Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.12.2010 10:35 | Správy | Zahraničné správy

Tragické dôsledky zimy v Poľsku: Za jediný deň umrelo 8 ľudí!

Len v posledný novembrový deň si vlna mrazivého počasia v Poľsku vyžiadala životy ďalších ôsmich ľudí.

Informovala o tom dnes tamojšia polícia, ktorá súčasne apelovala na občanov, aby boli všímavejší v prípade podnapitých spoluobčanov a bezdomovcov, ktorí márne hľadajú útočisko pred mrazmi. V prípade, že si všimnú takéto osoby, či už na lavičkách v parkoch alebo na priestranstvách pred železničnými stanicami, mali by neodkladne informovať políciu.

Aj keď sú patroly príslušníkov bezpečnostných zložiek v tomto ročnom období častejšie na potenciálnych miestach výskytu obyvateľov z rizikových skupín, nemôžu byť všade, preto sú informácie od obyvateľstva dôležité.
Všetky obete zimy sú muži; podľa doterajších poznatkov boli v podnapitom stave a ich vek sa pohybuje v rozmedzí od 33 do 72 rokov, spresnil hovorca vrchného veliteľa polície Mariusz Sokolowski.

Podľa jeho slov by ľudia vracajúci sa z rôznych večierkov nemali podliehať klamlivému pocitu tepla z alkoholu v organizme a mali by využívať na prepravu vozidlá taxislužby, kým starší spoluobčania by pri cestách v takomto problematickom počasí mali vždy informovať blízkych.

V noci nadnes zaznamenali na poľskom území najnižšiu teplotu v Bialystoku, kde ortuť teplomerov klesla až na 26 stupňov pod bod mrazu, v Suwalkách namerali -19 stupňov Celzia.

Z Litvy v stredu hlásili úmrtie dvoch bezdomovcov, muža a ženy, ktorí zomreli ešte počas víkendu.

Husté sneženie a mrazy pripútali Európu k zemi

Sneh a mraz narušili leteckú dopravu v Európe. zatvárajú sa viaceré letiská, lety meškajú aj na letisku vo Frankfurte nad Mohanom.

Najmenej štyri letiská v Európe dnes zavreli kvôli silnému sneženie a mrazom. Nefungujú letiská vo švajčiarskej Ženeve, Lyon-Bron pri francúzskom Lyone, a ani letisko v škótskom Edinburghu.

Európsky úrad pre leteckú dopravu (Eurocontrol) tiež informoval o veľkých meškaniach na berlínskom letisku Tegel a na letiskách na severe Španielska.

Švajčiarsky meteorologický úrad Meteosuisse predpovedal ďalšie sneženie v priebehu dnešného dňa, pretože front nízkeho tlaku sa zo západnej Európy pomaly presúva smerom na východ.

Lietadlá meškajú aj vo Frankfurte

Kvôli silnému zadnému vetru dnes čiastočne uzavreli štartovaciu dráhu na letisku v nemeckom Frankfurte nad Mohanom. Obmedzenia na západnej štartovacej dráhe sa zatiaľ na premávke letiska výrazne neprejavili. Uviedol to hovorca organizácie Fraport, prevádzkovateľa letiska.

Až do rýchlosti vetra 30 kilometrov za hodinu sa môžu piloti sami rozhodnúť, či budú štartovať alebo nie. Ak by sila vetra prekročila uvedenú rýchlosť, štartovaciu dráhu dočasne celkom uzavrú. V raňajších hodinách zrušili asi 40 letov. Išlo o ďalšie rušenie letov z predchádzajúcich dvoch dní, keď boli odložené stovky letov. Treba počítať aj s ďalším meškaním, uviedla tlačová agentúra DPA.

Sneženie v Česku spôsobilo hromadnú nehodu

Vietor a sneženie, ktoré sa rozšírilo z Moravy aj do Čiech, dnes spôsobili na rôznych miestach Českej republiky vážne dopravné problémy. Na vozovkách sa vytvárajú snehové jazyky a záveje.

Dopravné nehody, ktoré zastavili dopravu, sú hlásené z diaľnice D1, z Vysočiny a Zlínskeho kraja. Na 172. kilometri diaľnice D1 v smere z Prahy na Brno sa stala hromadná nehoda troch nákladných áut, autobusu a štyroch osobných vozidiel. Za miestom nehody sa vytvorila až štvorkilometrová kolóna.

Dopravná polícia dnes v súvislosti s novým snežením a hroziacou snehovou kalamitou vyzvala vodičov, aby zvážili cestu autom. Očakáva sa, že v noci a vo štvrtok môže v Česku pribudnúť až 20 centimetrov nového snehu.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
early rush hour scene with lens flares
Vodiči, cez víkend sa pripravte na dopravné obmedzenia: Budú na D2 v tomto úseku
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu