Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.11.2010 15:00 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Vražda Ernesta Valka (†57): Toto sú najväčšie otázniky prípadu

V prípade vraždy prominentného advokáta Ernesta Valka sa objavuje čoraz viac otázok a pochybnosti, ktoré polícia nevie alebo nechce vysvetliť.

Dôležité fakty z vyšetrovania: Valko († 57) svojho vraha poznal!>>

Dostal Valko ranu istoty do hlavy? Hlúposť, vravia policajti!>>

1. Kde našli telo?
Policajný prezident Jaroslav Spišiak a minister vnútra neprezradili, v ktorej miestnosti domu ležal zavraždený Valko. Lipšic uviedol len: „V obytnej časti.“ Podľa medializovaných informácií bol v chodbičke kuchynky.

2. Odkiaľ strieľal vrah?
Strieľal z niekoľkých metrov,“ povedal Spišiak. Či však bol strelec vnútri domu, alebo strieľal spoza okna, nešpecifikoval. Ani jedno okno na vile však nie je rozbité. Dom má však niekoľko dverí, ktoré mohli byť otvorené. Vrah strieľal spredu a Valka zasiahla jedna rana do srdca z krátkej guľovej zbrane. Guľka z tela vyletela dva centimetre pod lopatkou. Nábojnicu našli kriminalisti pri tele.

3. Kde je vražedná zbraň?
Dve zbrane, ktoré mal v legálnej držbe, boli stratené,“ uviedol Lipšic s tým, že vražednú zbraň nemajú stotožnenú. Zbrane však Valkovi zmizli ešte pred tým, keď mu vilu niekto vykradol.

4. Prečo dcéra a exmanželka prišli v noci do Valkovho domu?
Ernest Valko sa približne pred dvoma rokmi rozviedol so ženou, odsťahoval sa zo spoločného domu v Limbachu a dal si postaviť nový dom. Doň sa nasťahoval pred necelým rokom. Lipšic uviedol: „Exmanželka a dcéra prišli do domu, lebo im nedvíhal mobil.“ Čas smrti určili medzi 18.47 a 22.45. Posledný hovor mal Valko o 18.47. Ženy ho našli o 22.45. Ak dospelý, zamestnaný a zaneprázdnený človek nedvíha štyri hodiny mobil, je to veľmi krátky čas na to, aby to signalizovalo strach. Najmä, ak Jana Valková médiám tvrdila, že jej otec nemal obavy o svoj život. Ak by exmanželka s dcérou potrebovali niečo vybaviť, zrejme by sa mu pokúšali volať opäť, alebo by to nechali na druhý deň. A tiež je zvláštne, že do domu išli obidve.

5. Bola to lúpež?
Kompetentní neuviedli, či z luxusného domu niečo zmizlo.

6. Bola vražda plánovaná?
Vila stojí na konci tichej slepej ulice. Z jednej strany je les, z druhej vinohrad. Ten, kto mal záujem na jeho smrti, nemal veľký problém sledovať jeho zvyky.

7. Poznal svojho vraha?
Valko býval v luxusnom dome. Na bráne je nálepka súkromnej bezpečnostnej služby, čo svedčí o tom, že dom je zabezpečený alarmom a ochranou. Pre vraha, ktorého by Valko nepoznal, by bolo ťažké vniknúť na pozemok a do domu. Pravdepodobnejšie je, že ho Valko pustil dnu sám. Esbéeska prípad nekomentuje a s otázkami nás odporučila na políciu.

8. Zachytila vraha bezpečnostná kamera?
Dá sa predpokladať, že Valko si svoj luxusný dom naozaj dobre zabezpečil. Vonkajšie kamery však na fasáde domu nie je vidno. Mal však videovrátika, ak niekto zazvonil, musel vidieť, kto k nemu ide na návštevu. Podporovalo by to teóriu, že svojho vraha poznal.

9. Prečo polícia ponúkla ochranu jeho blízkym?
Spišiak uviedol, že polícia už kontaktovala širší okruh Valkových známych, medzi nimi aj spoločníkov z kancelárie a priateľa, podnikateľa Ladislava Reháka. Nikto z nich zatiaľ neprejavil o ochranu záujem. Prečo im polícia ponúkla ochranu, ak Valko nebol v ohrození? Spišiak totiž povedal, že sa Valko pred smrťou nikomu nesťažoval, nemal strach a ani obavy.

10. Kto ho zabil a prečo?
Kardinálna otázka, jej rozlúštenie všetci očakávajú od slovenskej polície. Minister Lipšic aj policajný prezident Spišiak sľubujú veľmi podrobné vyšetrovanie, dozor nad celou akciou prevzal odbor osobitného určenia Generálnej prokuratúry, ktorému šéfuje Peter Šufliarsky. Aké budú výsledky ich snahy, ukáže čas.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Voda siahala do takej výšky, že takmer úplne zaplavila vozidlá, ktoré boli na cestách.
Foto
Katastrofálne záplavy v Dubaji: Sú za tým lietadlá rozprašujúce chemikálie?! Šokujúce zistenia
Šutaj Eštok reaguje na zadržanie Beňa.
Aktualizované
Šutaj Eštok reaguje na zadržanie bývalého námestníka riaditeľa SIS Beňa: Čoho sa mal dopustiť?
ÚVZ SR upozorňuje na viacero nebezpečných kozmetických výrobkov, nachádzajú sa medzi nimi aj známe značky.
Foto
ÚVZ varuje pred nebezpečnou kozmetikou: Ide aj o obľúbené značky! Ak ich máte doma, vyhoďte ich
Poľský prezident Andrzej Duda (druhý zľava), bývalý prezident USA a republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump (vľavo).
Poľský prezident sa stretol s Trumpom: Zvláštne, čo povedal!
Manželia Csémiovci mali spolu pekný vzťah.
FotoVáš Tip
Poradca Šutaja Eštoka sa ukázal na verejnosti: Prvá fotka od záhadnej smrti manželky!
Foto
Vlhovú čakajú v kalendári SP veľké zmeny: Menej pretekov v Európe a škrty obľúbených stredísk
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Čo všetko čaká dnes poslancov? Schôdzu začali návrhom na zmeny v zložení parlamentných výborov
(ilustračné foto)
Kus žltého papiera vydražili za obrovskú sumu! Neuhádnete, čo je za tým
Tragédia na Spiši vzala život aj Lucke († 17).
Foto
Tragédia na Spiši: Otec Ľuboš prezradil, čo našli v mobile nebohej Lucky († 17)! Chytí vás za srdce, čo urobil potom
Svoje korene si nesmierne váži.
Foto
Vanessa Šarköziová sa za svoj pôvod nehanbí: Som hrdá, že som Cigánka!
Po nevídaných dažďoch vládla všade panika a strach.
FotoVáš Tip
Dubaj zasiahli najsilnejšie dažde za posledných 75 rokov: Chaosu a katastrofe čelia aj uviaznutí Slováci!
Futbalový Slovan sa ocitol v náročnej situácii.
V hre príchod reprezentanta: Uloví futbalový Slovan veľkú rybu?