Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.08.2010 14:32 | Správy | Peniaze

Minister Mihál bojuje proti zneužívaniu nemocenských dávok

Podľa ministra už nebude možné, aby sa osoba prihlásila na dobrovoľné nemocenské poistenie a v ten istý deň čerpala ošetrovné.

Zneužívanie systému nemocenského poistenia by sa malo od začiatku budúceho roka obmedziť. Minister práce a sociálnych vecí Jozef Mihál chce totiž odstrániť medzeru v zákone, podľa ktorého nárok na ošetrovné nie je podmienený minimálnym obdobím dobrovoľného nemocenského poistenia.

V súčasnosti je tak podľa ministra možné, aby sa osoba prihlásila na dobrovoľné nemocenské poistenie a hneď v ten istý deň čerpala ošetrovné. "Túto deformáciu odstraňujeme. V prípade dobrovoľného nemocenského poistenia bude aj pri čerpaní ošetrovného, rovnako ako je to pri nemocenskom, či pri materskom, platiť povinnosť naplniť 270 dní nemocenského poistenia. Až potom vznikne nárok na čerpanie ošetrovného," uviedol Mihál v rozhovore pre agentúru SITA.

Šéf rezortu práce a sociálnych vecí však upozornil na to, že do obdobia 270 dní nemocenského poistenia sa započítava aj obdobie predchádzajúceho nemocenského poistenia, ktoré mala osoba ako zamestnanec, či pri vykonávaní samostatnej zárobkovej činnosti. "Môže byť napríklad situácia, že žena, ktorá bola zamestnaná dva roky, bola nemocensky poistená, stratí zamestnanie. Po strate zamestnania sa prihlási na dobrovoľné nemocenské poistenie, mesiac na to jej ochorie dieťa, v takom prípade bude čerpať ošetrovné, pretože v súčte 270 dní má," objasnil Mihál.

Chce tiež zamedziť účelovému ukončovaniu a následnému zakladaniu pracovných pomerov pred odchodom na nemocenskú, či materskú v záujme získať čo najvyššiu možnú nemocenskú dávku. "Pri novom zamestnaní sa už pri výpočte dávky nepoužije rozhodujúce obdobie dané vznikom nového nemocenského poistenia, ale použije sa predchádzajúci kalendárny rok," povedal minister.

Na zneužívanie nemocenských dávok upozornila Sociálna poisťovňa ešte v minulom roku. Podľa poisťovne sa vyskytujú aj prípady využívania dobrovoľného nemocenského poistenia na účely poberania ošetrovného, nakoľko nárok na túto dávku nie je podmienený trvaním 270 dní nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch. "Fyzická osoba sa prihlásila na dobrovoľné nemocenské poistenie, za jeden, dva dni si uplatnila nárok na ošetrovné a po skončení potreby ošetrovania sa odhlásila z dobrovoľného nemocenského poistenia," upozornila Sociálna poisťovňa.

Dobrovoľné nemocenské poistenie sa podľa poisťovne využíva najmä na plánovanie dlhodobej dočasnej pracovnej neschopnosti alebo materskej dovolenky. Pobočky poisťovne okrem toho zaznamenali zvýšenie podielu poberateľov nemocenského, ktorí dostávajú starobný, predčasný starobný alebo invalidný dôchodok, u ktorých má vzhľadom na vek a invaliditu dočasná pracovná neschopnosť opodstatnenie.

"Uvedená skupina fyzických osôb využíva v poslednom období aj dobrovoľné nemocenské poistenie po skončení povinného nemocenského poistenia zamestnanca a poberá dlhodobo nemocenské," konštatuje sa v materiáli, o ktorom začiatkom apríla 2009 rokovala dozorná rada Sociálnej poisťovne.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Viktor Orbán na stretnutí s Donaldom Trumpom.
Trump verí, že bude prezidentom: Odkaz Budapešti a samotnému Orbánovi!
Fumio Kišida získal premiérske kreslo.
Japonský premiér navštívi Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj: Očakáva sa podpis dohody
(ilustračné foto)
Analytik ocenil Slovensko: V porovnaní s Českom sme v tomto lepší
Pri nehode auta a kolobežky v Záhore sa zranili deti, vodička nafúkala.
Foto
Opitá vodička sa zrazila s kolobežkou: Pri nehode na východe Slovenska sa zranili tri deti!
Tankovanie bude čoraz drahšie.
Tankovali sme konečne lacnejšie? Pozrite sa na novinky zo štatistického úradu
(ilustračné foto).
To tu ešte nebolo! Astronauti sú už na mieste, chystá sa historický let
(ilustračné foto)
Objavia sa kamióny na cestách aj počas sviatkov? Polícia chystá opatrenia
Ilustračné foto
Zlodeji ukradli elektrické káble a spôsobili POHROMU! Znefunkčnili podstatnú vec
Let’s Dance sa teší veľkej diváckej obľube.
To tu ešte nebolo: Let’s Dance vyrazí na TURNÉ! Tancujúce hviezdy aj vo vašom meste
Andrej Danko v bratislavskej Dúbravke.
Foto
Andrejovi Dankovi odobrali vodičský preukaz: Líder SNS prišiel upratovať bratislavskú Dúbravku
Lenka prišla pri tragédii o brata.
Foto
Letuška Lenka bojuje s rakovinou: Keď svitla nová nádej, osud jej uštedril ďalšiu tvrdú RANU!
(ilustračné foto).
Súd vzal do väzby ukrajinského ministra poľnohospodárstva: Znepokojivé obvinenia