Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.07.2010 13:38 | Správy | Domáce správy

Koalícia sa zatiaľ nerúca, odchod z SaS však Matovič nevylučuje

Štyria poslanci z občianskeho združenia Obyčajní ľudia, ktorí sa na kandidátke SaS dostali do parlamentu, zostávajú naďalej v poslaneckom klube tejto strany.

Jozef Viskupič z Obyčajných ľudí pre Čas.sk poprel medializovanú informáciu, že z klubu vystúpili. "Dementujem to, že odchádzame z klubu SaS," zdôraznil pre Čas.sk.

Podľa Igora Matoviča však táto vec ešte nie je uzavretá. "Keď vystúpime, tak vystúpime do najbližšej schôdze národnej rady (3. augusta, pozn. red.)," povedal pre Nový Čas Matovič.

"V tejto chvíli sme súčasťou klubu, nikto neurobil žiadne úkony ani čo sa týka vystúpenia z klubu," vyhlásil Viskupič. Táto otázka sa pravdepodobne dostane na scénu, no nie v tejto chvíli. "Médiá predbiehajú realitu," skonštatoval pre agentúru SITA. Vystúpenie z poslaneckého klubu SaS podľa Viskupiča je iba jednou z alternatív, ktorá by mala naštartovať proces rozhovorov.

Odchod skupinky z poslaneckého klubu SaS poprel aj minister kultúry za túto stranu Daniel Krajcer. "Nie je to pravda. V krátkom čase bude táto informácia dementovaná. Teraz som s nimi hovoril," uviedol.

Matovič je nespokojný

Igor Matovič vyhlásil, že Obyčajní ľudia odchádzajú z poslaneckého klubu SaS pre nesplnené požiadavky týkajúce sa vládneho programu.

"Bolo by od nás pokrytecké, aby sme naďalej zostávali v klube SaS a tvárili sa, že sa nič nestalo," povedal Matovič o údajne nesplnených požiadavkách Obyčajných ľudí. Štyria poslanci hnutia sa dostali do parlamentu z posledných miest kandidátky SaS vďaka preferenčným hlasom od voličov.

Sulík: Ľutujem, že Matovič dostal miesto na kandidátke SaS

Predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík považuje dnes za chybu, že dal miesto na kandidačnej listine strany zástupcovi Obyčajných ľudí Igorovi Matovičovi. "Nevnímam ho ako korektného partnera," zdôraznil Sulík. Pripomenul, že Matovič podpísal písomný záväzok, že nevystúpi z poslaneckého klubu. "Pomohli sme mu do parlamentu a teraz je z toho taký nadšený," poznamenal s tým, že Matovič sa veľmi rád vidí v médiách a rád o sebe číta a robí mu to dobre. K Matovičovej kritike, že v programovom vyhlásení sa nenachádzajú všetky ním požadované body, Sulík uviedol, že sa v ňom nachádza vyše 20 bodov. "Začalo to tak, že on (Matovič - pozn.) na začiatku dohody mal 22 bodov, ktoré som mu schválil, a my sme sa písomne dohodli, že každý ďalší bod môže byť mnou vetovaný, a on krátko nato došiel a vytiahol 100 bodov," zdôraznil Sulík. "Nad niektorými by rozum postál, niektoré by napísal lepšie aj môj trojročný syn Hugo," dodal. K Matovičovmu údajnému vystúpeniu z poslaneckého klubu Sulík poznamenal, že ako predseda klubu žiadne oznámenie nedostal. Informáciu o opustení klubu SaS štvoricou Obyčajných ľudí medzičasom už Matovičov kolega Jozef Viskupič dementoval. Sulíkovi sa nepodarilo telefonicky spojiť s Matovičom, aby si situáciu vysvetlili. Rovnako nehovoril so zvyšnou časťou reprezentujúcou Obyčajných ľudí. "Ich vnímam ako takých ustálenejších a vyzretejších," poznamenal Sulík na adresu poslancov Eriky Jurinovej, Martina Fecka a Jozefa Viskupiča.

Ide o veľa: O väčšinu v parlamente

Ak by Obyčajní ľudia z poslaneckého klubu SaS odišli, vládna koalícia by prišla v parlamente o väčšinu. Mala by tak iba 75 hlasov. Opozícia pritom disponuje 71 poslancami.

Obyčajní ľudia nie sú spokojní s programovým vyhlásením vlády, do ktorého sa nedostali žiadne z ich požiadaviek. Poslanec Matovič však v utorok vyhlásil, že programové vyhlásenie vlády podporia aj napriek tomu, že stratili dôveru voči novej stredopravej štvorkoalícii. Ak by za programové vyhlásenie nehlasovali, vláda by padla, čo by nepovažoval za zodpovedné voči ľuďom.

Pripravujeme pre vás veľký rozhovor s Igorom Matovičom. Čítajte zajtrajší Nový Čas alebo sledujte čas.sk!


Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Voda siahala do takej výšky, že takmer úplne zaplavila vozidlá, ktoré boli na cestách.
Foto
Katastrofálne záplavy v Dubaji: Sú za tým lietadlá rozprašujúce chemikálie?! Šokujúce zistenia
Poľský prezident Andrzej Duda (druhý zľava), bývalý prezident USA a republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump (vľavo).
Poľský prezident sa stretol s Trumpom: Zvláštne, čo povedal!
Manželia Csémiovci mali spolu pekný vzťah.
FotoVáš Tip
Poradca Šutaja Eštoka sa ukázal na verejnosti: Prvá fotka od záhadnej smrti manželky!
Foto
Vlhovú čakajú v kalendári SP veľké zmeny: Menej pretekov v Európe a škrty obľúbených stredísk
(ilustračné foto)
Kus žltého papiera vydražili za obrovskú sumu! Neuhádnete, čo je za tým
Svoje korene si nesmierne váži.
Foto
Vanessa Šarköziová sa za svoj pôvod nehanbí: Som hrdá, že som Cigánka!
Po nevídaných dažďoch vládla všade panika a strach.
FotoVáš Tip
Dubaj zasiahli najsilnejšie dažde za posledných 75 rokov: Chaosu a katastrofe čelia aj uviaznutí Slováci!
Futbalový Slovan sa ocitol v náročnej situácii.
V hre príchod reprezentanta: Uloví futbalový Slovan veľkú rybu?
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Nečakaná návšteva na Ukrajine! Aha, kto pricestoval do Kyjeva
(ilustračné foto)
Rusko spôsobilo na Ukrajine teror: Diali sa tam strašné veci! Hlásia množstvo obetí
Duchoňova dcéra má z filmu strach.
Foto
Dcéra Duchoňa († 35) má obavy z filmu o otcovi: Už sa stretla s režisérom! Čo jej naháňa strach?
(ilustračné foto)
Jedna z najväčších krádeží zlata v dejinách krajiny: Prípad sa pohol! Nečakaný úspech