Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.11.2010 06:00 | Správy | Peniaze

Ostáva vám dovolenka? Zamestnávateľ vám môže nariadiť vybrať si ju!

Ak si nevyčerpané dni dovolenky pre pracovné povinnosti nestihnete zobrať, alebo tak nechcete urobiť, môžete si ju preniesť do nasledujúceho roka.

Zistite si však podmienky u vášho zamestnávateľa, vyčerpanie dovolenky vám totiž môže nariadiť. Kedy a za akých podmienok?

V prípade, že si nestihnete vyčerpať celú dovolenku v kalendárnom roku, automaticky sa vám presúva do nasledujúceho kalendárneho roku. Ale pozor! V nasledujúcom kalendárnom roku si ju už vyčerpať musíte, inak o ňu prídete. „Zamestnanec si môže preniesť aj celú dovolenku, ktorú si nestihol vyčerpať, ak tak však neurobí ani ďalší kalendárny rok, prepadne mu“ vysvetľuje Lucia Vinczeová, Finance team leader z Grafton Recruitment Slovakia.

Iná situácia je u mamičiek, ktoré si voľné dni pre čerpanie materskej alebo rodičovskej dovolenky nevyčerpajú ani do konca nasledujúceho kalendárneho roku. „Zamestnávateľ ju mamičke poskytne po skončení materskej alebo rodičovskej dovolenky,“ dodáva Vinczeová.

Vo vašej práci vám môžu čerpanie dovolenky aj určiť. Teda pozor! Ak pracujete vo firme, kde vám zamestnávateľ nariadi ísť na dovolenku do konca roka, musíte tak urobiť a dovolenku si vyčerpať. Čerpanie dovolenky vám je však zamestnávateľ povinný oznámiť aspoň 14 dní vopred. Zamestnávateľ vám však nesmie určiť čerpanie dovolenky na obdobie, keď ste práceneschopní pre chorobu či úraz, alebo ste na materskej či rodičovskej dovolenke. Dovolenka je však určená na oddych a načerpanie nových síl, odborníci teda odporúčajú, aby si ju zamestnaní ľudia vyčerpali v priebehu obdobia kalendárneho roku a voľné dni si neprenášali.

Fakty o dovolenke:

• nárok na dovolenku vzniká zamestnancovi po odpracovaní aspoň 60 dní v danom kalendárnom roku

• ak neodpracuje aspoň 60 dní, patrí zamestnancovi dovolenka za odpracované dni: za každých 21 dní má nárok na 1/12 dovolenky za kalendárny rok

• základná výmera dovolenky sú 4 týždne

• v prípade, že zamestnanec odpracuje 15 rokov, má nárok na 5 týždňov dovolenky

• zamestnávateľ môže poskytnúť zamestnancovi ďalší týždeň alebo týždne dovolenky - záleží to na dohode, vnútornom predpise a je to zakotvené v pracovnej zmluve

Úhrada zvyšných dní

Nie je možné, aby ste zamestnávateľa požiadali, aby vám dovolenku preplatil. Nevyčerpaná dovolenka sa uhrádza len v dvoch prípadoch.

1. Pri skončení pracovného pomeru

Ak sa nedohodnete inak, zamestnávateľ vám pri skončení pracovného pomeru vyplatí náhradu mzdy za dovolenku v deň výpovede. Urobiť tak musí v najbližšom výplatnom termíne nasledujúcom po dni skončenia pracovného pomeru.

2. Ak ste si dovolenku pre pracovné povinnosti nemohli vyčerpať

Ak ste ako zamestnanec nemohli vyčerpať tú časť dovolenky, ktorá presahuje základnú výmeru, teda 4 týždne ani do konca nasledujúceho roka, patrí vám náhrada mzdy v sume vášho priemerného zárobku. O zaplatenie dovolenky tak môžu požiadať napríklad pedagógovia, štátni úradníci...

Kto má nárok na preplatenie:

1. Pedagogickí pracovníci

Učitelia, riaditelia škôl, asistenti učiteľov - majú 8 týždňov dovolenky.

2. Štátni úradníci

Počet dní dovolenky väčšinou presahuje 4 týždne, upravuje to kolektívna zmluva.

3. Na zaplatenie nevyčerpaného voľna má nárok aj ten, kto odpracoval viac ako 15 rokov a má o týždeň dovolenky navyše. Pozor! Môže sa mu preplatiť len tá nevyčerpaná dovolenka, ktorá presahuje základnú výmeru, teda 1 týždeň dovolenky.

5-týždňová dovolenka

Nárok na ňu získavate, ak odpracujete minimálne 15 rokov. Odpracované roky sa začínajú počítať od dovŕšenia 18. roku veku. Započítavajú sa do nich aj trvalá starostlivosť o dieťa do veku do 3 rokov, výkon služby v ozbrojených silách, úspešné ukončenie štúdia, vedeckej ašpirantúry, doktorandského štúdia, činnosť samostatne zárobkovej osoby, ale aj obdobie, keď bol zamestnanec evidovaný na úrade práce. Niektoré firmy dávajú svojim zamestnancom ako benefit týždeň dovolenky navyše.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




V Nitre absolvovala výmenu hlavice stehnovej kosti 105-ročná pacientka.
V Nitre podstúpila zákrok 105-ročná pacientka: Pani Helenu čakajú doma desiatky príbuzných
Nemocnice by mohli získať peniaze na nové CT a MR prístroje. Kvalitná diagnostika je totiž drahá, pomoc od štátu sa preto zíde.
Foto
Rezort zdravotníctva rozdelí milióny eur: Čo kritizujú lekári a o čo požiadali nemocnice?
An unknown criminal's hands dressed in black with tools of the trade and cash
Početné krádeže v Prešove: Za všetkými stojí jeden Bratislavčan! Ako mu v rukách skončili tisíce eur?
Veža budovy sa zrútila.
Foto
Horiace inferno v Kodani: Historická budova v plameňoch, časť už ľahla popolom! FOTO z miesta činu
Roof lights of polish police (Policja) car on the street
Ľudí v Poľsku mali tajne sledovať: Znepokojivé, ako nenápadne to robili
Drone no copyright in a soybean field,
Ministerstvo obrany vyzýva ľudí: TOTO s dronmi neskúšajte! Hrozí vám mastná pokuta
2009. Dvojicu hercov milovali všetky deti.
Spomínate si na reláciu Elá hop? Takto vyzerá legendárne duo dnes! Čo po rokoch s hrdosťou priznali
Foto
Odišiel priskoro: V mladom veku zomrel majster Slovenska († 39)
Zrazenému cyklistovi letel na pomoc záchranársky vrtuľník (ilustračné foto).
Seniora zrazil v Kútoch autobus: Vážne zranenia! Na pomoc mu letel záchranársky vrtuľník
Domácim
násilím
trpia
častejšie
ženy.
Zažívate domáce násilie a neviete, ako ďalej? Odpoveď môžete nájsť na týchto miestach na Slovensku
Od tragédie prešlo už 10 rokov.
Na lodi zomreli STOVKY detí, kapitán zdrhol medzi prvými: Zobrali im jedinú šancu na prežitie
Vysoké Tatry.
Aprílové počasie úraduje: Hory sa zahalia späť do zimy! Pre zvyšok krajiny to tiež nevyzerá ružovo