Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.07.2010 14:20 | Správy | Domáce správy

Nemocnica na Kramároch nemá na klímu, no pozemky predá pod cenu!

Kým sa pacienti bratislavskej Univerzitnej nemocnice topia vo vlastnom pote, vedenie predáva lukratívne pozemky za šestinu ich trhovej ceny.

Obraz nášho zdravotníctva: Pacienti sa smažia v 40 stupňovom pekle!>>

Riaditeľ nemocnice v Trebišove: Klimatizácia je pre pacientov bežná!>>

Vedenie bratislavskej Univerzitnej nemocnice predalo pristávaciu plochu pre helikoptéry leteckých záchranárov a spolu s ňou aj takmer sedem hektárov nemocničného parku na Kramároch deň pred parlamentnými voľbami za zlomok, asi šestinu reálnej trhovej ceny, informuje týždenník Plus 7 dní.

Štát podľa časopisu pri transakcii prerobil asi 25 až 34 mil. eur. Pozemky totiž predal za 5,721 mil. eur, keby ich ponúkol za trhovú cenu, mohol na nich zarobiť od 30 do 39 mil. eur.

Predaj spečatili deň pred voľbami

Znalecký posudok ocenil výmeru 67 393 štvorcových metrov na 84 eur za meter štvorcový, vypracovala ho znalecká a poradenská kancelária z Banskej Bystrice. Podobné pozemky na Kramároch sa aktuálne predávajú od 470 do 590 eur za meter, teda šesťnásobne drahšie.

Transakcia s pozemkami v areáli nemocnice na Kramároch sa začala pripravovať na jeseň roka 2009. Kúpno-predajnú zmluvu podpísal riaditeľ nemocnice s kupcom v apríli tohto roka. Dodatok, ktorý spresnil predmet kúpy a v ktorom sa konštatuje, že platnosť dodatku musí schváliť aj ministerstvo financií, však podpísali konatelia firmy Pozemky Kramáre a riaditeľ nemocnice Miroslav Vaďura až 11. júna tohto roka. Jeden deň pred voľbami. Ministerstvo financií odsúhlasilo prevod štátnych pozemkov 21. júna tohto roka, teda takmer dva týždne po voľbách.

Riaditeľ nemocnice bol nominantom ministra Rašiho

Rezort financií v tom čase viedol Ján Počiatek zo Smeru-SD, nominantom strany Roberta Fica bol aj minister zdravotníctva Richard Raši. Ten zas vymenoval za riaditeľa bratislavskej nemocnice Miroslava Vaďuru, ktorý ho vlastne vystriedal v kresle šéfa najväčšej nemocnice, odkiaľ Raši postúpil do vlády. Vaďura mu predtým robil ekonomicko-technického námestníka.

O pozemky sa zaujímala iba jedna spoločnosť

Univerzitná nemocnica, čo je nový názov niekdajšej Fakultnej nemocnice s poliklinikou, pozemky a heliport predávala ako nadbytočný majetok. "Nehnuteľnosti sú využívané ako trávnaté plochy, väčšia časť zelene neplní funkciu parkovej úpravy, pretože sú zarastené, neudržiavané, s veľkým množstvom náletových rastlín a stromov, ako areálové komunikácie, parkovisko a heliport," opisuje nemocnica v zmluve predávaný majetok.

Do výberového konania sa prihlásil iba jediný záujemca. Bola ním spoločnosť Pozemky Kramáre, ktorá vznikla 10. októbra minulého roka. Firma podľa týždenníka ponúkla za takmer sedem hektárov parciel sumu o tisíc eur vyššiu, ako stanovoval znalecký posudok. Keďže bola jediným záujemcom, výberové konanie

Ďalšie biznis-centrum namiesto zdravotníckeho zariadenia?

Keď sa eseročka Pozemky Kramáre uchádzala o kúpu štátnych pozemkov v správe nemocnice, uviedla, že ich chce využiť v súlade s platným územným plánom „na poskytovanie služieb celomestského a nadmestského významu, zdravotníctva, sociálnej starostlivosti, vedy a výskumu, predovšetkým však zriadenie stavieb zdravotníckych zariadení neštátneho charakteru pre deti, mládež a dorast."

V dodatku kúpno-predajnej zmluvy sa však už uvádza niečo iné. Developer tam podľa neho plánuje postaviť administratívnu budovu s plochou 9 763 štvorcových metrov.

"Pacienti nemocnice ležia v izbách bez klimatizácie otvorených na juhozápad, v týchto horúčavách je to na nevydržanie. Doteraz mali z parku aspoň trošku čerstvého vzduchu, onedlho sa už budú pozerať do okien ďalšej budovy," hovorí jeden z doktorov. Tiež ho hnevá prístup, podľa ktorého nechali starý areál schátrať, potom ho vyhlásia za neudržiavaný a za lacný peniaz ho predajú.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!
Ilustračné foto
Aktualizované
V Keni sa zrútil vrtuľník s vedením armády: Hlásia mŕtvych! Trosky okamžite pohltili plamene