Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.10.2010 13:45 | Správy | Peniaze

Radičová sľubuje mamičkám: Materskú budete poberať až rok!

Premiérka Iveta Radičová sľúbila dnes na stretnutí s mamičkami, že poberanie materskej sa predĺži až na rok a zvýši sa na úroveň čistej mzdy.

Výška materskej dávky by mala do roku 2014 dosiahnuť úroveň čistej mesačnej mzdy a jej poberanie by sa malo predĺžiť na obdobie jedného roka. Túto zmenu avizovala premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) po dnešnom stretnutí s predstaviteľkami petičného výboru, ktoré zastupujú matky na materskej dovolenke.

"Je pripravený návrh, ktorý by každoročne zvýšil materskú o vyše 10 % a predĺžil ju o takú časť, aby na konci tohto volebného obdobia dosahovala úroveň 100 % čistej mesačnej mzdy a dĺžka obdobia jej poberania bola jeden rok," konštatovala premiérka. To, či pôjde o výšku priemernej čistej mzdy v národnom hospodárstve SR, alebo výšku čistého príjmu mamičky, ktorý poberala pred nástupom na materskú dovolenku, Radičová ešte nechcela konkretizovať.

"Návrh, ktorý predkladám, je návrhom postupného dosiahnutia tohto cieľa, a nie jednorazový. Mechanizmus znie tak, že na budúci rok sa výška materskej zvýši o prvé percentá a predĺži o mesiac aj niečo. Ďalší rok vzrastie o ďalšie percentá a predĺži o mesiac aj niečo. Tak, aby sme v poslednom roku naplnili sľub," priblížila.

Ako dodala, maximálny strop dávky zostáva otvorenou otázkou. "Nebolo v pôvodnom pláne ho posúvať do vyšších hraníc. Všetko bude závisieť od vývoja miezd," zdôraznila.

Na stretnutí s členkami petičného výboru premiérka diskutovala aj o zjednotení rodičovského príspevku, s ktorým niektoré mamičky nesúhlasia. Vládny kabinet schválil v septembri (22. 9.) novú výšku rodičovského príspevku, ktorý sa má zjednotiť z pôvodných 164 resp. 256 eur na 190 eur. "V zákone, ktorý je momentálne pretriasaný a problémový, musí byť časť prechodných období, pretože inak by bol zákon sám o sebe protiústavný. Takýto zákon nemôže prejsť parlamentom. Túto nápravu prisľúbil aj minister práce Jozef Mihál (SaS)," uviedla premiérka. Zmeny sa tak nebudú týkať tých, ktorí začali poberať vyšší rodičovský príspevok ešte pred 1. januárom 2011.

Vyšší rodičovský príspevok sa má vyplácať aj budúci rok

Rodičia, ktorí začali poberať 256-eurový rodičovský príspevok pred 1. januárom budúceho roka, ho nakoniec budú dostávať aj naďalej, a to do 20. mesiaca veku dieťaťa. Minister práce a sociálnych vecí Jozef Mihál sa na tom dohodol s členkami petičného výboru, ktoré nesúhlasia so zavedením jednotnej výšky rodičovského príspevku v sume 190,1 eura. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa ministerstva práce a sociálnych vecí Slávka Selešová. Ako uviedla, umožnenie poberania 256-eurového príspevku aj po 1. januári budúceho roka si vyžiada dodatočných minimálne 15 mil. eur.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruským hackerom sa podaril výnimočný kúsok: Z tohto vláda nebude nadšená
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy