Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.09.2010 16:04 | Správy | Domáce správy

Kotlebovci na pochode: Ak Sulík sochu odstráni, vo funkcii skončil!

Svätopluk je náš! Za boha - za národ! Dosť bolo Sulíka! Aj takéto heslá na skandovali prívrženci Ľudovej strany - Naše Slovensko.

Asi stovka prívržencov Ľudovej strany - Naše Slovensko sa dnes popoludní zišla na Hodžovom námestí v Bratislave, aby absolvovala "Národnú púť k soche kráľa Svätopluka II." Účastníci pochodovali z miesta stretnutia cez Palisády smerom k Bratislavskému hradu, na nádvorí ktorého sa nachádza socha Svätopluka. Podľa organizátora pochodu Mariána Mišúna túto púť robia preto, aby si uctili históriu a symbol Slovenska - dvojkríž a Svätopluka. Zástup nesie slovenské vlajky, zástavy Ľudovej strany - Naše Slovensko, Slovenskej pospolitosti a objavili sa tiež dve vlajky z Čiech - Dělníckej strany a Dělníckej mládeže.

Pochodujúci skandujú heslá Svätopluk je náš, Dvojkríž si nedáme, Za boha - za národ, heslo Verní sebe, svorne napred, ako aj Dosť bolo Sulíka.

Účastníci "púte" došli len po parčík na Streleckej ulici, kam im to umožnilo vedenie bratislavskej mestskej časti Staré mesto. Tam pod dohľadom mestských policajtov vystúpilo niekoľko rečníkov z radov demonštrantov. Rečnil aj organizátor Marián Mišún, ako aj šéf ĽS-NS Marián Kotleba. Ten kritizoval súčasných vládnych predstaviteľov za postoj, aký majú k soche Svätopluka. Tiež avizoval, že v akciách podobného charakteru bude pokračovať a medzi nimi spomenul aj "veľkú akciu". Budete sa to môcť včas dozvedieť a garantujem vám, že to bude stáť za to, uviedol Kotleba.

"To, že sme sa dnes nedostali na nádvorie hradu k soche kráľa Svätopluka, neznamená vôbec nič, pretože o týždeň je ďalšia sobota, a o týždeň ďalšia," povedal a dodal, že verí tomu, že sa v niektorú sobotu k soche dostanú a "bude to ešte skôr, ako skončí Sulík v Národnej rade." Kotleba prisľúbil, že v prípade, ak predseda parlamentu rozhodne o odstránení dvojkríža, strana spraví všetko preto, aby vo svojej funkcii skončil.

Kotleba verí, že účasť na podobných akciách bude stále väčšia. Dnes sa na akcii zúčastnilo asi 100 demonštrantov. "Nepriatelia všetkého slovenského, a to sú sionisti, ktorí sa snažia zotročiť a zničiť Slovenov, Slovanov, Slovákov, chcú dosiahnuť to, aby sme sa ich báli, a to aby sme boli ľahostajní a aby sme vo svojich domovoch držali hubu a krok," rečnil Kotleba. Šéf ĽS-NS vyzval prítomných, aby sa zúčastnili na komunálnych voľbách a podporili jeho stranu. Tiež vyzval na účasť v referende, lebo jedna z otázok je aj zníženie počtu poslancov v parlamente, čo je podľa Kotlebu aj jeden z programových bodov jeho strany.

Extrémistov na hrade čakal hnoj a Hlina

Napriek tomu, že na stretnutí prívržencov Slovenskej pospolitosti sa z občianskych aktivistov zúčastnil iba Alojz Hlina, extrémistom neznámi ľudia ešte v noci nechali odkaz v podobe vysypanej kopy hnoja na mieste zhromaždenia v parku pred Národnou radou SR. "Preto, lebo pokiaľ budú extrémisti stáť v hnoji, ešte je to v pohode. No pokiaľ by šliapali v krvi, už to bude zlé, a možno, aj neskoro," vysvetlil v tlačovej správe Hlina.


"Im sa zapáčilo sem chodiť, to je nebezpečné. To je nebezpečné, pokiaľ sa takým ľuďom zapáči chodiť pred parlament. Tu ich je vidieť, tu sa o nich ľudia zaujímajú," dodal, keď už stáli pravicoví extrémisti pred budovou parlamentu.

 

Hrad bol dnes zatvorený, pripravení boli kukláči

Areál Národnej kultúrnej pamiatky Bratislavský hrad bol dnes zatvorený "v záujme ochrany majetku štátu." Národná rada SR, v ktorej správe sa areál nachádza, to ďalej v ozname zdôvodnila tým, že tak urobila preto, aby zamedzila ohrozeniu zdravia a bezpečnosti osôb. Ako uviedol pre agentúru SITA krátko po ukončení akcie hovorca krajského riaditeľstva bratislavskej polície František Peczár, polícia nezaznamenala v súvislosti s touto akciou žiadne narušenie verejného poriadku a žiadnu osobu nemuseli predviesť. Na akciu dohliadalo niekoľko desiatok mestských i štátnych policajtov. V priľahlých uličkách neďaleko parčíka pred parlamentom boli v autách pripravení kukláči a policajti so psami.

Kotlebovci už raz pochod zorganizovali

Prvýkrát sa Kotleba so svojimi prívržencami pokúsili dostať k soche Svätopluka na nádvorí Bratislavského hradu 7. augusta. Približne 80 účastníkov vtedy pochodovalo zo Župného námestia na Zámockú ulicu, ďalej ich policajti nepustili. Niekoľko desiatok pravicových extrémistov sa pokúsilo dostať do hradného areálu, v čom im zabránili policajní ťažkoodenci s podporou mestskej polície. Polícia vtedy zadržala desať osôb, medzi nimi i Kotlebu. Niekoľkí účastníci pochodu boli zranení. Na políciu ich predviedli pre neuposlúchnutie výzvy na rozídenie sa počas nepovoleného zhromaždenia pravicových extrémistov.

V ten deň sa uskutočnil v komornej atmosfére pred Národnou radou SR v Bratislave aj protest proti násiliu, šíreniu myšlienok smerujúcich k potláčaniu ľudských práv a slobôd, proti šíreniu myšlienok fašizmu a neonacizmu i šíreniu propagandy a populizmu v spoločnosti. Za jeho organizáciou bola iniciatíva UM! podporená organizáciami Ľudia proti rasizmu, Človek v ohrození a Iniciatíva za Transparentnú Demokraciu a Inteligenciu.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Veža budovy sa zrútila.
Foto
Horiace inferno v Kodani: Historická budova v plameňoch, časť už ľahla popolom! FOTO z miesta činu
Roof lights of polish police (Policja) car on the street
Ľudí v Poľsku mali tajne sledovať: Znepokojivé, ako nenápadne to robili
2009. Dvojicu hercov milovali všetky deti.
Spomínate si na reláciu Elá hop? Takto vyzerá legendárne duo dnes! Čo po rokoch s hrdosťou priznali
Foto
Odišiel priskoro: V mladom veku zomrel majster Slovenska († 39)
Domácim
násilím
trpia
častejšie
ženy.
Zažívate domáce násilie a neviete, ako ďalej? Odpoveď môžete nájsť na týchto miestach na Slovensku
Od tragédie prešlo už 10 rokov.
Na lodi zomreli STOVKY detí, kapitán zdrhol medzi prvými: Zobrali im jedinú šancu na prežitie
Vysoké Tatry.
Aprílové počasie úraduje: Hory sa zahalia späť do zimy! Pre zvyšok krajiny to tiež nevyzerá ružovo
Schindlerová zapózovala v posilňovni. Na cvičenie zvolila pomerne netradičný spodný diel.
Foto
Schindlerová dráždi vo fitku: BUJNÝ dekolt natlačený v podprsenke a... Uff, pozrite sa DOLE!
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Juraj Blanár podporuje vstup Srbska do EÚ: Toto je podľa neho kľúčovým bodom
Americký prezident a prezidentský kandidát Joe Biden.
Stiahnu sa americkí vojaci z Iraku? Po 10 rokoch má dôjsť k dôležitej dohode
Peter Pellegrini, Zuzana Čaputová, Robert Fico.
Najdôveryhodnejší politik: Prieskum ukázal, komu Slováci veria najviac! Kto naopak, skončil na chvoste?
driving a car
Bratislavskí vodiči sa nepotešia: Početné zdržanie! S kolónami rátajte na týchto miestach