Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.10.2010 00:00 | Oprášené drámy

Oprášené drámy: Bratislavčan ukradol Američanom tajné plány

Desiatky policajtov a siskárov, americkí agenti a podsvetie hľadalo plány leteckej základne, ktoré Američanom v Bratislave ukradol zlodejík Dušan.

Škandál sa začal nevinne. Štvorica amerických vojenských pilotov, ktorí pred pätnástimi  rokmi končili pobyt na leteckej základni v Kuchyni (okres Malacky), si urobila výlet do Bratislavy. Cestou sa zastavili v občerstvovacej stanici na Lamačskej ceste. Tašku s laptopom, fototechnikou a dvomi cédečkami neopatrne nechali vo Fiate Ducato s talianskym evidenčným číslom. Keď sa po necelej polhodine vrátili k autu, sklo na bočnom okienku bolo rozbité a taška fuč. A spolu s ňou aj tajné plány americkej základne Aviano v Taliansku. Práve z nej v roku 1999 štartovali počas krízy v Juhoslávii americké bombardéry.

Američania mali šťastie. Pohyb na parkovisku, kde 23-ročný americký pilot zaparkoval fiat, zaznamenala priemyselná kamera. Ihneď po oznámení krádeže si bratislavskí kriminalisti prehrali záznam z parkoviska. Vo chvíli, keď americkí piloti jedli hamburgery s hranolkami, zastavilo vedľa ich fiatu iné auto, z ktorého vystúpil muž. O chvíľu odchádzal od fiatu s cudzou taškou a svojím autom rýchlo odišiel.

Prišli aj americkí agenti, mali prekopať Slovensko

Policajti si niekoľko hodín prehrávali záznam z priemyselnej kamery a snažili sa z nie veľmi kvalitného záznamu rozpoznať črty tváre zlodeja. Dolapenie zlodeja sa stalo úlohou číslo jeden v činnosti bratislavských policajtov. Do utajovanej akcie sa okrem policajtov zapojili aj siskári. Niekoľko hodín po oznámení krádeže už boli na Slovensku dvaja americkí agenti.

"Slovensku hrozila veľká medzinárodná blamáž. Keby sa niečo také stalo dnes, zasadali by veľké štáby a policajti by zablokovali hlavné mesto určite viac ako pri úteku Romana Červenku podozrivého z bankovej lúpeže cez záchodové nemocničné okno. Vtedy, pred približne pätnástimi rokmi, sa krádež tajných materiálov podarilo pred verejnosťou niekoľko dní tajiť," spomína si na nevšednú udalosť bývalý vysokopostavený policajt.

Americkí agenti sa neustále vypytovali našich policajtov, kedy už konečne nájdu ukradnutý počítač a najmä dve cédečka s tajnými plánmi. "Jeden z agentov utrúsil, že majú úlohu hoci aj prekopať Slovensko krížom-krážom, ale CD s tajnými vojenskými materiálmi musia nájsť," dodal bývalý policajt.

Podsvetie zavetrilo veľký kšeft

Po štyroch dňoch neúspešného pátrania polície sa informácia o krádeži "chúlostivých materiálov" dostala na stránky denníka s najvyšším nákladom. Potom sa záznam z priemyselnej kamery, ktorý zachytil zlodeja, objavil na televíznej obrazovke.

Zlodeja - vtedy 31-ročného Dušana, príležitostného chmatáka z bratislavskej Karlovej Vsi - spoznali na záberoch z kamery ako prví muži z bratislavského podsvetia. "Zrazu ho začala hľadať všelijakí chlapíci. Rozprávali o superkšefte za vyše 3000 eur, o akýchsi tajných materiáloch. Počas jednej noci ma päťkrát zobudili. Jeden hovoril o vynikajúcej mžnosti materiály speňažiť, druhý ho varoval pred pomstou cudzincov. Nadránom volal neznámy muž, že s Dušanom chce hovorič nejaká tajná agentka. Ani Dušan nevedel, čo tí ľudia chcú. Noviny sme nečítali, televíziu nepozerali a tak sme nemali ani len tušenie, o čom tí ľudia hovoria," povedala Dušanova priateľka.

Dušan, ktorého napokon policajti našli, tvrdil, že taška bola položené vedľa auta a on na fiate okno nerozbil. Keď sa o neho začali zaujímať ľudia z rozličných skupín podvetia, začal sa strachovať o vlastnú bezpečnosť. "Netušil som, že v tej taške je okrem malého počítača niečo dôležité," povedal Dušan, ktorý veci predal  kamarátovi. Ten ich polícii vydal. Policajný vyšetrovateľ štvrtého bratislavského okresu, ktorý mal prípad na starosti, tašku s cédečkami zamkol do plechovej skrine a policajní šéfovia s neskrývanou radosťou oznámili americkým agentom, že všetky veci sa našli.

Američan schmatol tašku a nechcel ju dať z rúk

Keď americkí agenti zistili, že slovenskí kriminalisti skutočne našli ich stratenú techniku s nedotknutými tajnými informáciami, jeden z agentoch chytil tašku a "ani za svet" ju nechcel dať z rúk. Niekoľko hodín trvalo, kým mu našli policajti vysvetlili, že o vydanie musí oficiálne požiadať ich zastupiteľský úrad. Taška s elektronikou a ostatným materiálom sa napokon vrátila ešte na jednu noc do plechovej skrine. Na druhý deň ju Američanom vydali.

A čo Dušan? Kvôli taške s tajnými materiálmi do basy nešiel. Po krátkom čase sa mu zas čosi prilepilo na prsty a to sa mu už neprepieklo. Išiel do väzenia.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Britský premiér Rishi Sunak.
Londýnčania si volili starostu, Sunak neskrýva sklamanie: Víťazovi sa podarilo čosi nevídané
Súčasný manžel Štefan Margita.
Foto
Štefan Margita sa po 35 rokoch vrátil na vychytené miesto: Pozrite sa, čo žiada od fanúšikov!
V lotérii Powerball sa hrá o rozprávkový jackpot.
Stala sa milionárkou NÁHODOU! Pri kúpe žrebu si dajte pozor: TAKTO prídete o majland
Joop mal skočiť z lode a odvtedy ho nik nevidel.
Foto
V Prahe ZÁHADNE zmizol Brit: Súkromný detektív a kritika polície! Naozaj nikto nič nevidel?
A glider against a blue sky
Aktualizované
Hrôza! V Martine došlo k pádu vetroňa: Nešťastie má minimálne jednu obeť
(ilustračné foto)
Prietrž mračien narobila v slovenskom meste poriadnu paseku: Mimoriadna situácia, hlásia značné škody
(ilustačné foto)
Nadľudský výkon otca nestačil: Pri tragédii v bazéne zomreli 3-ročné dvojičky
Britney Spears sa dostala do problémov pre svoje nezodpovedné správanie.
Foto
Britney Spears sa SÚDILA s vlastným otcom: Desivá reakcia po ukončení sporu! Skončí na mizine?
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Voči Zelenskému sa vedie trestné stíhanie: Dostal sa na nelichotivý zoznam! Čo na to Ukrajina?
Amputáciu odmieta, no lekári hovoria, že by mu pomohla.
Foto
Nicholas pred 10 rokmi havaroval a ostala mu VISIEŤ noha: Fakt mu TOTO povedali lekári?!
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Útoky na politikov exponenciálne rastú, Scholz má toho plné zuby: Nemeckí predstavitelia avizujú, čo bude nasledovať
Rolins doťukáva posledné detaily pred koncertami v Prahe.
Foto
Dara ukázala novú FOTO po plastike, ľudia nechápu: HANBÍŠ sa za to?