Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.10.2010 12:00 | Správy | Domáce správy

Byty v Bratislave za babku: Na zozname sú aj tieto celebrity!

Na zozname s takmer dvoma tisíckami ľudí, ktorým starostovia mestskej časti Staré Mesto pridelili nehnuteľnosť v centre Bratislavy, je množstvo známych tvárí.

Ťažko chorá Hilda: Žije bez vody a plynu, no byt jej nepridelili! >>

Podivné rozdávanie bytov v Bratislave: Ďurkovský pridelil až 941 bytov!>>

Po prevalení škandálu s netransparentným prideľovaním nehnuteľností v centre Bratislavy zverejnilo Staré Mesto mená všetkých žiadateľov, ktorým od roku 1991 pridelilo byty. V tejto databáze je od roku 1991 až 1 758 položiek a nechýbajú medzi nimi ani celebrity. Nie všetci umelci sa však k bytom dostali podobne ako minister Ján Figeľ, ktorý získal byt s rozlohou 156 m2 , v ktorom býval len dva roky, za 1 805 €. Niektorí, ako napríklad Milan Lasica, nehnuteľnosti obývali desiatky rokov a odkupovali ich krátko po revolúcii podobne ako mnohí Slováci za zostatkovú hodnotu.

V databáze sú uvedené aj byty, ktoré vznikli nadstavbou alebo prestavbou na náklady stavebníka. Nový Čas oslovil umelcov zo zoznamu s otázkou, za koľko odkúpili nehnuteľnosť a ako zdôvodnili jej pridelenie. Niektorí z nich sa však napriek esemeskám a telefonátom Nového Času odmietli k téme vyjadriť.

Ako zdôvodnili niektorí známi ľudia, že sa ocitli na zozname?

650089:article:true:true:true

Juraj Kukura (Baštová 1-3, r. 1995)
Neviem o tom, že som na zozname. Musím sa najskôr na to pozrieť.

650090:article:true:true:true

Juraj Nvota (Konventná 2, r. 1994)
Bol to nefunkčný byt, býval som tam myslím od 1993 a odkúpil som ho asi v 1994, to už neviem presne. Sumu, ktorú som za neho dal, si nepamätám, dôvod bol, že som sa chcel osamostatniť.

650092:article:true:true:true

Zuzana Mauréry (Laurinská 9, r. 1995)
Robila som domovníčku v dome svojich rodičov a môj nadriadený povedal, že o pár schodov ďalej je priestor, z ktorého môže byť byt. Bola tam diera a porušená statika. Na vlastné náklady som z priestoru 50m2 urobila bytovú jednotku a požiadala som na národnom výbore, či mi to môžu prideliť. Potom sa zrútil strop, ale ja som si to napriek tomu odkúpila, no sumu si už nespomínam. Potom sa ten dom musel celý rekonštruovať, a tak som to predala.

650088:article:true:true:true

Branislav Kostka (Blumentálska 24, r. 1995)
Nepamätám si presne okolnosti. Žil som v tom byte ako podnájomník. Mal som normálne podanú žiadosť, ako sa to zvyklo. Každý mal podanú nejakú žiadosť na nejaký byt. Ja som za tento byt normálne zaplatil. Myslím, že v kontexte tých miliónových bytov je to smiešne to porovnávať. Bola to len malá garsónka, asi 19 štvorcových metrov, ktorú už dávno nevlastním. Predal som ju kamarátovi.

650091:article:true:true:true

Martin Malachovský (Gorkého 13, r. 1992)
Iveta odpovedala namiesto zaneprázdneného manžela:
Môj manžel nie je verejná osoba, nie je platený z daní. Od narodenia žije v Starom Meste, ešte ako mladý chlapec si podal žiadosť o pridelenie bytu, takže mu ho normálne pridelili. Nič špeciálne ani výnimočné. Neviem, či šlo o nejaké prednostné pridelenie. Pamätám si, že žiadal aj jeho brat, a ten ho dodnes nedostal.

650087:article:true:true:true

Boris Filan (Palisády 59, r. 1999)
Ako vám mám veriť, že ste z Nového Času? Ja vás nepoznám. Nechápem, prečo by som sa mal s vami o tom rozprávať. S cudzími ľuďmi sa nebudem o ničom rozprávať. Musíte sa mi nejako preukázať.

Ďalšie mená v zozname:

• Peter Kočiš - herec, Živnostenská 2 (1994)
• Ján Kroner - herec, Ferienčíková 6 (1996)
• Milan Lasica - herec, Dostojevského rad 11 (1992)
• Zoro Laurinc - herec, Hviezdoslavovo nám. 11 (1998)
• Peter Kresánek - politik, Palisády 55 (1994)
• Alojz Hlina - aktivista, Štúrova 1 (1994)
• Ján Odzgan - politik, Gunduličova 1 (1996)
• Zuzana Pancová - účastníčka reality šou, Nám. 1. mája 8 (2006)
• Jozef Gertli - výtvarník, Nám. SNP 23 (1999)
• Vladimír Zboroň - herec, Jelenia 10 (1997)
• Peter Kunder - aktivista, Šoltésovej (1999)

Našli ste v zozname iné zaujímavé meno? Ozvite sa nám na tip@novycas.sk!

