Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.11.2010 15:37

Niečo pre blogerov: Windows Live Writer uľahčí prácu s blogom

Počet blogerov na Slovensku stále rastie. Mnohých z vás možno poteší, že súčasťou balíka Windows Live Essentials je aj program Writer, určený práve pre blogerov.

Zíde sa vám, ak máte vlastný blog napríklad vo Wordpresse alebo iných blogovacích systémoch. Nezúfajte však, ak ešte žiadny nevlastníte. Cez program Windows Live Writer si jeden môžete vytvoriť na Windows Live Spaces. Pozrime sa teda ešte bližšie na Writer.

Vzhľad a prvý dojem

Tým, čo používajú kancelársky balík programov od Microsoftu a v ňom Word, sa iste bude vzhľad podobať práve na spomínaný Word. Rozhranie vám teda bude veľmi blízke a prehľadné, čo aj vývojári programu chceli docieliť.

Windows Live Writer sme na tomto blogu spomínali už v roku 2008. Vďaka obrázkom v článku môžete porovnať niekdajší vzhľad s tým dnešným. Ako vidíte, zmenilo sa toho naozaj veľa a Writer ponúka potešenie aj pre oči.

Karta „Domov"

Táto časť rozhrania sa ešte ďalej rozdeľuje na menšie celky. Okrem klasických prvkov; akými sú schránka, písmo, odsek, vložiť, úpravy; sa v hornom paneli nachádza aj niečo iné, než je vo Worde. Sekcia publikovať je určená na prepojenie s vaším blogom. Môžete si vytvoriť viacero kont, ktoré prislúchajú jednotlivým webom.

Ak vytvoríte koncept článku v programe Windows Live Writer, nemusíte ho uložiť iba na lokálny disk v počítači. Tento koncept môžete odoslať na blog alebo ho priamo publikovať ako článok, ktorý uvidia vaši návštevníci. Na tomto príklade vidíte, ako Writer uľahčuje blogerovi prácu a šetrí čas. Nemusíte totiž otvárať prehliadač a prihlasovať sa, aby ste zverejnili článok. Sekcia štýly HTML vás zbavuje bremena poznať jazyk HTML. Textu nastavíte štýl pomocou jednoduchého označenia myšou a zvolenia odseku alebo nadpisu 1 až 6.

Karta „Vložiť"

Hoci sa obrázok a video dajú vložiť do článku už z karty domov, viac možností sa nachádza práve v tejto časti menu. Nachádza sa tu možnosť pridať vodorovnú čiaru, zlom strany aj tabuľku, ktorej parametre musíte nastaviť.

Pre vlastníkov blogu na Windows Live Spaces je určená možnosť vytvoriť online fotoalbum. Do neho potom môžete cez Windows Live Writer odosielať obrázky a vytvárať si tak online galériu na internete. Pridávanie obrázkov a videí do článku je uľahčené tým, že stačí zadať adresu obrázka či videa a program ho pridá do článku v reálnej veľkosti.

Netradičnou možnosťou je mapa, vďaka ktorej môžete článok obohatiť o lokalitu, ktorá sa dá aj pomenovať a bližšie popísať. Umiestňovať takto môžete viacero špendlíkov s popismi. Hneď vedľa sa nachádzajú značky príspevku, ktoré na blogu slúžia pre lepšiu orientáciu návštevníka. Trochu veselým a netradičným spestrením sú emotikony v kreslenej podobe.

Úplne vpravo sa nachádzajú doplnky. Windows Live Writer je rozšíriteľný a zopár vylepšení sme už na Windowsblogu spomínali.

Karta „Konto blogu"

Na ľavej strane sú možnosti blogu, kde sa dá nastaviť meno vášho konta, pridanie doplnkov aj nastaviť kódovanie znakov. Ak si nie ste istý, čo spôsobia zmeny, radšej zachovajte predvolené nastavenia. Vedľa sa nachádza pár odkazov na váš blog a jeho úpravu.

Písanie članku

Každého blogera najviac zaujíma, aké má možnosti pri písaní článku a čo mu uľahčí prácu. Windows Live Writer je skutočne jednoduchý nástroj, ktorý dokáže uľahčiť prácu. Už sme si spomínali, že s písmom sa dajú vykonávať klasické úpravy známe z Wordu. Špeciálnou možnosťou sú nadpisy veľkosti 1-6, čo vyplýva z HTML jazyka, ktorý podporuje 6 úrovní nadpisov.

Veľmi zaujímavé a prepracované je pridávanie obrázkov do článku. Tie môžete do článku umiestniť priamo z počítača alebo z ľubovoľnej webovej stránky. Stačí zadať URL adresu obrázka a ten sa pridá v skutočnej veľkosti.

Navyše po pridaní sa vám otvorí nová karta „Nástroje obrázkov". Táto časť je skutočne prepracovaná do detailov. Meniť môžete zarovnanie obrázku, farbu, orámovanie a pridať sa dajú aj efekty. Možné je vykonávať aj drobné úpravy ako napríklad otáčanie, orezanie, zväčšenie a zmenšenie. Nepotrebujete mať žiadne vedomosti z kódovacieho jazyka HTML, keďže z obrázku sa dá spraviť odkaz jednoducho pomocou tlačidla „prepojenie na". Takisto alternatívny text pridáte iba jednoduchým kliknutím.

Vkladanie videa je veľmi podobné ako pri obrázkoch. Taktiež môžete meniť jeho umiestnenie a zarovnanie v článku, ale aj formát videa. Okrem tohto však nie sú zahrnuté ani nevyhnutné ďalšie funkcie.

Za najväčšiu prednosť Windows Live Writer však môžeme považovať 3 karty na spodku okna. Jedná sa o „Upraviť, Ukážka, Zdroj". Prvá karta je klasický WYSIWYG editor (What You See Is What You Get = ako to vidíte, tak to bude vyzerať) s funkciami, ktoré sme si už spomínali.

Karta „Ukážka" vám zobrazí náhľad článku, ako by vyzeral na blogu. Okrem toho tu článok môžete uložiť ako koncept vo vašom blogu na internete alebo ho rovno môžete publikovať.

V prípade, že chcete niečo priamo v HTML kóde upraviť, tak to môžete urobiť vďaka karte „Zdroj". Tá sa hodí aj vtedy, ak články prenášate na inú službu prostredníctvom copy-paste metódy, teda jednoduchým skopírovaním textu a jeho následným vložením na požadovanú lokalitu.

Windows Live Writer je skutočne silný a užitočný nástroj pre blogerov. Spája v sebe klasický textový editor spolu s nástrojom, ktorý je schopný komunikovať s webovými lokalitami. Používanie je naozaj intuitívne a tým, čo majú skúsenosti s Wordom, nerobí žiadny problém. Navyše máte na jednom mieste mnoho funkcií, ktoré ako bloger vo svojich článkoch iste využijete.

Ešte viac dobrých rád a tipov nájdete na windowsblog.sk

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.
Šéf NATO na plné ústa: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Aktualizované
Fico odhalil plány: Koho navrhnú na post eurokomisára za Slovensko? Má to byť tento muž
Nájdete všetkých psíkov, ktorí majú zatvorené aspoň jedno oko?
Slováci, potrápte si hlavičky: Koľko psíkov má na obrázku zatvorené aspoň jedno oko?
Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Bratislavy.
Splnili sme sľub, vyhlásil Fico: Seniori si po novom prilepšia k dôchodku
(ilustračné foto).
Turci sa ešte nespamätali z minuloročného zemetrasenia: Prišla ďalšia rana! Krajina je v pozore
Na snímke minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kysucká diaľnica D3: Minister Ráž tvrdí, že stavať by mohli budúci rok
Radko Urbanyak
Foto
Spoznávate tohto malého chlapca? Z barmana sa stal televíznou hviezdou! Teraz vystupuje na obrazovkách
Vladimir Putin.
Hnev Kremľa: Kvôli úradom čelí partner Putinovej ex problémom! O čo ide?
(ilustračné foto)
Stačil okamih sa rozpútalo sa peklo: Výbuch vozidlo roztrhal na kusy! O život prišlo najmenej 10 ľudí
Vojenské jednotky dobrovoľníkov iránskej armády počas výročnej vojenskej prehliadky v Teheráne.
Blízky východ sa otriasa útokmi, generálny tajomník varuje: Jedna chyba by viedla k niečomu nemysliteľnému!
Čo vás čaká tento týždeň? (ilustračná foto)
3 znamenia, za ktorými sa skrývajú falošní SEBCI: Keď pôjde do tuhého, PODRAZIA vás!
Kate diagnostikovali rakovinu začiatkom roka.
William prelomil mlčanie o ťažko chorej Kate: SĽUB, z ktorého sa tisnú slzy do očí