Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.12.2010 11:36 | Správy | Peniaze

Európsky súd rozhodol v kauze Duckého zmenky v prospech Slovenska

Európsky súd pre ľudské práva odmietol sťažnosť voči Slovensku v prípade sporných zmeniek, ktoré v roku 1998 vystavil riaditeľ SPP Ján Ducký.

Hodnota zmeniek, na ktoré si sťažovatelia nárokujú, je viac ako 320 miliónov českých korún (12,84 milióna eur) a pred európskym súdom okrem iného namietali, že rozhodnutia slovenských súdov ukladajúce zaplatiť sporné sumy boli zrušené.

Išlo o 350 miliónov českých korún

V septembri 1998 generálny riaditeľ Slovenského plynárenského podniku (SPP) vystavil päť vlastných zmeniek v prospech SEZOOS Group, akciovej spoločnosti so sídlom vo Vsetíne (Česká republika). Tie neskôr získala Union banka, a.s. Ducký bol 11. januára 1999 zastrelený a SPP následne odmietol zaplatiť Union banke svoj dlh vyplývajúci zo zmeniek. Krajský súd v Bratislave vydal zmenkový platobný rozkaz ukladajúci plynárňam zaplatiť Union banke 350 miliónov českých korún spolu so 6 % úrokom, voči čomu sa SPP odvolal. Najvyšší súd (NS) SR však potvrdil prvostupňový rozsudok a Union banka podala návrh na exekúciu súdneho rozhodnutia. Toto exekučné konanie však bolo zmarené, keďže dlžník neustále namietal zaujatosť sudcov.

Celého sporu sa chytil aj generálny prokurátor

V decembri 2002 podal generálny prokurátor mimoriadne dovolanie proti spomínaným rozhodnutiam súdov. Vecou sa zaoberal senát Najvyššieho súdu, ktorého zloženie bolo určené rozvrhom práce na rok 2002. Vo februári 2003 uplynulo funkčné obdobie predsedu Najvyššieho súdu a keďže nový predseda ešte nebol zvolený, jeho povinnosti začal plniť podpredseda. Ten zmenil rozvrh práce súdu na rok 2003 a v dôsledku toho došlo aj k zmene zloženia dovolacieho senátu, ktorý konal v kauze Duckého zmeniek. Union banka podala námietku zaujatosti voči všetkým sudcom tohto senátu. Najvyšší súd však nezistil dôvody na ich vylúčenie, keďže nič nenaznačovalo, že by dotknutí sudcovia boli zaujatí. Dovolací senát následne zrušil pôvodný rozsudok krajského aj Najvyššieho súdu a vrátil vec prvostupňovému súdu.

V roku 2004 zmenili zmenky majiteľa

V júli 2004 získal päť Duckého zmeniek druhý sťažovateľ v prípade, Stroden Management Limited. Jeho zástupca požiadal Krajský súd v Bratislave, aby pokračoval v konaní týkajúcom sa Duckého zmeniek. Vtedajší generálny riaditeľ SPP mu oznámil, že spoločnosť sa pridŕža stanoviska vlády, podľa ktorého boli zmenky neplatné, keďže boli vydané podvodným spôsobom.

Správkyňa konkurznej podstaty Union banky Michaela Huserová sa sťažovala na Ústavnom súde (ÚS) SR, že právo banky na prerokovanie veci nestranným súdom bolo v dôsledku zmeny rozvrhu práce Najvyššieho súdu a následnej zmeny v zložení dovolacieho senátu porušené. Ústavný súd túto sťažnosť odmietol z dôvodu, že Huserová nie je osobou oprávnenou na jej podanie.