Kompletný zoznam majiteľov bytov v bratislavskom Starom Meste:

Minister Figeľ: Byt za 270-tisíc eur daruje na dobročinné účely!

To je frajer! Ján Figeľ získal v roku 2003 byt s rozlohou 156 m2 v centre hlavného mesta len za 1 805 €. Jeho hodnota v tom čase však bola niekoľkonásobne vyššia! Šéf KDH to síce považuje za legitímne, no aj napriek tomu sa po obrovskej kritike rozhodol venovať ho na charitu. Kedy tak spraví a kto sa z nového bytu na Grösslingovej ulici bude tešiť, ešte nie je isté. Kto ho bude nasledovať?

Jánovi Figeľovi bol mestský byt pridelený v roku 2000. O tri roky neskôr ho od mestskej časti Staré Mesto odkúpil za smiešnych 1 805 €. Podľa Jany Adamovičovej z NARKS/Reality.sk bola pritom v roku 2003 priemerná cena 4-izbového bytu v tejto lokalite viac ako 159-tisíc eur.

Ján Figeľ po paľbe kritiky tvrdí: „Považujem toto nadobudnutie za legitímne. Považoval som toto riešenie za logické,“ obhajoval sa včera a zopakoval staré známe argumenty. „V roku 1995 som sa prisťahoval do Bratislavy s tromi deťmi a manželkou a následne sme o rok nato požiadali o byt. Medzitým sme bývali na troch rôznych adresách. Štyri roky sme čakali na pridelenie,“ vysvetľoval kauzu minister. Byt totiž dostal v čase, keď Starému Mestu šéfoval jeho spolustraník Andrej Ďurkovský (KDH).

„Nosím v sebe vnútorné presvedčenie, že na konci života nám ostáva iba to, čo sme rozdali. Z tohto vnútorného presvedčenia chcem urobiť vonkajšie rozhodnutie. Chcem, aby tento byt slúžil dobročinnému cieľu. Nebudem jeho dlhodobým vlastníkom. V príhodnom čase upresním toto rozhodnutie,“ prekvapil Figeľ. Podľa Adamovičovej totiž jeho súčasná hodnota môže dosahovať viac ako 270-tisíc eur.

Ako politici zdôvodnili, že sú na zozname?

646215:article:true:true:true

Ivan Mikloš, minister financií (Kozia 28, r. 1994)

Ja som vymenil svoj trojizbový byt v panelovom dome za nájomný byt v tehlovom dome, lebo môj maloletý syn mal astmu a mal problémy vo vykurovacej sezóne. Byt bol zdevastovaný a vyžiadal si väčšie investície. Odkúpil som ho za cenu určenú zákonom.

Lucia Žitňanská, ministerka spravodlivosti (Gorkého 10, r. 1992)
1-izbový byt mi bol pridelený v roku 1992, keď som bola asistentkou na Právnickej fakulte UK v Bratislave a o pôsobení v politike som ešte ani neuvažovala. Na pridelenie bytu som čakala niekoľko rokov. 1-izbový byt, ktorý bol v susedstve môjho rodičovského bytu, v ktorom som bývala s rodičmi, prastrýkom, manželom a dvoma deťmi (7 osôb), mi bol pridelený po mojej žiadosti v spomínanom roku 1992. Následne asi v polovici 90. rokov rovnako ako ostatní nájomníci bytov v danom dome sme odkúpili tieto byty za podmienok, ktoré stanovil zákon.

650079:article:true:true:true

Ľubomír Roman ml. (Grösslingova 63, r. 1997)
Ide o syna bývalého bratislavského župana Ľuba Romana. „Dostal pridelenú povalu na Grösslingovej ulici, celú si ju prestaval, odstránil holubince a všetko okolo toho. Sám do toho zainvestoval, požičal si na to peniaze a potom sa tam presťahoval aj s rodinou,“ uviedol Roman starší.

255008:article:true:true:true

Peter Weiss, veľvyslanec (Železničiarska 22, r. 1993)
Byt na Železničiarskej ulici som nadobudol ako nájomný byt výmenou za rovnako štvorizbový nájomný kompletný byt v inej lokalite v súlade s dohodou medzi starostami mestských častí. Byt na Železničiarskej bol v dezolátnom stave, na vlastné náklady som ho zrekonštruoval. Bral som si na to pôžičku na 14 % úrok. Ako nájomca som ho odkúpil v súlade s bytovým zákonom.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Ilustračné foto
Aktualizované
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári