Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.12.2010 08:45 | Správy | Zahraničné správy

Najhoršia zima za 20 rokov v Británii: Ľudia prespávajú v autách a vlakoch!

Asi dve stovky motoristov strávili už druhú noc vo svojich autách v jednom z britských grófstiev. Ľudia cestujúci vlakom na južnom pobreží spali vo vozňoch.

Pokračujúce husté sneženie a mrazy spôsobovali dnes v Británii ďalšie dopravné problémy. Londýnske letisko Gatwick ostalo uzavreté druhý deň po sebe, narušená bola železničná doprava a mnohí cestujúci uviazli na cestách.
Najhoršie počasie v Británii na začiatku zimy za takmer 20 rokov nepoľavuje. Meteorológovia vystríhali pred silnými snehovými zrážkami najmä na juhu a východe krajiny. Ťažkosti súvisiace s niekoľkodňovými mrazmi a snežením by mohli britské hospodárstvo stáť 1,2 miliardy libier (1,43 miliardy eur) denne, uviedla poisťovňa RSA.

Letisko Gatwick, druhé najrušnejšie v Británii, oznámilo, že po "výraznom" zhoršení snehových podmienok ostane uzavreté najmenej do piatka 6.00 h (7.00 h SEČ). Zatvorené boli tiež letiská v Edinburghu, ktorého pristávaciu dráhu by mali dopoludnia uvoľniť, a ďalšie londýnske letisko City.

Zasnežené lietadlo stojí na londýnskom letisku Gatwick.

684300:article:true:true:true

Meškaniu boli vystavení aj cestujúci na železnici a na cestách. Približne 200 motoristov strávilo už druhú noc vo svojich autách v grófstve Yorkshire, zatiaľ čo cestujúci vlaku do mesta Brighton na južnom pobreží museli spať vo vozňoch, uviedla televízia BBC. Uzavreté ostali aj tisíce škôl, niektoré už štvrtý deň po sebe.

Praha bojuje s bielym peklom

Nejazdia vlaky, cez noc nelietali lietadlá, cestná doprava sa zastavila. Česko zasypal sneh, po včerajšku snežilo aj v noci a biele peklo má zasypávať krajinu aj dnes.

Na väčšine územia Čiech a Moravy v noci zo stredy na štvrtok husto snežilo a kolabovala doprava. Vodiči sa dostávali na niektorých miestach do takzvanej bielej tmy.

V noci sa z Prahy nelietalo

Medzinárodné letisko v Prahe-Ruzyni dnes ráno o 5.00 hodine opäť otvorilo svoju štartovaciu dráhu pre štarty a pristátia lietadiel. Dráha bola kvôli množstvu snehu a problémom s jej údržbou zatvorená viac ako šesť hodín. V Prahe preto museli zrušiť asi 40 letov.

Diaľnice blokujú nehody

Sneh, ktorého od stredy do dnešného rána pribudlo miestami, vrátane Prahy a Stredočeského kraja, až 20 centimetrov, celú noc zamestnával cestárov. Napriek tomu trvajú problémy na hlavných cestných ťahoch i diaľniciach.

Kalamitný stav trvá – kvôli nehodám a skríženým kamiónom - aj na kľúčových českých diaľniciach D1 v smere z Brna na Prahu, ďalej na diaľnici D5, ktorá spája Prahu s Plzňou a Rozvadovom na nemeckých hraniciach, ako aj na diaľnici D8 z Teplíc do Prahy – od 5. kilometra pred hlavným mestom stoja v kolónach stovky kamiónov.

V hlavnom meste došlo ráno k úplnému dopravnému kolapsu na jeho východe – v okolí Čierneho mosta. V kolónach tam na miestnych komunikáciách i hlavných ťahoch uviazli vodiči osobných áut, autobusov i nákladniakov.

Fotografia, ktorá ilustruje bezmocnosť dopravcov.

684143:article:true:true:true

Vlaky zavial sneh

Snehová kalamita v Česku výrazne poznamenala nielen cestnú, ale aj železničnú dopravu. Napriek tomu, že v priebehu noci sneženie na väčšine českého územia ustalo a ďalej sneží iba v niektorých severných oblastiach Čiech a Moravy, v Stredočeskom kraji dnes ráno nevypravili až 40 vlakových spojov. Ďalšie vlaky majú meškanie rádovo desiatky minút.

Podľa hovorcu Českých dráh Petra Šťáhlavského vlaky na železnici "brzdia" výhybky a ďalšie zariadenia, ktoré kvôli mrazu a snehu nefungujú. Ráno klesla ortuť teplomerov až na mínus desať stupňov Celzia.

