Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.08.2010 07:00 | Správy | Kultúra

Najsexi britský dôchodca s licenciou zabíjať: Sean Connery má 80!

Sir Sean Connery oslávi dnes 80. narodeniny. Viac ako čokoľvek iné na svete by vraj chcel byť starým mužom s milou tvárou, ako boli Hitchcock alebo Picasso.

Ženy na celom svete by ho chceli mať a muži by chceli byť ako on. Napriek tomu, že už oslavuje 80. narodeniny, si Sir Thomas Sean Connery zachoval svoj šarm a naďalej dokáže očariť. "Na svete žije asi sedem jedinečných filmových osobností a Sean je jednou z nich," povedal na jeho adresu režisér Steven Spielberg.

V roku 1993 sa rozšírili správy, že Connery zomrel. Skutočnosť ale bola opačná - napriek zdĺhavému a opakovanému ochoreniu dýchacích ciest neprestal pracovať. V roku 2005 však vyhlásil, že ho už unavujú "hollywoodski idioti" a rozhodol sa ukončiť svoju hereckú kariéru. V roku 2003 mu z oboch očí odstránili šedý zákal. V marci 2006 oznámil, že sa zotavuje po odstránení nádoru z obličky.

Connery sa narodil 25. augusta 1930 v škótskom Edinburgu. Mladý Connery si dokázal privyrobiť aj počas hospodárskej krízy, ktorá zasiahla celý svet. Zarábal si najmä roznášaním mlieka, ale aj ako leštič rakiev alebo murár. Ako 13-ročný odišiel zo školy a v pätnástich rokoch nastúpil do námorníctva. Jeho telo dodnes zdobia tetovania "Scotland Forever" a "Mum and Dad" z čias strávených v britskej armáde. Z kráľovského námorníctva musel odísť pre zdravotné problémy - dlhodobo ho trápili žalúdočné vredy.

Herec v sebe Škóta nezaprie:

Bondovi povedal neskôr nie

V roku 1962 prišla úloha Jamesa Bonda vo filme Dr. No a do roku 1983 sa Connery objavil v ďalších šiestich filmoch o tomto dokonalom agentovi Jej Veličenstva. Vtedy už jeho kariéra nabrala závratné tempo a neprešiel rok, v ktorom by nenakrútil aspoň jeden film. Poslednú "bondovku", v ktorej sa Connery objavil, nazvali tvorcovia Nikdy nehovor nikdy (1983) - nepatrí však k sérii oficiálnych filmov. Reagovali tak na jeho vyhlásenie z konca sedemdesiatych rokov, keď povedal, že už nikdy nebude hrať Jamesa Bonda. Connery ale znovu povedal nikdy. Vraj najmä preto, že sa s produkciou nedohodol na požadovanom honorári. Podľa neoficiálnych zdrojov chcel 1,25 milióna dolárov ako honorár, plus percentá zo ziskov projektu.

Pre bondovku Goldfinger z roku 1964 sa Connery naučil hrať golf. Odvtedy je z neho zanietený golfista.

Späť na filmové plátno by ho vraj dostala iba monumentálna ponuka.

Connery sa oženil len dvakrát. Najprv v roku 1962 s herečkou Diane Cilento, s ktorou má syna Jasona Josepha Conneryho. On aj Jason si zahrali Robina Hooda - Sean v roku 1976 po boku Audrey Hepburn vo filme Robin a Mariana a Jason v televíznom seriáli Robin zo Sherwoodu (1984).

Robin Hood v roku 1975: Zbojníka si zahral Sean Connery a Marian bola očarujúca Audrey Hepburn.

Zaujímavá je aj skutočnosť, že Jason si v televíznom filme Ten, ktorý stvoril špióna (1990) zahral tvorcu Jamesa Bonda Iana Fleminga. V roku 1975 si Sean vzal umelkyňu francúzsko-tuniského pôvodu Micheline Roquebrune, s ktorou žije dodnes.

Najsexi britský dôchodca

Napriek tomu, že naposledy sa na filmovom plátne objavil v roku 2003, naďalej zbiera jednu cenu za druhou a vyhráva najrôznejšie ankety. Americký filmový inštitút mu v roku 2006 udelil výročnú cenu za celoživotné dielo. Podľa ankety Sky TV je Connery najlepším britským hercom všetkých čias. Časopis Premiere ho zaradil na 36. miesto rebríčka Najväčších filmových hviezd histórie.

V máji 2006 navyše zvíťazil v ankete súkromnej finančnej firmy Virgin Money, podľa ktorej je najsexi britským dôchodcom, pričom získal viac ako polovicu všetkých hlasov. V prieskume britského zábavného parku Thorpe Park zase získal titul Najväčší hrdina Británie. V júli 2006 prezradil, že sa rozhodol napísať knihu o svojom živote a rodnej krajine. Na svoje 78. narodeniny - 25. augusta 2008, predstavil autobiografiu Being a Scot, ktorú napísal spolu s Murrayom Grigorom. V roku 2006 po ňom pomenovali asteroid, ktorý objavili v roku 1991. Volá sa 13070 Seanconnery.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Ryunosuke Omori brutálne vypol svojho súpera!
Takúto rýchlosť ste ešte nevideli: Japonský bojovník brutálnym KO ohúril celý svet!
Záchranári zasahujú po útoku ruskej armády v meste Odesa na juhu Ukrajiny.
Ukrajina vo veľkom buduje obranu: Tisícky protitankových bariér v Odeskej oblasti
Silný náraz usmrtil dôchodcu.
Predsviatočný večer v znamení tragédie: Vodič zrazil starčeka († 76) na bicykli
Maia Kennedy
Foto
Britka má rovnakú diagnózu ako Kate: Viem, čím si musí princezná prechádzať
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár
Do NATO sme vstúpili pred dvomi dekádami: Blanár zaujal k veci jasný postoj
Jozef Bíreš, minister pôdohospodárstva
Ďalšia zmena na vysokom poste: Exminister pôdohospodárstva príde o túto funkciu
high winds in a dust storm at a campground destroying a tent
Pred slnečným víkendom nám zafúka vietor: Pozrite sa, akú rýchlosť dosiahne
Depressed woman sitting on a chair in dark room at home. Lonly , sad, emotion concept.
Žena si kúpila DNA test, nasledovalo hrozivé zistenie: Život sa jej rozpadol na márne kúsky
Pápež František počas návštevy rímskej väznice Rebibbia.
Pápež umyl nohy väzenkyniam v rímskej väznici: Niektoré to nezvládli a rozplakali sa
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Kotlár o zásahoch do ľudských práv počas pandémie: Aha, na čo mala prísť odborná komisia
Sam Bankman-Fried je zakladateľom burzy kryptomien FTX.
Zakladateľa kryptoburzy poslal súd na 25 rokov do väzenia: Sedem hriechov, za ktoré musí pykať
V Ríme sa vytvorila obrovská diera, ktorá pohltila autá.
Hrozivá situácia v Ríme: Na ulici sa objavila obrovská diera, pohltila niekoľko áut