Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.11.2010 06:55 | Správy | Peniaze

Minister financií Ivan Mikloš: Eurozóna sa môže rozpadnúť

Minister financií Ivan Mikloš pripustil možnosť rozpadu eurozóny v dôsledku rozpočtových problémov Grécka a Írska.

Radičová: Írsku pomôžeme, ale máme štyri podmienky!>>

Takto si žije priemerný Ír: Na čo všetko sa im poskladáme?>>

Ku Grécku a Írsku by sa mohli časom pridať aj Portugalsko, Španielsko či Taliansko.

Mikloš na stretnutí o budúcnosti eura, v prítomnosti prezidenta ČR Václava Klausa, pred študentmi zaplnenou aulou kritizoval spôsob riešenia problémov Grécka, ale zároveň konštatoval, že vykročenie Slovenska k euru bolo v minulosti správnym rozhodnutím. Dnes by rovnaké rozhodovanie Slovenska o prijatí či neprijatí eura bolo "omnoho ťažšie" a on by osobne bol "skôr proti".

Problémy sa dajú riešiť troma spôsobmi

Podľa Mikloša existujú tri alternatívy riešenia súčasných problémov eurozóny. Okrem krajnej tretej možnosti, ktorou je "reálna hrozba udržateľnosti celého projektu", je to vytvorenie fiškálnej a politickej únie a cesta rozpočtových obmedzení a riadeného štátneho bankrotu s reštrukturalizáciou dlhov. Aj keď tlak na politickú integráciu v EÚ podľa Mikloša existuje, takýto vývoj v EÚ, respektíve v eurozóne si minister nedokáže predstaviť z politického a ani z ekonomického hľadiska.

Podľa Mikloša bolo schválenie pôžičky Grécku "zásadnou chybou". Mali sa uprednostniť tvrdé rozpočtové obmedzenia, sprísnenie pravidiel Paktu rastu a stability a riadený štátny bankrot, ktorý by reštrukturalizáciu dlhov preniesol aj na veľké európske banky, ktoré k problémom Grécka prispeli.

"Dnes je problém ten, že sa spustil proces, prijal sa precedens. Vlády sa stali rukojemníkmi finančných trhov. A dnes sú vlády, najmä veľkých krajín, v dvojitých kliešťach. Na jednej strane sa daňovým poplatníkom v Nemecku a ani v iných veľkých krajinách, ba v žiadnej krajine, nepáči, keď za ich peniaze sa zachraňujú iné krajiny. Na druhej strane však veľké banky práve týchto krajín sú najväčšími veriteľmi v týchto (zachraňovaných) krajinách," vysvetlil.

Euroskeptik Václav Klaus: Euro ohrozené nie je

O vážnych problémoch eurozóny na pôde VŠE hovoril aj český prezident  Václav Klaus, ekonóm Miroslav Ševčík a viceguvernér českej centrálnej banky Mojmír Hampl. Klaus v diskusii prekvapil svojim záverom, že budúcnosť eura ohrozená nie je, ale bude vykúpená dlhodobo nižším ekonomickým rastom eurozóny. Klaus odhaduje, že môže ísť až o 1,5-% spomalenie rastu počas budúcich až desiatich rokov.

"Euro zostane, ale bude to drahé," uviedol Klaus s tým, že krajiny EÚ do projektu eura investovali príliš mnoho politického i skutočného kapitálu, preto sa spoločnej meny nebudú chcieť vzdať "za žiadnu cenu".
"Bude vyvinuté všemožné úsilie, aby euro ďalej fungovalo. To je môj jednoznačný odhad, takto ja vidím budúcnosť. Samozrejme – má to aj druhú stranu. Bude to niečo stáť a ta cena bude veľmi vysoká," dodal český prezident.

Debata na akademickej pôde o problémoch a vyhliadkach eura sa niesla v uvoľnenej atmosfére a došlo aj na výbuchy smiechu – keď prezident Klaus ilustroval svoj skepticizmus k skorému zavedeniu eura v Česku, či komentoval výrok ministra Mikloša, že slovenskí občania si na euro rýchlo zvykli. Podľa Klausa si Slováci na euro zvykli aj preto, lebo nemali možnosť výberu.

"Ja som sa cítil veľmi dobre, myslím, že to bolo aj vidno. Na akademickej pôde treba otvorene diskutovať, polemizovať, predniesť aj rozdielne názory a nesúhlasné stanoviská. Tak to má byť," zhodnotil pre TASR Mikloš atmosféru debaty.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Minister práce Erik Tomáš ohlásil skvelé správy.
Odklepnuté: Seniori pred Vianocami dostanú vyše 600 eur! Čo všetko sa mení?
Vajnorská ulica
Bratislava na prahu kolapsu! Veľký PREHĽAD dopravných obmedzení: Dokedy budú zápchy?
Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke