Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.06.2010 08:21 | Správy | Domáce správy

Petržalský starosta Ftáčnik: O stave Starého mosta museli vedieť skôr

"Nechce sa mi veriť, že sa to nevedelo skôr. Je tam príliš veľa zmien, ktoré človek nečaká," hovorí petržalský starosta Milan Ftáčnik.

O havarijnom stave bratislavského Starého mosta museli vedieť kompetentní oveľa skôr, myslí si petržalský starosta Milan Ftáčnik. Najstarší z piatich mestských mostov je pre jeho neustále sa zhoršujúci stav úplne uzatvorený. Najprv z neho koncom roka 2008 vylúčili automobilovú dopravu, od polovice mája tohto roka je neprístupný úplne. "Nechce sa mi veriť, že sa to nevedelo skôr. Je tam príliš veľa zmien, ktoré človek nečaká," povedal pre agentúru SITA Ftáčnik. Poukazuje pritom na fakt, že súčasné vedenie mesta zjavne nevie, čo s mostom. Najprv sa totiž uvažovalo, že Starý most nahradí nový most. Verejná súťaž na jeho možnú podobu sa nepodarila, prisľúbená odborná súťaž sa zatiaľ nekonala. Následne mesto vyhlásilo, že sa bude Starý most len opravovať. Do toho všetkého však prišlo vyhlásenie odborníkov, že most je podľa výsledkov meraní v zlom stave. Mostovka pritom údajne za posledný rok klesla o 16 milimetrov, čo je 16-krát viac ako v predchádzajúcom roku.

Za jeden z najväčších problémov Ftáčnik považuje otázku financií. Na odstránenie havarijného stavu Starého mosta by mesto údajne potrebovalo okolo šesť až osem miliónov eur. Oprava mosta je však súčasťou prvej etapy plánovaného nosného dopravného systému. V nej sa počíta aj s vybudovaním električkovej trate zo Šafárikovho námestia po Bosákovu ulicu. Tu sa náklady odhadujú od 50 do 70 mil. eur. Hlavné mesto má v súčasnosti v rozpočte šesť miliónov eur, aj to len na projektové práce. "Našetrených" 50 mil. eur v rezervnom fonde vyčlenených na Starý most sa totiž minulo na iné priority mesta, napríklad na rekonštrukciu Zimného štadióna Ondreja Nepelu pre budúcoročný hokejový šampionát. Ešte koncom mája však primátor Andrej Ďurkovský vyhlásil, že peniaze sa budú musieť nájsť. Odkiaľ by ich malo mesto zobrať, nekonkretizoval, pravdepodobne to však pôjde podľa neho na úkor iných stavieb. Isté však podľa Ftáčnika je, že v rozpočte mesta sa budú musieť robiť veľké škrty.

So Starým mostom súvisí aj dlho očakávaná električka do Petržalky. Pôvodne sa ako termín jej spustenia uvádzal rok 2010. Neskôr mesto presunulo začiatok prevádzky na rok 2011, najnovšie sa hovorí o prelome rokov 2011 a 2012. Kedy však naozaj začne električka premávať do najväčšej bratislavskej mestskej časti, je stále otázne. Stavebný úrad v Petržalke totiž stále nevydal územné rozhodnutie pre rekonštrukciu mosta a prvú etapu nosného dopravného systému. Preto mesto nemohlo ešte vypísať tender na dodávateľa prác. Ftáčnik však odmieta tvrdenia, že by stavebný úrad zdržiaval práce. Podľa neho ide o zložitú stavbu, ku ktorej sa vyjadruje okolo 50 dotknutých subjektov a hlásia sa aj obyvatelia za účastníkov konania. Preto pochybuje o reálnosti budúcoročného dátumu. Starý most preto označil za "nezvládnutú úlohu mesta v tomto volebnom období".

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo