Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.09.2010 11:23 | Správy | Krimi | Domáce krimi

NBÚ chránilo jednoduché heslo: "nbusr123" fungovalo asi 5 rokov!

Jednoduché heslo do siete Národného bezpečnostného úradu fungovalo približne päť rokov.

Vyplýva to z výpovede Jána Tótha, bývalého šéfa firmy, ktorá NBÚ dodávala technologické zariadenia. Tóth povedal, že jeho zamestnanec, ktorý konfiguroval zariadenia, zadal testovacie heslo v novembri. Následne v januári alebo vo februári 2001, keď boli zariadenia odovzdávané NBÚ, mali zamestnanci úradu heslá zmeniť. Tóth bol posledným svedkom v tomto procese. Pred ním Okresný súd Bratislava 5 vypočul znalca z oblasti informačných technológii a proces pokračuje čítaním listinných dôkazov.

Okresný súd už na predchádzajúcom pojednávaní k veci vypočul obžalovaného Patrika L. (24), druhý obžalovaný Jakub Č. (21) vypovedať odmietol. Obaja sa podľa svojich slov necítia byť vinnými. Patrik L. vo svojej výpovedi odmietol, že by sa útoku na NBÚ zúčastnil a odmieta aj útok na server Stredného odborného učilišťa v Michalovciach. Pre tento server bol administrátorom, a preto, ako tvrdí, na jeho "hacknutie" nemal žiadny dôvod. Útok na NBÚ podľa neho smeroval z desiatich IP adries. Jedna z nich patrila spomínanej strednej škole a Patrik L. sa domnieva, že vykonštruovaním ho s týmto útokom spojili. S druhým obžalovaným Jakubom Č. sa, ako tvrdí, zoznámil až na súdnom pojednávaní.

Pôvodne bratislavský OS uložil 8. septembra 2009 Patrikovi L. a Jakubovi Č. trestným rozkazom trest odňatia slobody v trvaní jedného roka s podmienečným odkladom na dva roky. Súd ich uznal za vinných z prečinov porušovania tajomstva prepravovaných správ a poškodenia a zneužitia záznamu na nosiči informácií formou spolupáchateľstva. Obaja však postupne podali voči trestnému rozkazu Okresného súdu Bratislava 5 odpor a práve preto musela zákonná sudkyňa vo veci vytýčiť termín hlavného pojednávania.

Podľa obžaloby mali obvinení pod prezývkami "Br" a "Tuxo" v priebehu apríla 2006 zneužiť bezpečnostné diery a preniknúť na verejnú zónu serverov NBÚ a spôsobiť tak ujmu spočívajúcu v prelomení tajomstva počítačových dát NBÚ a ujmu spočívajúcu v poškodení mena a postavenia tohto úradu, informoval TASR hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. Na útok použili strednú školu v Michalovciach. Úrad chránilo jednoduché heslo nbusr123. Prokurátor bol aj preto pôvodne ochotný upustiť od potrestania aj od podania obžaloby, ak sa obidvaja priznajú, no odmietli to.

Údajní hackeri si verdikt vypočujú pravdepodobne 14. októbra.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru: Slúžiť má na boj s organizovaným zločinom
Lili hrala za futbalový klub KFC Komárno.
Veľké nešťastie na zápase v Dunajskej Strede: Lili († 17) skolabovala a zomrela! Bolestivé slová tímu
(ilustračné foto)
Požiar v Oščadnici hasiči lokalizovali: Ľudí z hotela evakuovali!
Ilustračné foto
V rieke Tisa našli telá dvoch mužov: Polícia telá vylovila na hraniciach
Beautiful young hispanic woman with diastema with colorful and cool style - Confident and interesting female with diverse and unique style, concepts about fashion, individuality and body acceptance
Naozaj vám môže žuvačka zlepiť črevá? TOTO sa stane, keď ju prehltnete: Pozorne čítajte
(ilustračné foto)
Foto
USA vyzerajú ako po apokalypse: Hlásia obete! Obrovské škody, uzavreté cesty a strhnuté vedenia
Národná rada Slovenskej republiky.
Hodina otázok v pléne NRSR: Ministri a poslanci budú odpovedať študentom v parlamente
(ilustračné foto).
Rakúskym colníkom takmer oči vypadli: Na letisku našli... Tomu nebudete veriť!
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú
Streľba z kanóna Bohdana v ukrajinskom Ľvove 27.4.2024.
Hlavný veliteľ potvrdil to, čo sa už šuškalo: Ukrajina na tom nie je dobre! Sťahujú vojakov?
Ilustračné foto.
Predpoveď na LETO: Čakajú nás vlny horúčav? Meteorológovia prezradili, na čo sa máme pripraviť
(ilustračné foto)
Detektív prezradil najčastejšie výhovorky neverníkov: ODPADNETE! Také niečo len tak nevymyslíte