodne v neprospech ŽSR, bude to znamenať, že Talapka nie je povinný stavbu odstrániť. Pozemok sa však bude musieť nejako majetkovo usporiadať. Súd môže napríklad v prospech Talapku zriadiť za odplatu vecné bremeno alebo mu pozemok prikázať do vlastníctva.

3. Je nepravdepodobné, že by sa na súd obrátil Talapka. V rámci súdneho konania môže podať návrh, aby mu súd k pozemku za odplatu zriadil vecné bremeno alebo aby mu ho prikázal do vlastníctva, tiež za odplatu.

4. Talapka sa so ŽSR dohodne mimosúdne.

- Ak sa pozemok nachádza v ochrannom pásme železničnej dráhy, kde sa nesmie stavať, dohoda by nebola v súlade so zákonom, takže dohoda neprichádza do úvahy. Ak sa vedľa železnice stavať môže, tak Talapka sa zrejme bude usilovať o získanie vlastníctva pozemku.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kráľ Karol bojuje s rakovinou.
ZLÉ správy o zdravotnom stave kráľa Karola: To, čo sa v Británii deje, naznačuje jediné
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj sa obáva jadrovej hrozby: Slová o radiačnej katastrofe! Pripomenul Černobyľ
Americká basketbalistka Brittney Grinerová na súde
Ako v horore! Zakrvavený matrac, bez mydla a WC papiera: Americká hviezda opísala podmienky v ruskom väzení
Český premiér Petr Fiala
Český premiér Petr Fiala: Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý
Francúzsky prezident Emmannuel Macron
Napätie stúpa, Francúzi zvažujú radikálny krok: To sa Izraelu nebude páčiť
Viktor Orbán na stretnutí s Donaldom Trumpom.
Trump verí, že bude prezidentom: Odkaz Budapešti a samotnému Orbánovi!
Fumio Kišida získal premiérske kreslo.
Japonský premiér navštívi Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj: Očakáva sa podpis dohody
(ilustračné foto).
To tu ešte nebolo! Astronauti sú už na mieste, chystá sa historický let
(ilustračné foto)
Objavia sa kamióny na cestách aj počas sviatkov? Polícia chystá opatrenia
Ilustračné foto
Zlodeji ukradli elektrické káble a spôsobili POHROMU! Znefunkčnili podstatnú vec
Let’s Dance sa teší veľkej diváckej obľube.
To tu ešte nebolo: Let’s Dance vyrazí na TURNÉ! Tancujúce hviezdy aj vo vašom meste
Andrej Danko v bratislavskej Dúbravke.
Foto
Andrejovi Dankovi odobrali vodičský preukaz: Líder SNS prišiel upratovať bratislavskú Dúbravku