Celý spor skončil na Európskom súde v Štrasburgu

Spomínaní sťažovatelia sa následne obrátili na Európsky súd pre ľudské práva, kde namietali, že mimoriadne dovolanie nebolo v prípade Duckého zmeniek prípustné, že zmena zloženia dovolacieho senátu Najvyššieho súdu v priebehu konania o dovolaní bola v rozpore so zákonom, že Najvyšší súd nevzal do úvahy fakt, že konanie malo byť prerušené v dôsledku vyhlásenia konkurzu na majetok Union banky, že jeho rozsudok nebol vyhlásený verejne a konanie, ktoré mu predchádzalo, bolo nespravodlivé, ďalej že Ústavný súd rozhodol svojvoľne, keď odmietol sťažnosti, že Krajský súd v Bratislave prerušil konanie a odmietol v ňom pokračovať bez akéhokoľvek relevantného dôvodu a takisto že konanie o nároku zo zmeniek trvalo neprimerane dlho.

Európsky súd pre ľudské práva vo svojom rozhodnutí vo vzťahu k M. Huserovej skonštatoval, že bola ako správkyňa konkurznej podstaty nahradená inou osobou, ktorá nedala právnemu zástupcovi sťažovateľov splnomocnenie zastupovať ho pred európskym súdom. Z tohto dôvodu mal súd za to, že si neželá ďalej pokračovať v sťažnosti a preto ju vyčiarkol zo zoznamu sťažností.

Európsky súd tiež skonštatoval, že všetky námietky sa týkali konaní, ktoré predchádzali nadobudnutiu zmeniek druhým sťažovateľom, firmou Stroden Management Limited. Aj keby zobral do úvahy, že tento sťažovateľ bol priamo dotknutý aktmi, ktoré predchádzali získaniu sporných zmeniek, nebol podľa súdu obeťou akéhokoľvek porušenia Dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Európsky súd pre ľudské práva poukázal tiež na to, že konanie týkajúce sa vydania zmenkového platobného rozkazu, vedené Krajským súdom v Bratislave, stále nie je skončené a preto odmietol sťažnosť v tomto ohľade pre nevyčerpanie vnútroštátnych prostriedkov nápravy.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Martin Pospíšil chýbal v zostave Slovenska: Ramsay ozrejmuje dôvod!
(ilustr. foto)
Klimatická zmena má na čmeliaky katastrofálny vplyv: Hrozí im... Toto neveští nič dobré
Na archívnej snímke z 22. apríla 2024 turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
Turecko stoplo obchod s Izraelom: Nechceme tu vidieť konflikt, krv a slzy, vysvetľuje Erdogan
Foto
Fastfood do seba tlačila 5-krát denne: Vyjedla sa na 127 kilogramov! Uvidíte ju teraz, odpadnete
Šéf sekcie vzdušných síl USA letel v stíhačke F-16, ktorú ovládala umelá inteligencia.
Foto
Šéf sekcie vzdušných síl USA letel v unikátnom stroji: Pozrite sa, čo dokáže! Reakcia hovorí za všetko
Foto
Slováci rozhodli o triumfe už v úvodných minútach, Poliaci sa presadili iba raz
Generálna prokuratúra
Generálna prokuratúra si posvieti na reedukačné centrá: Vážne podozrenia! Čo sa tam malo diať?
66-ročná Mária Kyselová.
Foto
Mária odišla od dcéry a už jej niet: Nevideli ste ju? Akákoľvek informácia má cenu zlata
Ústnu hygienu by ste nemali zanedbávať.
Toto miesto si v ústach ZABÚDATE umyť: Kvôli tomu vám SMRDÍ z úst!
Close-up Focus on Person's Hands Typing on the Desktop Computer Keyboard. Screens Show Coding Language User Interface. Software Engineer Create Innovative e-Commerce App. Program Development
USA odsúdili ruské kyberútoky v Európe: Hovoria o zlomyseľnosti! Na pretrase bolo aj Slovensko
Dong Zhimin sa stal známym na čínskej platforme na zdieľanie videí Douyin.
Otec sa sám staral o 8 detí: Mrazivé TAJOMSTVO! Príde vám zle, čo skrýval doma v kôlni
Na archívnej snímke maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.
Maďarský minister obhajuje svoju krajinu: Prstom ukazuje na Brusel, v tomto robí chybu