Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.07.2010 08:00 | Správy | Domáce správy

Minister obrany Galko: Čaplovičovho syna neprepustím!

Asi najskloňovanejším menom nováčika v ministerskom kresle je nominant SaS a exšéf hypermarketu Ľubomír Galko, ktorý obsadil rezort obrany.

Jeho (ne)angličtina zdvihla politický adrenalín. Premiérka Iveta Radičová totiž podmienila zotrvanie vo funkcii jej zlepšením. V rozhovore pre Nový Čas sa pochválil, že vie strieľať zo samopalu. Už ho kritizujú aj za ofnu a okuliare. S hrôzou zistil, že na obleky a kravaty by mu nestačili ani dva mesačné platy.

Neprekáža vám, že budete musieť byť celé noci v pohotovosti?
Nielen celé noci, ale aj celé dni (smiech). Ale to je niečo, s čím musí počítať každý človek v určitom postavení a s istou zodpovednosťou. Neznamená to však, že najbližšie štyri roky nebudem spávať. Jednoducho budem v prvom rade k dispozícii rezortu.

Ako pokračuje vaša angličtina, robíte si aj nejakú špeciálnu – vojenskú?
Samozrejme, že si postupne budujem aj túto časť slovnej zásoby. Rokovania so zahraničnými partnermi, napríklad na úrovni NATO, prebiehajú s tlmočníkmi v národných jazykoch štátov. Neznamená to, že nik z ministrov nemá dostatočnú znalosť jazyka. To, čo je však mimoriadne dôležité, je budovanie osobných vzťahov. Práve preto sa sústreďujem na cibrenie konverzácie.

Čo vás zaskočilo po príchode do tohto rezortu, máte rešpekt pred generálmi?
Najviac ma zaskočila skutočnosť, že niektorí pracovníci boli tabuľkovo preradení na iné pozície bezprostredne po voľbách. Pravdepodobne preto, lebo panovala obava, že sa budeme správať ako predchádzajúca garnitúra. Žiadne čistky však nechystám. Ako príklad môžem uviesť zotrvanie podplukovníka Miloslava Čaploviča, ktorý je synom Dušana Čaploviča, na poste riaditeľa Vojenského historického ústavu. Považujem ho za odborníka. Generálov si vážim rovnako ako ostatných pracovníkov, ktorí si poctivo vykonávajú svoju prácu.

Plánujete posilňovať počty vojakov v misiách?
Plánujeme posilniť náš príspevok v operácii ISAF v Afganistane, ktorá je našou prioritou. Myslím si, že Slovensko je krajinou, ktorá má záväzky a schopnosť plnohodnotne prispievať k zabezpečeniu mieru vo svete. Pôsobenie našich vojakov v misiách sa hodnotí veľmi vysoko. Na druhej strane uvažujeme o znížení počtu zahraničných misií, v ktorých pôsobíme.

Bude vám stačiť značne okresaný rozpočet?
Splnenie požiadavky NATO vyčleniť z rozpočtu pre rezort obrany 2 % HDP nie je v slovenských podmienkach jednoduché. Ak aj toto percento nedosiahneme, urobíme všetko pre to, aby sme kompetentných presvedčili, že je nevyhnutné čo najbližšie sa k tejto hranici priblížiť. Šetriť je potrebné, avšak šetriť je možné len do určitej miery. V tomto zmysle hľadáme rezervy aj vnútri rezortu.

Práve okolo rezortu obrany sa pohybujú lobisti, ste pripravený im čeliť?
Som oboznámený s existenciou takýchto praktík a som pripravený čeliť akémukoľvek tlaku zo strany lobistov. Pokiaľ ide o mňa, nemajú šancu. Rovnako dôverujem aj svojmu tímu.

Museli ste si obnovovať šatník?
Výrazne! A ak by som nebrzdil našich protokolistov, stálo by ma to viac ako dva mesačné platy. Reprezentačné kravaty, obleky, obuv – to všetko potrebujem doplniť, samozrejme, z vlastnej peňaženky.

Aké značky navrhujú?
Veď práve - mám pocit, že tie najdrahšie...

A čo iné zmeny imidžu?
V tomto sú protokolisti zhovievaví. No riaditeľka kancelárie mi už skritizovala ofnu a rám okuliarov a hovorca ma napomína, že sa hrbím. Aj toto je dôkazom našej pozitívnej tímovej atmosféry.

A čo hovoria na zmenu životného štýlu manželka a dve dcéry?
Teraz som s najbližšími veľmi málo, ale pevne pri mne stoja. Som presvedčený, že ma budú podporovať aj v budúcnosti. Som im za to veľmi vďačný.

Vyskúšali ste už saunu, športoviská či bufet na ministerstve?
Saunu som nevyskúšal, navyše zvažujem jej účelnosť. Preverím aj využívanie športovísk v areáli ministerstva. Či ich mali a majú možnosť využívať všetci, alebo to bola iba výsada vyvolených. Bufet som ešte navštíviť nestihol, ale určite sa tam pozrieť pôjdem.

Kde ste boli na vojne, strieľali ste už napríklad zo samopalu?
Áno, strieľal. Mal som aj slušné výsledky na pohyblivý aj stojaci terč. Ako vysokoškolák som absolvoval dvojročnú vojenskú katedru, kde som bol vo funkcii veliteľa čaty. Absolvoval som predmety ako topografcká príprava, taktická príprava, strelecká príprava a mnohé ďalšie. Potom som nastúpil na základnú vojenskú službu ako absolvent vysokej školy. Slúžil som v Malackách a potom v Bratislave. Mám pekné spomienky.

Keď hovoríte o sebe ako o ministrovi, zdôrazňujete, že ste manažér. Nie je však ministerstvo čosi iné ako súkromná firma?
Možno v tom, komu sa zodpovedáte. V súkromnej firme majiteľom, v inštitúcii, akou je ministerstvo, občanom. Pravidlá sú však rovnaké. Dôležitá je efektívnosť procesov, transparentnosť, schopnosť viesť tím a zodpovednosť.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Čo sa stane ak člen NATO vyšle vojakov na Ukrajinu? Vysvetlenie odborníkov: Toto to bude znamenať pre členské štáty
Eva Pavláková
Foto
Eva Pavlíková otvorene: Okrem manžela je roky verná ešte jednej veci! Neuveríte, o čo ide
(ilustračné foto).
Varovanie od Islamského štátu: Útočiť bude na židov a kresťanov po celom svete!
(ilustračné foto)
Hrob v Nemecku ukrýval desivé tajomstvo: Rituálna obeta?! Strasie vás, čo objavili
Plánuje Putin napadnúť Česko? Fiala mu nedôveruje!
(ilustračné foto)
V Nemecku došlo k ďalšej havárii: Autobus sa na diaľnici prevrátil na bok!
Juraj Slafkovský a brankár Cayden Primeau.
Luxusná gólová prihrávka: Slafkovský vylepšil dva vlastné rekordy
Na instagrame patrí k najsledovanejším Slovákom.
Foto
Čo všetko ukázala Plačková zo svojho súkromia: Sledujte, ako sa zabávala! Najkrajší čas je pre ňu...
(ilustračné foto)
Naliehavé varovanie vedcov: Situácia je zlá! Strašné, čo odhalili pri najnovšom prieskume
Syndróm nesúrodných vlasov
Foto
Dievčatko má na hlave rozkošný výbuch: Uvidíte jej vlásky, roztopíte sa! Ide o vzácnu chorobu
Začínala ako 13-ročné dievčatko v seriáli Na parket!
Foto
Z detskej hviezdičky prerástla k najlepšie plateným herečkám! Žne jeden úspech za druhým
Ilustračné foto
5 JEDNODUCHÝCH trikov, ktoré udržia váš domov čistý a voňavý! Zaberú minimum času