Predpovede neveštia nič dobré

Aj vo štvrtok má v Česku snežiť. Oblačnosť ale bude postupne ubúdať, miestami sa obloha vyjasní. Sneženie má prestávať. Teploty spadnú na bod mrazy, cez víkend meteorológovia hrozia veľkými mrazmi - podľa niektorých predpovedí by mohlo byť až mínus 20 stupňov celzia!

Medzi ľuďmi sa objavila solidarita, pomáhajú si navzájom.

684148:article:true:true:true

Benátky sú pod vodou, na severe Talianska hrozia lavíny

Intenzívne sneženie zvýšilo lavínové nebezpečenstvo na severe Talianska, osobitne v južnom Tirolsku a v oblasti Dolomitov. Momentálne tam platí tretí stupeň lavínového nebezpečenstva a riziko lavín pretrvá aj v nasledujúcich dňoch.

V Benátkach je hladina vôd 117 centimetrov nad normálom. Pätina mesta sa nachádza pod vodou. Na najnižšie položenej lokalite mesta lagún - Námestí sv. Marka namerali vodný stav 35 cm. Fenomén označovaný ako Acqua Alta nie je však v tomto ročnom období v Benátkach ničím mimoriadnym.

V Rumunsku zahynuli na cestách už traja ľudia

Poľadovica sa v uplynulých hodinách postarala o dopravný chaos v Rumunsku. Väčšinu letov museli zrušiť nielen na medzinárodnom letisku v Bukurešti, ale aj vo viacerých vzdušných prístavoch regionálneho významu.

Pri dopravných nehodách na poľadovicou pokrytých vozovkách vyhasli najmenej tri životy. V Bukurešti zablokovali vyvrátené stromy dopravu a zamrznuté koľajnice znemožnili aj prevádzku električiek v rumunskej metropole.

V strednej Európe zahynulo už 26 ľudí

Už 26 ľudí zahynulo v posledných dňoch v krajinách strednej a východnej Európy v dôsledku veľmi chladného počasia. Veľká väčšina obetí pochádza z Poľska, kde len v noci zo stredy na štvrtok zahynulo desať ľudí, ďalších osem prišlo o život ešte v utorok. Podľa hovorcu poľskej polície Mariusza Sokolowského šlo vo väčšine prípadov o bezdomovcov, ktorí pod vplyvom alkoholu zaspali na ulici a cez noc zamrzli. Teplota v meste Bialystok, ktoré sa nachádza na východe krajiny pri hraniciach s Bieloruskom, klesla podľa poľských meteorológov v noci zo stredy na štvrtok na mínus 33 stupňov Celzia.

Štyri obete si za posledné dva dni vyžiadalo chladné počasie v Českej republike. O život tu prišli štyria muži vo veku 47 až 61 rokov. Ďalšie štyri obete si zima vyžiadala v Litve.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke Ústavný súd SR v Košiciach.
Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o štátnom rozpočte: V čom opozícia vidí rozpor?
View of the City of Nitra, Slovakia as Seen from Nitra Castle
Nitriansky kraj poskytne športovcom dotácie: Dostanú viac ako pol milióna eur
Princezná bojuje s rakovinou.
Kate sa počas boja s rakovinou dozvedela niečo nečakané: O TOMTO ani len nesnívala!
predseda vlády SR Robert Fico
Premiér: Farmári môžu dostať bezúročnú pôžičku 100-tisíc eur
Peter Pellegrini
Aktualizované
Zmeny vo fungovaní Fondu na podporu umenia: Hlas chce prísť v koalícii s návrhmi
(ilustračná foto)
Počasie sa zbláznilo, bude SNEŽIŤ: V týchto krajoch platí výstraha!
Do Slava na motorke narazilo auto, prežil zázrakom.
FotoVáš Tip
Desivá nehoda na Považí: Slavov prvý výjazd na motorke skončil takmer tragicky! Čo mu zachránilo život?
Ondrej Lunter.
V Banskobystrickom kraji končia dve ambulancie: Hrozí urgentný nedostatok lekárov!
(ilustračné foto)
Inšpekcia zobrala súkromníkovi 3 tigrov! Znepokojivé, čo je za tým
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová.
Šimkovičová o detailoch STVR: Čo deklaruje nový názov a takto vznikne rada!
Zuzana Vačková ukázala svojho chlapa.
Foto
TRAPAS ako hrom: Vačkovej nového chlapa si ľudia mýlia s jej OTCOM! Naozaj sa podobajú?
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Pri zmene RTVS skončí aj šéf Machaj: Premiér tvrdí, že návrh schválil i prakticky bez pripomienok