Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.11.2010 10:25 | Správy | Domáce správy

Politici o vražde advokáta Valka (†57): Cattani, je čas zasiahnuť!

V pondelok v noci bol zastrelený známy právnik Ernest Valko († 57). Politici aj široká verejnosť sú z udalosti šokovaní a nevedia pochopiť, prečo sa to stalo.

Hrozné! V noci zastrelili známeho advokáta Ernesta Valka († 57)!>>

Zavraždili advokáta Valka: Toto sú zábery z miesta činu! >>

Krvavé Duckého zmenky aj mreže cely: Toto sú Valkove († 57) kauzy >>

Valka našli zastreleného v pondelok neskoro večer v rodinnom dome v Limbachu (okres Pezinok), kde advokát býval. Bol strelený do tela, podľa nepotvrdených správ do chrbta. O presnom čase smrti, ako aj ďalších podrobnostiach vraždy polícia neinformovala. Polícia okolie domu po vražde hermeticky uzavrela. Vrah spravodlivosti uniká. Podľa informácií, ktoré získal Čas.sk, Valka zastrelili jedným výstrelom z diaľky. Nie je vylúčené, že to bol ostreľovač! Zaujímavé je tiež aj to, že v dome polícia nenašla zbraň, ktorú mal Valko legálne.

Richard Sulík: Myslel som si, že Slovensko už z tohto vyrástlo

Predseda parlamentu Richard Sulík je zhrozený zo smrti popredného právnika Ernesta Valka, ktorého v pondelok (8.11.) v neskorých večerných hodinách zastrelili.

"Je to hrozné. Naposledy som s ním hovoril len pred niekoľkými dňami. Človek si to ťažko pripúšťa, že sa to stalo. Je mi to veľmi ľúto," povedal dnes pre TASR Sulík, ktorý dúfa, že páchatelia budú čoskoro niesť za svoje konanie zodpovednosť.

Sulík nechce špekulovať o motívoch tohto činu. Tvrdí, že "už to, že sa niečo také stalo, je silná káva". "Dúfal som, že Slovensko už vyrástlo z takýchto udalostí, ale žiaľ nie je to tak. Ale nemalo by sa to stávať," uzavrel šéf zákonodarného zboru.

Ivan Mikloš: Som šokovaný a otrasený

Minister financií SR Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) je šokovaný a otrasený správou o zavraždení známeho právnika Ernesta Valka, ktorý ho zastupoval vo viacerých súdnych sporoch.

"Ťažko sa mi hľadajú slová. Som šokovaný a otrasený. Vyslovujem hlbokú sústrasť rodine doktora Valka a verím v spravodlivé potrestanie páchateľov," vyhlásil v stanovisku, ktoré TASR poskytol jeho hovorca Martin Jaroš.

Ministerka spravodlivosti Žitňanská: Dúfam, že prípad sa čo najskôr vyrieši

Je šokujúce, keď verejne činnú osobu zastrelia pred jeho domom. V reakcii na smrť prominentného advokáta Ernesta Valka to dnes uviedla ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS).

Priznala, že ju táto informácia šokovala. "Verím a som presvedčená, že prípad bude čo najrýchlejšie vyriešený," povedala.

Kaliňák: Som zvedavý, či nájdu vinníka

Bývalý minister vnútra Robert Kaliňák nemal v čase svojho pôsobenia na čele rezortu informácie o tom, že by známy advokát Ernest Valko bol v ohrození.

"Je to tragická a smutná udalosť, uvidíme, či sa podarí nájsť tých, ktorí sú za to zodpovední," povedal Kaliňák, ktorého správa o Valkovej smrti šokovala.
"Za mojich časov sa nestrieľali ani vagabundi, nie to ešte potentáti," reagoval na správu o právnikovej smrti bývalý policajný prezident Ján Packa.

V odpovedi na otázku, či v čase, keď bol na čele Policajného zboru SR, mal informácie o tom, že Valko by mal byť v ohrození, odkázal na už citovanú vetu.

