Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.08.2010 12:41 | Správy | Domáce správy

Takto motivujú rodičov? Mihál chce zrušiť príplatok pri narodení dieťaťa

Pri narodení prvého, druhého a tretieho dieťaťa od budúceho roka rodičia zrejme dostanú od štátu menšiu sumu peňazí.

Čo si myslíte o kontroverznom návrhu ministra Mihála? Píšte svoje názory na tip@novycas.sk

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Jozef Mihál totiž plánuje zrušiť príplatok k príspevku pri narodení prvého až tretieho dieťaťa, ktorý v súčasnosti predstavuje 678,49 eura. "Tieto peniaze však premietneme do zvýšenia rodičovského príspevku," upozornil na tlačovej besede. Rodičia by tak po zrušení tohto príplatku k príspevku dostávali len príspevok pri narodení dieťaťa v sume 151,37 eura.

Ambíciou nového ministra práce a sociálnych vecí je od 1. januára predstaviť nový zákon o rodičovskom príspevku, ktorým sa zavedie jednotná výška rodičovského príspevku do troch rokov veku dieťaťa v sume okolo 180 až 190 eur. V súčasnosti dostávajú rodičia, ktorí sa rozhodli pre osobnú starostlivosť o dieťa do dvoch rokov veku, stratili pracovný príjem a spĺňajú podmienky nároku na materské, rodičovský príspevok v sume 256 eur a po prekročení dvoch rokov dieťaťa príspevok klesá na 164,22 eura. Súčasne sa má rodičom umožniť, aby mohli popri poberaní rodičovského príspevku pracovať. Minister Mihál vzhľadom na to zruší príspevok na starostlivosť o dieťa. Ide o príspevok pre rodičov, ktorí sa rozhodnú vykonávať zárobkovú činnosť a zabezpečia starostlivosť o svoje dieťa do troch rokov inou právnickou alebo fyzickou osobou.

Minister práce a sociálnych vecí sa tiež posťažoval, že mu predchádzajúca vláda nenechala v rozpočte ministerstva peniaze na vyplácanie zvýšeného rodičovského príspevku v sume 256 eur. "Balík peňazí, ktorý bol pre rok 2010 určený na rodičovské príspevky, počítal so sumou rodičovského príspevku 164 eur," upozornil Mihál. Rezortu práce a sociálnych vecí tak podľa neho v rozpočte chýba 60 mil. eur na vyplácanie zvýšeného rodičovského príspevku. "Toto je jeden z najväčších šokov, aký som tu zažil," povedal minister. Výdavky na vyplácanie zvýšených rodičovských príspevkov sa podľa neho získavajú len presunmi medzi jednotlivými "šuflíkmi" v rámci kapitoly ministerstva práce a sociálnych vecí. "Budem robiť všetko pre to, aby sa na rodičovskom príspevku nešetrilo," dodal šéf rezortu.

Príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa v sume 678,49 eura získalo v prvom polroku tohto roka takmer 24,5 tis. rodičov. Ide o rodičov, ktorým sa narodilo prvé, druhé alebo tretie dieťa. Úrady práce a sociálnych vecí na tejto dávke za šesť mesiacov vyplatili vyše 16,8 mil. eur. Príspevok pri narodení dieťaťa, na ktorý majú nárok rodičia pri narodení každého dieťaťa, dostalo v rovnakom období takmer 27,6 tis. rodičov. Na túto dávku išlo v prvom polroku vyše 4,2 mil. eur. Príspevok pri narodení dieťaťa dosahuje 151,37 eura.

Príplatok k príspevku aj pre druhorodené a treťorodené deti zaviedla vláda Roberta Fica od začiatku minulého roka. Do konca roka 2008 tento príplatok získali len prvorodičky. Podmienkou na výplatu tejto dávky je, aby sa dieťa dožilo aspoň 28 dní. Poskytovanie príplatku k príspevku pri narodení dieťaťa je vylúčené v prípade, ak v období pred narodením druhého dieťaťa alebo tretieho dieťaťa sa staršiemu dieťaťu alebo deťom nariadila súdom ústavná starostlivosť alebo náhradná starostlivosť alebo boli deti osvojené a táto situácia sa do narodenia druhého alebo tretieho dieťaťa nezmenila.

Nárok na príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa nevzniká maloletej matke, ktorá nemá súdom priznané rodičovské práva a povinnosti podľa zákona o rodine. Príplatok k príspevku nedostane ani matka, ak sa od začiatku štvrtého mesiaca tehotenstva do pôrodu nezúčastňovala raz za mesiac na preventívnych prehliadkach u gynekológa.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo