Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.06.2010 12:09 | Správy | Domáce správy

Fico má problém! Objavila sa nahrávka o financovaní Smeru

Dva dni pred parlamentnými voľbami sa objavila zvuková nahrávka o financovaní najsilnejšej vládnej strany Smer. Podľa Fica nie je pravá.

Zverejnil ju dnes internetový portál Sme.sk. Predseda Smeru a premiér Robert Fico nahrávku označil za podvrh, jej cieľom je podľa neho poškodiť stranu.

V zvukovom zázname podľa portálu denníka Sme hlas podobný Ficovmu hovorí, že zohnal pre stranu sponzorov, ktorí by mali zabezpečiť desiatky miliónov korún. Nahrávka podľa portálu vznikla pred voľbami v roku 2002. Na sporné financovanie strany v tomto období upozornil nedávno zakladajúci člen Smeru a exposlanec Bohumil Hanzel. Ten tvrdil, že strana v minulosti nepriznala v účtovníctve všetky príspevky svojich sponzorov.

AUDIO: Hlas na nahrávke hovorí, že zohnal pre stranu Smer peniaze

577190

Premiér už podal trestné oznámenie aj na redaktorov

Pre zverejnený audiozáznam už Fico podal na Generálnej prokuratúre trestné oznámenie. "Podal som trestné oznámenie, pretože to, čo dnes denník SME zverejnil, je absolútny podvrh a pokus za každú cenu škandalizovať vládu, predsedu vlády a stranu Smer. Uverejniť takýto podvrh 48 hodín pred voľbami, na to treba mať žalúdok," vyhlásil Fico.

"Podal som trestné oznámenie na osobu, ktorá vyrobila a poslala do denníka SME, ako tvrdí denník, túto nahrávku a podal som trestné oznámenie aj na ľudí v redakcii denníka SME, ktorí o tom rozhodli, že takáto nahrávka bez toho, aby bola zistená autentickosť tejto nahrávky, bez môjho vyjadrenia, bola uverejnená," povedal ďalej premiér.

Fico obvinil denník zo spolupráce s opozíciou

"Je to absolútny podvrh, ktorý sa dá technicky vyrobiť za tri minúty. (...) Tu ide o útok na predsedu vlády," povedal o nahrávke na mimoriadnej tlačovej konferencii Fico. Premiér zároveň ostro kritizoval denník Sme.

"To čo robíte v denníku Sme nemá obdobu. To je onanovanie sa na predsedovi vlády," opätoval útok Fico. Denník obvinil zo spolupráce s opozíciou. Ostro mu tiež vyčítal, že článok o nahrávke zverejnil krátko pred voľbami.

Šéfredaktor SME Matúš Kostolný trestnému oznámeniu nerozumie. "My s tou nahrávkou nemáme nič spoločné, my sme ju dostali a tak o nej aj informujeme a pýtame sa, čo s tým ďalej," povedal pre agentúru SITA Kostolný.

Pre financovanie sa zatriasla aj SDKÚ

Spornému financovaniu čelila pred časom aj najsilnejšia opozičná strana SDKÚ, ktorú začiatkom roka Fico obvinil z prania špinavých peňazí cez zahraničné firmy napojené na daňové raje. Predseda strany Mikuláš Dzurinda následne odstúpil z postu volebného lídra a z kandidátky.

Fico dnes tiež tvrdil, že stranu poškodili aj listy s jeho falošným podpisom, ktoré vyzývajú voliť Stranu demokratickej ľavice (SDĽ). "Je to evidentná odnož SDKÚ, je to financované odtadiaľ," tvrdil Fico o SDĽ a najsilnejšej opozičnej strane SDKÚ.

Nie je jasné, aký vplyv bude mať nahrávka či falošné listy na končiacu sa kampaň. Ficova strana je najväčším favoritom sobotných volieb a podľa posledných prieskumov verejnej mienky výrazne vedie pred pravicou.

SDĽ: List, ktorý ukázal premiér, sme neposlali

List, ktorý na dnešnej mimoriadnej tlačovej konferencii ukázal premiér Robert Fico, SDĽ neposielala. V reakcii na jeho vystúpenie to vyhlásila Alena Savkaničová, podpredsedníčka strany.

