Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.11.2010 20:00 | Správy | Domáce správy

Valkova († 57) rodina: Ospravedlnenie nám stačí, odškodné nechceme!

Ernest Valko, ktorého zavraždili 8. novembra, žiadal od ministerstva 1,6 milióna eur. Odškodnenie sa týka kauzy vydierania, za ktorú bol Valko vo vyšetrovacej cele.

Bezpečnostný analytik Žitný: Valkovu vraždu sotva objasnia...>>

Objavili tajný sejf zavraždeného Valka († 57)! Čo v ňom polícia našla?>>

Zavraždený advokát Ernest Valko poslal 1. júla na Ministerstvo vnútra SR žiadosť o odškodnenie svojej osoby vo výške 1,6 milióna eur v kauze vydierania bratov Vittekovcov. Na pôde ministerstva vnútra po výmene vlády v tejto súvislosti prebehli dve rokovania.

Uviedol to dnes na brífingu minister vnútra SR Daniel Lipšic. Posledné bolo naplánované na 9. novembra. Valka však jeden deň predtým zavraždili. Lipšic vyslovil ľútosť, že Valka polícia zadržala v roku 2006 v spomínanej kauze bratov Vittekovcov. "Jeho konanie nebolo trestným činom," vyhlásil šéf rezortu vnútra a dodal, že išlo o nepotvrdené obvinenia.

V novembri 2006, zadržala polícia Valka spolu s podnikateľom Ladislavom Rehákom a obvinila ho z vydierania bratov Viliama a Rastislava Vittekovcov, ktorí pre podnikateľa vykupovali pozemky na Záhorí. Valko, ktorý strávil krátky čas v cele predbežného zadržania všetky obvinenia poprel. V apríli roku 2008 bolo stíhanie zo strany Krajskej prokuratúry v Bratislave (KP) v tejto kauze zastavené. Následne Generálna prokuratúra (GP SR) dala pokyn, aby sa v prípade nanovo rozhodlo. Polícia vec opätovne vyšetrila v júli 2009 a následne KP SR opätovne stíhanie zastavila. Valko žiadal od rezortu vnútra odškodné približne 1,6 milióna eur.

Pod hrozbou "ťažkej ujmy" Valko a Rehák, podľa pôvodných obvinení polície hrozili bratom, aby pred notárom uznali dlh 15 miliónov korún. Hrozili vraj aj trestným oznámením. Vittekovci podľa spisu utrpeli psychickú ujmu a museli vyhľadať lekára. Rehákovci však tvrdili, že Vittekovci ich podviedli a 15 miliónov je dlh, ktorý im mali vrátiť.

Premiérka Iveta Radičová sa v mene vlády SR i svojom ospravedlnila v utorok 16. novembra počas oficiálnej pietnej spomienky venovanej zosnulému advokátovi a bývalému predsedovi Ústavného súdu ČSFR Ernestovi Valkovi a jeho rodine za to, že nezabránili bezpráviu a útoku na jeho česť.

Valkova rodina: Ospravedlnenie nám stačí, odškodné si nechajte!

Rodine zavraždeného prominentného právnika Ernesta Valka postačuje dnešné ospravedlnenie ministra vnútra Daniela Lipšica (KDH) za advokátovo neopodstatnené trestné stíhanie a nebudú ho vymáhať súdnou cestou. ČTK to dnes povedal Valkov právny zástupca v spore Jozef Vozár. Valkova manželka s dcérou tak nebudú požadovať ani odškodné 1,6 milióna eur.

Lipšic, bývalý koncipient vo Valkovej advokátskej kancelárii, odmietol, že ospravedlnenie prišlo neskoro, keďže sa ho advokát nedožil. Žiadosť vraj ministerstvu poslal po nástupe vlády v júli a návrh spoločného vyhlásenia predložil na jeseň. Podľa Lipšica si na 9. novembra dohodli stretnutie. Deň predtým Valka zastrelili v jeho dome v Limbachu. Médiá priniesli o zločine viacero špekulácii; podľa niektorých išlo o lúpež, podľa iných o vraždu na objednávku pre viaceré veľké kauzy, v ktorých Valko zastupoval štát.

Valka už v roku 1998 médiá označili za dvorného právneho experta vládnej SDK, prechodkyne SDKÚ-DS. Napriek tomu i osobným kontaktom s jej vysokopostavenými funkcionármi sa však bývalému predsedovi federálneho Ústavného súdu návrat do vysokej politiky nepodaril. Pôvodne sa o ňom špekulovalo ako o možnom ministrovi spravodlivosti, strana však nakoniec nominovala učiteľku práva Luciu Žitňanskú. Tej vraj napriek tomu potom ponúkal nápady, ako reformovať justíciu.

Prominentný právnik Ernest Valko bol usmrtený 8. novembra vo večerných hodinách strelnou zbraňou v jeho dome v Limbachu. Minister vnútra Daniel Lipšic a prezident Policajného zboru Jaroslav Spišiak 9. novembra informovali, že v prípade sa začalo trestné stíhanie pre vraždu, ktorú bude vyšetrovať Úrad boja proti organizovanej kriminalite. Spisové materiály sú od 10. novembra na Generálnej prokuratúre SR.

Redakcia Nového Času pre vás chystá ďalšie zajímavé informácie o odškodnom pre Ernesta Valka († 57), čítajte zajtrajší Nový Čas!

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Dušan Gabáni má na konte niekoľko ocenení.
Foto
Strach o športového moderátora: Populárneho Dušana Gabániho museli oživovať
(ilustračné foto)
Rozruch v Rusku: Plánované útoky? Zásah bezpečnostnej služby
Neprajníci tvrdia, že to medzi dvojicou má škrípať.
Kríza? Hájek mal byť Belohorcovej NEVERNÝ, Zuzana pení: Teraz budem hovoriť ja!
Ilustračné foto
Zadržali dvoch mužov podozrivých zo špionáže: Sila, ako sa maskovali!
Andrej Danko počas upratovania Dúbravky.
AktualizovanéFoto
Danko pri zametaní v Dúbravke ukázal zlomený zub: Polícia sa vyjadrila k zverejneniu kamerových záznamov
(ilustračné foto).
Vodiči, toto vás nepoteší: Uzáverou prejde až osem tunelov! Ide o frekventované úseky
Kráľ Karol bojuje s rakovinou.
ZLÉ správy o zdravotnom stave kráľa Karola: To, čo sa v Británii deje, naznačuje jediné
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj sa obáva jadrovej hrozby: Slová o radiačnej katastrofe! Pripomenul Černobyľ
Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc pri pátraní po nezvestnej 14-ročnej Liliane Sabovej zo Žiliny.
Nevideli ste Lilianu? Po 14-ročnej Žilinčanke pátra polícia! Na tomto mieste ju videli naposledy
Americká basketbalistka Brittney Grinerová na súde
Ako v horore! Zakrvavený matrac, bez mydla a WC papiera: Americká hviezda opísala podmienky v ruskom väzení
Český premiér Petr Fiala
Český premiér Petr Fiala: Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý
Okoloidúci muž provokoval Andreja Danka počas upratovania v Dúbravke.
Foto
Konflikt pri upratovaní: Muž provokoval Andreja Danka, sledujte prekvapujúcu reakciu šéfa národniarov!