Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.11.2010 09:52 | Správy | Peniaze

Analýza odhalila nelichotivé čísla: Najväčšie mestá sa topia v dlhoch!

Žilina, Bratislava a Trenčín patria k najviac zadlženým mestám na Slovensku. Kompletný zoznam obcí s ich nelichotivými finančnými výsledkami zverejnil inštitút INEKO.

Zákon o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy určuje dve kritériá pre finančnú stabilitu obcí. Pre prijímanie návratných pôžičiek by ich dlh nemal prekročiť 60 % a dlhová služba 25 % bežných príjmov z predchádzajúceho roka. „Aspoň jednu z oboch podmienok vlani nesplnilo 140 obcí, pričom 55 nesplnilo kritérium dlhu, 93 kritérium dlhovej služby a 8 obcí nesplnilo obe kritériá súčasne,“ uviedol riaditeľ inštitútu INEKO Peter Goliaš.

* Bankové úvery a výpomoci ku koncu roka 2009 / bežné príjmy za rok 2008.
** Bankové úvery a výpomoci ku koncu roku + dlhodobé záväzky ku koncu roku / počet obyvateľov ku koncu roku.
*** V dlhu Žiliny je započítaný úver od štátu na výkup pozemkov automobilky KIA. Inak by bola miera zadlženia 55 % a dlh na jedného obyvateľa za rok 2009 by bol 522 €.
Zdroj: INEKO

Z prepočtov analytikov vyplynulo, že napríklad na jedného obyvateľa Žiliny vychádza dlh za minulý rok 1 072 €. V porovnaní s rokom 2006 dlh na Žilinčana vzrástol o 68 €. V tabuľke najväčších miest vyšla práve Žilina ako mesto s najväčšou zadlženosťou za minulý rok.

Na vysvetlenie, v dlhu Žiliny je započítaný aj úver od štátu na výkup pozemkov kvôli automobilke Kia. Bez tohto úveru by bola zadlženosť Žiliny oveľa nižšia. Ani Bratislave sa podľa analýzy vlani veľmi nedarilo. Na jedného obyvateľa pripadol dlh 310 €, čo je však o 137 € menej ako v roku 2006. Dlh nad 300 € na obyvateľa má ešte Liptovský Mikuláš. Tretím najzadlženejším mestom je Trenčín. Najmenej zadlžené mestá boli vlani Poprad, Levice a Spišská Nová Ves.

Bratislava

„V roku 2008 predstavovalo úverové zaťaženie Bratislavy, t. j. dlh, sumu 146 mil. eur. Dnes je to 128,5 mil. eur. Dokazuje to, že mesto dlh spláca a zároveň pokrýva samosprávne funkcie. Zároveň mesto pravidelne odstupuje financie mestským častiam. Funkcie mesta nie sú v nijakom prípade ohrozené. Diskusia ohľadom riešenia záväzkov mesta, ktoré vyplývajú z rekonštrukcie ZŠ O. Nepelu, Starej radnice alebo Starého mosta, nie sú o prijímaní ďalších úverov, ale o reštrukturalizácii dlhov dodávateľských firiem. Hlavné mesto nepozná kritériá medializovaného hodnotenia spol. INEKO, preto je ťažké sa k analýze vyjadriť,“ okomentovala situáciu hovorkyňa magistrátu Beatrice Hudáková-Szabóová.

Trenčín

„Prieskum INEKA je za rok 2009, keď mesto Trenčín získalo od nezávislej audítorskej spoločnosti najlepší možný rating. Za tento rok dosiahlo úverové zaťaženie 43 % - pričom maximum, ktoré umožňuje zákon, je 60 %. Zadlženie klesá a tento rok bude iba 38 %, v roku 2012 iba 26 %. Mesto čerpalo úvery, vďaka ktorým zabezpečilo prípravu priemyselného parku a dôležité rozvojové projekty, ako projekt nového cestného mosta. Bez týchto úverov by sme nemali priemyselný park ani nového investora, ktorý zamestná 3 300 ľudí. Mesto svoje záväzky spláca načas a riadne zadlženie už niekoľko rokov úspešne znižuje.“ vyjadrila sa Jana Marková, kancelária primátora mesta Trenčín Branilava Cellera.

Žilina

„Nie sme v platobnej neschopnosti. Všetky investície mesta fungujú. Treba tu zdôrazniť, že za vysoký dlh môže aj investícia kvôli automobilke Kia,“ zareagoval hovorca metropoly stredného Slovenska Martin Barčík.

Ako by mestá mohli znížiť svoje dlhy

Radí riaditeľ Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy INEKO Peter Goliaš:

  • Mesto musí hľadať úspory vo vlastných výdavkoch, zrušiť neefektívne aktivity, prípadne aj znížiť personálne náklady.
  • Ak to nestačí, môže sa pokúsiť zlepšiť svoje príjmy napríklad zvýšením niektorých poplatkov alebo daní, najmä z nehnuteľností.
  • Ďalšou možnosťou je odpredaj majetku.
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!