Strana podľa jej slov podá v tejto súvislosti trestné oznámenie za poškodzovanie dobrého mena. Po dohode so stranou Smer-SD list nebudú viac komentovať. "Jediné s čím sa v tomto liste stotožňujeme, je, že ak chce ľavicový volič od 12. júna na Slovensku ľavicovú vládu, je potrebné, aby volil SDĽ," skonštatovala Savkaničová.

SDĽ podá podľa slov svojej podpredsedníčky aj trestné oznámenie na neznámeho páchateľa za ohováranie. "Keď niekto hovorí o kupovaní hlasov, je to podľa nás trestný čin ohovárania," uviedla. V tejto súvislosti dodala, že medzi svojich členov okrskových volebných komisií chcú prerozdeliť peniaze, ktoré dostanú za výsledok vo voľbách od štátu. Plánujú tiež urobiť paralelné sčítanie hlasov.

Savkaničová rovnako vyhlásila, že od 15. marca Martin Lengyel, (niekdajší hovorca premiéra Mikuláša Dzurindu, pozn. red.) nemá nič spoločné s kampaňou strany a SDĽ ako jediná deklarovala, že s Mikulášom Dzurindom do vlády nepôjde.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) dnes ukázal médiám list s hlavičkou strany Smer-SD, na ktorom má byť sfalšovaný jeho podpis a ktorý vyzýva voličov, aby volili SDĽ. Povedal, že v tejto súvislosti podá podnet na Ústrednú volebnú komisiu a rovnako trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

"Kto trošku rozmýšľa, tak vie, čo je to SDĽ. Keď to robí pán Lengyel, to znamená Dzurindov človek, tak sú to špinavé peniaze nasunuté z SDKÚ do SDĽ, aby robili proti Smeru," upozornil s tým, že nebude tolerovať falšovanie svojho podpisu. List je rozposielaný po celom Slovensku v niekoľkotisícovom náklade z Prahy. "Ak vám záleží na zachovaní ľudskej politiky strany Smer-SD, pomôžte nám v týchto voľbách zvoliť do parlamentu SDĽ," citoval premiér. Zneužitie podpisu predsedu vlády podľa neho vyžaduje veľkú mieru drzosti. "Je to niečo tak hyenistické, že to tu snáď ani nikdy nebolo," zdôraznil.

"Predpokladám, že premiér v súvislosti s mojou osobou dostal nesprávnu informáciu. Volebnú kampaň SDĽ som viedol do 15. marca 2010 a chcem jednoznačne a dôrazne vyhlásiť, že s kampaňou SDĽ po 15. marci nemám nič spoločné. Bez ohľadu na to, či sa neetických praktík dopustila SDĽ alebo v jej mene niekto iný, sa od týchto obvinení jednoznačne dištancujem," reagoval vo svojom vyhlásení Martin Lengyel.

"zhľadom na to, že sa v blízkej budúcnosti budem venovať konzultáciám v oblasti volebných kampaní, nechcem, aby moje meno bolo spájané s neetickými praktikami bez ohľadu na to, kto alebo ktorá strana za nimi stojí. Som toho názoru, že volebná kampaň sa má viesť čestne a eticky a to za každých okolností," zdôraznil Lengyel.

Focus: Smer-SD zaznamenal výrazný prepad preferencií

Smer-SD premiéra Roberta Fica zaznamenal krátko pred voľbami výrazný prepad preferencií. Popularita strany klesla na 29,5 percenta z májových 35,3 percenta. Súčasná koalícia Smeru-SD, SNS a ĽS-HZDS by zároveň stratila v Národnej rade väčšinu. Vyplynulo to z júnového prieskumu agentúry Focus. Do parlamentu by sa dostalo osem politických strán, k päťpercentnej hranici sa nečakane priblížila aj mimoparlamentná SDĽ.

Agentúra Focus uskutočnila prieskum prvý júnový týždeň, keď na Slovensku vrcholili ničivé povodne a verejnosti boli známe informácie o údajne podozrivom financovaní Smeru-SD. Pokles preferencií Smeru-SD o takmer šesť percentuálnych bodov spôsobili podľa analytika agentúry Focus Martina Slosiarika práve záplavy, ktoré postihli takmer všetky regióny Slovenska. "Časť voličov očakávala, že pomoc bude rýchlejšia a adresnejšia, medzi ľuďmi prevládala dezilúzia," povedal ČTK. Zároveň vylúčil, že by správanie voličov poznačili nedávne tvrdenia niekdajšieho člena Smeru Bohumila Hanzela o tom, že strana v minulosti nepriznala v účtovníctve všetky príspevky svojich sponzorov.

