Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.06.2010 00:00 | Správy | Domáce správy

Vzniká nová pravicová vláda: Čo zruší a čo zavedie?!

Tvorí sa nová pravicová vláda a už sa hovorí aj o jej prvých krokoch. Čo z plánov Ficovho kabinetu zastaví a čo, naopak, naštartuje.

Čo si myslíte vy? Čo by mala nová vláda zrušiť a čo určite ponechať? Diskutujte pod článkom alebo píšte na tip@novycas.sk.

Predpokladá sa, že diaľnice sa nebudú stavať cez PPP projekty, dôjde na privatizáciu letiska a zvýši sa aj DPH na lieky. Pozrite sa, čo v najbližších mesiacoch s najväčšou pravdepodobnosťou pocítime.

Zrušia

Výstavba širokorozchodnej železnice
Premiér Fico sľúbil Rusku, že Slovensko začne s výstavbou širokorozchodnej trate z Košíc do Bratislavy. S prácami sa má začať už na budúci rok a projekt za 4,3 mld. € by sa mal dokončiť v roku 2015. Podľa odhadov mal objem nákladnej prepravy medzi Košicami a Bratislavou dosiahnuť do roku 2025 23,7 mil. ton.
Dôvod: Vysoká cena a rast nezamestnanosti. V Čiernej nad Tisou totiž existuje prekladisko, ktoré by po vybudovaní širokorozchodnej trate stratilo význam a museli by prepustiť zamestnancov.

PPP projekt D1 za 9,13 mld. €
Súkromný investor mal za túto sumu postaviť a 30 rokov prevádzkovať 75 kilometrov diaľnic od Dubnej Skaly po Košice. Opozícia aj ekonómovia tvrdili, že stavba diaľnice je predražená a peniaze na projekt zatiaľ neuvoľnila ani Európska investičná banka.
Dôvod: Vysoká cena za stavbu, ktorú by platili ešte aj deti. Pravicová vláda bude hľadať skôr cestu pomalšej výstavby, ale z vlastných zdrojov a eurofondov. Veľké stavebné firmy Váhostav a Doprastav však včera avizovali, že ak sa to stane, prepustia 1 500 zamestnancov.

Nižšia DPH na lieky, knihy a zdravotnícke potreby
Od roku 2007 vláda zaviedla nižšiu, 10 % sadzbu DPH na lieky a zdravotnícke pomôcky, od roku 2008 aj na knihy a tlačoviny. Nová vláda sadzbu vráti pravdepodobne späť na 19 %.
Dôvod: Zníženie daní sa v plnej miere nepremietlo v znížení cien napríklad kníh, ale ani liekov.

Zákaz zisku zdravotných poisťovní na Slovensku
Ficova vláda obmedzila zisk zdravotných poisťovní. Keďže pracujú v sfére verejného záujmu, nemali vraj mať miliónové zisky. Všetky peniaze, ktoré získajú zo zdravotného poistenia, mali vrátiť späť do systému. Pravicová vláda rozhodnutie zruší.
Dôvod: Slovensko sa možno vyhne arbitráži, keďže jedna z poisťovní žiada od nás odškodné 500 mil. €. Zákaz zisku je podľa nich v rozpore s prinícpom právneho štátu. Navyše, niektoré firmy v zdravotníctve môžu produkovať nemalé zisky, kým poisťovniam sa to zakazuje.

Výmenné lístky u lekárov
Odchádzajúca vláda síce zrušila 20-korunové poplatky u lekárov, no zaviedla tzv. výmenné lístky. To znamená, že k špecialistovi môže ísť pacient len v prípade, ak ho tam poslal jeho obvodný lekár.
Dôvod: Výmenné lístky podľa pravicových strán zbytočne šikanujú pacientov. Okrem toho sa nenaplnil efekt, ktorý mali priniesť, teda menej neopodstatnených návštev u lekárov.

Obmedzia sa výsluhové dôchodky silových zložiek
Vojaci, policajti a hasiči majú nárok na dôchodok už po 15 rokov služby. Oproti bežným penziám dostávajú aj vysoké odchodné a vyššie dôchodky. Štát to stojí nemalé peniaze.
Dôvod: Slovensko bude musieť prerobiť dôchodkový systém, keďže v dôsledku starnutia obyvateľstva nebude mať kto na dôchodky pracovať. Bude sa to týkať aj penzií silových zložiek, ktoré pod Sociálnu poisťovňu nepatria. Ak sa tak stane, hrozí, že od polície odíde pred touto zmenou do dôchodku osemtisíc policajtov.

Obmedzí sa časť výnimiek z dane z príjmu
V súčasnosti je pri dani z príjmu približne 40 výnimiek. To celý systém komplikuje. Malo by to odstrániť zavedenie rovnej dane.
Dôvod: Štátna pokladnica je úplne prázdna. Budúca koalícia nechce zvyšovať daň z príjmu, preto bude hľadať spôsob, ako získať peniaze. A to aj tam, kde jej „unikajú medzi prstami“.

Zmeny v Zákonníku práce

Vláda Roberta Fica zmenila Zákonník práce tak, aby podľa jej slov viac chránil zamestnancov. Podľa nej boli Kaníkove zmeny len v prospech zamestnávateľov.
Dôvod: Súčasný Zákonník práce je podľa pravicových strán jednou zo základných prekážok pri tvorbe pracovných miest. Dôvodom je napríklad súbeh výpovednej doby a odstupného, čo brzdí firmy pri prijímaní nových zamestnancov.