Ján Slota: Cattani by mal zabrať na plné obrátky

ratislava 9. novembra (TASR) - Vražda významného právnika a bývalého predsedu Ústavného súdu ČSFR Ernesta Valka šokovala lídra Slovenskej národnej strany (SNS) Jána Slotu. "Bol to pre mňa šok, keď som zistil, že žijem v štáte, kde sa strieľajú bývalí predsedovia Ústavného súdu," reagoval pre TASR Slota.

"Neveril som vlastným ušiam, to je už niečo, čo by sa v demokratickom štáte stávať nemalo," komentoval správu o Valkovej smrti. Podobne ako bývalý minister vnútra Vladimír Palko, aj Slota sa obáva, že táto kauza môže Slovensko dostať do zlého svetla. "Teraz by mal ten tzv. Cattani zabrať na plné obrátky. A rovnako aj minister Lipšic a čím skôr chytiť toho, čo je za vraždu zodpovedný," odkázal Slota policajnému prezidentovi Jaroslavovi Spišiakovi.

Zsolt Simon: Smrť Valka ukazuje na úroveň demokracie na Slovensku

Smrť popredného právnika Ernesta Valka, ktorého v pondelok (8.11.) v neskorých večerných hodinách zastrelili v jeho dome v Limbachu, ukazuje na úroveň demokracie na Slovensku. V reakcii na informáciu o tomto čine to pre TASR povedal podpredseda strany Most-Híd Zsolt Simon.

Dodal, že je zhrozený, že sa niečo takéto stalo v Slovenskej republike. "Som z toho šokovaný," poznamenal. Simon nechce špekulovať o motívoch činu. Poznamenal však, že Ernest Valko bol celoslovensky známa osoba aktívna nielen v oblasti práva, ale aj politiky, preto si myslí, "že akýkoľvek krok voči nemu je aj verejne motivovaný".

Simon očakáva, že polícia bude v prípade veľmi rýchlo konať a páchateľov odhalí v čo najkratšom čase. Podpredseda Mosta-Híd si želá, aby sa čo najskôr dostali na lavicu obžalovaných.

Minister Mikuláš Dzurinda: Valko mal zmysel pre spravodlivosť

"SDKÚ-DS je hlboko otrasená násilnou smrťou Ernesta Valka. Bol skvelý právnik a predovšetkým človek so zmyslom pre spravodlivosť. (...) Tento zavrhnutiahodný čin, kedy bol zavraždený významný advokát a bývalý vysoký predstaviteľ štátu, vrhá zlé tiene na celé Slovensko. Zločinecké mafiánske spôsoby nemajú mať v našej spoločnosti miesto," povedal minister zahraničných vecí a šéf SDKÚ.

Peter Zajac: Jeho smrť je mementom v boji o právny štát

"Jeho smrť je aj mementom v zápase o právny štát. OKS stratila v Ernestovi Valkovi jedného z najbližších spolupracovníkov a priateľov. Smrť Ernesta Valka nás napĺňa hlbokou ľútosťou. Vyjadrujeme úprimnú sústrasť jeho rodine a najbližším," vyjadril sa predseda OKS, za ktorú Valko v roku 2006 kandidoval do parlamentu.

Ladislav Rehák: Bol morálnou autoritou

"Správa mnou otriasla. Dr. Valka som poznal nielen ako spoľahlivého právnika, na ktorého som sa s dôverou obrátil vo viacerých právnych záležitostiach, ale aj ako človeka, s ktorým som mal veľmi dobré osobné vzťahy. Jeho strata je v prvom rade obrovskou tragédiou v ľudskej rovine. Rovnaký dopad bude mať táto udalosť i na celospoločenskú klímu, lebo Dr. Valko bol človek, ktorý si svojimi postojmi a výsledkami práce získal pozíciu uznávanej morálnej a odbornej autority," povedal odnikateľ, ktorý bol spolu s Valkom obvinený z vydierania, prokuratúra ich stíhanie zastavila.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky