Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.08.2010 13:25 | Správy | Domáce správy

Smutné 80. narodeniny exprezidenta Kováča: Stále je v nemocnici!

Michal Kováč bol prvým prezidentom Slovenskej republiky. Dnes má 80 rokov. Oslavy však nechystá, stále leží v nemocnici.

Bývalý slovenský prezident Michal Kováč, ktorý sa dnes dožíva 80 rokov, odloží oslavy jubilea na neskôr. Už niekoľko týždňov totiž leží na nemocničnom lôžku. ČTK to povedala Kováčova asistentka Anna Ďurišová. Z bratislavských Kramárov by ho mali prepustiť zrejme na budúci týždeň, informovala hovorkyňa bratislavskej Univerzitnej nemocnice Rút Geržová.

"Nič sa neplánuje, až keď pána prezidenta pustia domov," povedala o oslavách Ďurišová. Hoci si podľa Geržovej bývalá hlavu štátu neželá, aby ho niekto počas hospitalizácie vyrušoval, cestu k nemu si zrejme v dnešný deň viacerí jeho blízki nájdu. "Určite tam má nejaké návštevy, čo som hlboko presvedčená, že áno," tvrdila Ďurišová.

Premiérka Iveta Radičová a prezident Ivan Gašparovič zablahoželali Kováčovi separátnymi listami.

Kováča hospitalizovali po tom, čo 12. júla v čase veľkých horúčav odpadol v centre mesta. Najskôr ležal v bratislavskej Nemocnici sv. Michala, neskôr bol prevezený na jednotku intenzívnej starostlivosti na Kramároch.

Gašparovič podľa prezidentskej kancelárie v liste exprezidentovi vyjadril presvedčenie, že Kováčove zdravotné ťažkosti sú len dočasné a niekdajšej hlave štátu sa ich podarí prekonať. "Želám Vám, Vaša Excelencia, do ďalších rokov všetko najlepšie, najmä dobré zdravie, aby ste sa mohli venovať práci vo vašej nadácii," poznamenal Gašparovič.

Kováč má Parkinsonovu chorobu

Kováč, ktorý sa stal prvou hlavou samostatného Slovenska po rozpade spoločného štátu Čechov a Slovákov v roku 1993, už dlhší čas trpí syndrómami Parkinsonovej choroby. Toto ochorenie sa prejavuje trasením prstov a neskôr celých končatín či strnulosťou svalov.

Pevné zdravie zaželala Kováčovi tiež Radičová, ktorá pripomenula i jeho úlohu pri vzniku samostatného Slovenska. "Počas Vášho pôsobenia na tomto významnom a zodpovednom poste ste prejavili dostatok nadhľadu aj vnútornej energie, vedeli ste sa sústrediť na to podstatné, a najmä na budúcnosť Slovenskej republiky," dodala premiérka.

Do prezidentského úradu bol Kováč zvolený 15. februára 1993 ako kandidát Hnutia za demokratické Slovensko (HZDS) a zostal v ňom do 2. marca 1998. Jeho funkčné obdobie v prezidentskom kresle poznamenali časté názorové strety s vtedajším premiéram Vladimírom Mečiarom. Známa je kauza únosu exprezidentovho syna Michala v roku 1995, z ktorého bola podozrivá Slovenská informačná služba.

Michal Kováč sa narodil 5. augusta 1930 v obci Ľubiša pri Humennom. V roku 1954 absolvoval Vysokú školu ekonomickú v Bratislave. Pôsobil niekoľko rokov okrem iného na rôznych postoch v Štátnej banke Československej a krátko aj v Živnostenskej banke v Londýne.

Do vysokej politiky vstúpil po novembri 1989. Ako minister financií bol členom prvej ponovembrovej slovenskej vlády, túto funkciu zastával do mája 1991. Od júna 1992 do decembra toho istého roku bol predsedom Federálneho zhromaždenia ČSFR. V roku 1999 sa z vysokej politiky stiahol.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Si Ťin-pching, Joe Biden.
Čína a USA sú na nože! Posielajú si drsné odkazy, situácia sa zhoršuje: Čo je za tým?
ilustračné foto
Tretia svetová vojna?! Ukrajinský premiér varuje: Ak ich krajina nebude chránená, tak...
Český spevák Tomáš Hajíček havaroval na motorke.
Spevák známej českej kapely HAVAROVAL na motorke: Je vo vážnom stave
Na snímke slovenský hokejový reprezentant Michal Krištof počas tréningu.
Agent Krištofa páli do Slovákov: Plaťte im ako v KHL a budú hrať doma!
Voda siahala do takej výšky, že takmer úplne zaplavila vozidlá, ktoré boli na cestách.
Foto
Katastrofálne záplavy v Dubaji: Sú za tým lietadlá rozprašujúce chemikálie?! Šokujúce zistenia
Poľský prezident Andrzej Duda (druhý zľava), bývalý prezident USA a republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump (vľavo).
Poľský prezident sa stretol s Trumpom: Zvláštne, čo povedal!
Manželia Csémiovci mali spolu pekný vzťah.
FotoVáš Tip
Poradca Šutaja Eštoka sa ukázal na verejnosti: Prvá fotka od záhadnej smrti manželky!
Foto
Vlhovú čakajú v kalendári SP veľké zmeny: Menej pretekov v Európe a škrty obľúbených stredísk
(ilustračné foto)
Kus žltého papiera vydražili za obrovskú sumu! Neuhádnete, čo je za tým
Tragédia na Spiši vzala život aj Lucke († 17).
Foto
Tragédia na Spiši: Otec Ľuboš prezradil, čo našli v mobile nebohej Lucky († 17)! Chytí vás za srdce, čo urobil potom
Svoje korene si nesmierne váži.
Foto
Vanessa Šarköziová sa za svoj pôvod nehanbí: Som hrdá, že som Cigánka!
Po nevídaných dažďoch vládla všade panika a strach.
FotoVáš Tip
Dubaj zasiahli najsilnejšie dažde za posledných 75 rokov: Chaosu a katastrofe čelia aj uviaznutí Slováci!