Zavedú

Obnovenie ministerstva životného prostredia
V rámci úsporných opatrení zrušil Ficov kabinet ministerstvo životného prostredia. Bolo to po sérii niekoľkých škandálov, po ktorých opustili ministerskú stoličku až traja ministri za SNS.
Dôvod: Téma životného prostredia patrí pre strany na „Západe“ medzi hlavné. Aj budúce vládne strany sa téme životného prostredia vo veľkom venovali, či už išlo o emisný tender, alebo pezinskú skládku. Cez rezort prúdia desiatky miliónov eur z eurofondov.

Privatizácia železničnej spoločnosti Cargo
O privatizácii železničného prepravcu Cargo Slovakia sa hovorilo už v roku 2005. Slovensko mohlo vtedy získať 400 mil. €. Ficov kabinet ju zastavil.
Dôvod: Pravicová vláda ju zrejme obnoví, keďže potrebuje peniaze na vykrytie deficitu v rozpočte. Predajú ho však za podstatne nižšiu cenu, keďže je v strate. Potrebuje zaplátať dieru v Sociálnej poisťovni.

Privatizácia letiska v Bratislave
Aj jeho privatizáciu, na ktorej mohlo Slovensko zarobiť 380 mil. €, zastavil Fico. Počas štyroch rokov sa zvýšil počet prepravených ôsob a postavil sa aj nový terminál. Viaceré letecké spoločnosti po kríze však na letisku skončili.
Dôvod: Peniaze na vykrytie deficitu. Otázne je, či ho počas krízy v letectve dokážeme predať za sumu, aku v roku 2006 ponúkalo konzorcium TwoOne. To sa vtedy zaviazalo aj zrekonštruovať dráhu a postaviť nový terminál za 145 mil. €.

Sociálne dávky za aktivačné práce
Na Slovensku máme armádu nezamestnaných. Veľká časť z nich je odkázaná na sociálne dávky od štátu, ale nemusia pritom ani pohnúť prstom. Toto sa určite zmení.
Dôvod: Sociálne dávky nemôžu podľa pravice nahrádzať príjem z práce, a teda, ak ich niekto dostáva, nemôže ich dostávať len tak. Budúca vláda s najväčšou pravdepodobnosťou spojí vyplácanie sociálnych dávok s aktivačnými prácami. To znamená, že sa budú vyplácať len tým, ktorí budú cez aktivačné alebo verejnoprospešné práce zveľaďovať obce alebo mestá.

Povinný vstup do 2. piliera

Ľavicová koalícia nedôverovala druhému dôchodkovému pilieru a väčší dôraz kládla na priebežný systém. Dokonca dvakrát otvorila druhý pilier na vstup a výstup z neho a sprísnila podmienky pre súkromné DSS-ky.
Dôvod: Dôchodkovú reformu urobila druhá Dzurindova vláda, aby vyriešila problémy s dôchodkami, ktoré môžu nastať o 30 - 40 rokov. Mladých ľudí sa preto budúca vláda pokúsi prinútiť, aby si na penziu sporili na súkromných účtoch. Títo ľudia by však po určitom čase dostali možnosť rozhodnúť sa, či v 2. pilieri ostanú. Zároveň vláda upraví podmienky na fungovanie a investovanie DSS-iek.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Predseda vlády Maďarska Viktor Orbán.
Viktor Orbán sa na konferencii konzervatívcov rozrečnil: Pozrite sa, čo povedal o Maďarsku!
Juraj Loj bojoval s démonmi podobne ako Ján Kroner.
Foto
Juraja Loja práca takmer pripravila o rozum: Bojoval s démonmi ako Kroner! Kto mu pomohol v najťažších chvíľach?
Money, euros and hand of a businessman saying stop fraud, corruption and money laundering in the corporate industry. Finance, bribery and person rejecting a cash or financial payment trade deal
Ako bojovať s praním špinavých peňazí? Europarlament schválil balík zákonov
Paolo Liuzzo, bývalý priateľ princeznej Beatrice.
ŠOK! Expartner († 41) britskej princeznej sa predávkoval: Našli ho MŔTVEHO v hotelovej izbe
(ilustračné foto).
Po uzavretí vzdušného priestoru nastali komplikácie: Výrazné meškania letov!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Dohodlo si Rusko kšeft storočia?! Čína poskytla pomoc lodi, na ktorú USA uvalili sankcie
Na parlament v Aténach pochodovalo 13.000 nespokojných študentov.
Na propalestínskych protestoch to vrelo! V areáli univerzity zadržali vyše 90 ľudí
Čo trápi ľudí v regiónoch?
Foto
Čo NAJVIAC trápi Slovákov: Prieskum odhalil trpkú realitu! Čo by podľa odborníkov pomohlo?
Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Podnikateľ Fedor Flašík († 66): Kde a kedy mu dajú posledné zbohom?
Platí výstraha pred horúčavami. (ilustračné foto)
Vlna horúčav vzala už 30 životov: To je extrém, teplota má vybehnúť nad 50 stupňov!
(ilustračné foto)
Košičania, spozornite: V meste má vyrásť nová stavba za 60 miliónov!
(ilustračné foto)
Fatálne mrazy u našich susedov, pestovatelia smutne reagujú: Jedným slovom, KATASTROFA!