Keďže rozhodovanie účastníkov prieskumu ovplyvnili najmä emócie vyvolané prírodnou katastrofou, Slosiarik nevedel predpovedať ďalší vývoj preferencií Smeru-SD. "Ťažko povedať, ako sa tieto emócie budú vyvíjať a či je pokles stabilný," poznamenal. Upozornili, že niekdajší sympatizanti Smeru-SD prešli k mimoparlamentným ľavicovým stranám SDĽ a KSS. Zatiaľ čo SDĽ so ziskom 4,6 percenta hlasov si oproti predchádzajúcemu prieskumu polepšila takmer o štyri percentuálne body, podpora komunistov sa zvýšila na 2,3 percenta z májových 1,6 percenta.

Strana demokratickej ľavice (SDĽ) prebrala názov po niekdajšej vládnej ľavicovej strane, ktorá bola zastúpená v prvom kabinete Mikuláša Dzurindu. Pôvodná SDĽ sa zlúčila so Smerom-SD, v súčasnej SDĽ pôsobia naopak nové tváre.

Druhou najsilnejšou stranou je liberálna mimoparlamentná Sloboda a Solidarita (SaS) Richarda Sulíka, ktorej by dalo svoj hlas 12,4 percenta rozhodnutých voličov. Tretia by skončila opozičná SDKÚ-DS so ziskom 12,1 percenta hlasov. Obe strany zaznamenali oproti májovej sonde mierny pokles preferencií; kým SaS stratila zhruba jeden percentuálny bod, SDKÚ-DS dva.

KDH by získalo 9,2 percenta hlasov, čo je o necelý percentuálny bod viac ako v májovom prieskume. Mierny nárast popularity zaznamenala aj SNS, ktorú by podporilo 7,7 percenta rozhodnutých. Národniarom zrejme pomohlo vyvolávanie údajnej hrozby zo strany Maďarska po tom, čo tamojší parlament prijal sporný zákon o dvojakom občianstve a normu o výročí Trianonskej mierovej zmluvy. SNS kritizovala Budapešť, na Slovensku odhalila pamätné tabule k 90. výročiu Trianonu.

Do Národnej rady by sa dostali aj obidve strany zastupujúce záujmy voličov maďarskej národnosti. Zatiaľ čo Most-Híd Bélu Bugára by získal 6,5 percenta hlasov, SMK Pála Csákyho by dalo svoj hlas 5,2 percenta ľudí.

Päťpercentnú hranicu potrebnú na vstup do parlamentu by dosiahla aj najmenšia koaličná strana ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara.

O zložení parlamentu rozhodnú voliči v sobotu, o ich priazeň sa uchádza 18 politických strán a hnutí. Ficov Smer-SD v prieskumoch dlhodobo viedol s výrazným náskokom pred pravicovou opozíciou.

Júnového prieskumu agentúry Focus sa zúčastnilo 1006 respondentov; tri štvrtiny z nich by sa volieb zučastnili, 14,4 percenta oslovených k urnám prísť neplánuje a zvyšných 12,5 percenta nevedelo alebo nechcelo odpovedať.

Preferencie politických strán podľa Focusu (údaje sú v percentách):

Politická strana jún 2010 máj 2010 apríl 2010 marec 2010 február 2010 január 2010
Smer-SD 29,5 35,3 36,8 38,4 38,6 41,4
SDKÚ-DS 12,1 14,0 13,4 14,3 11,3 15,2
SaS 12,4 13,3 11,5 8,6 9,6 5,1
KDH 9,2 8,3 8,6 9,7 9,6 9,0
SNS 7,7 6,1 8,6 6,3 6,2 6,2
SMK 5,2 5,9 5,1 5,2 5,1 5,6
Most-Híd 6,5 5,6 5,1 6,9 5,6 5,2
ĽS-HZDS 5 5,1 5,4 5,4 5,8 6,5

Zdroj: Focus, 1.-7. júna 2010

Čo hovorí hlas na nahrávke:

„Budem teda hovoriť aj s inými ľuďmi bez toho, aby bolo treba za každú cenu hovoriť aj s nimi. Ja len môžem povedať, že som zabezpečil, a toto môžem povedať, dúfam, že to nikto nepočúva, zabezpečil som na tento rok 35, na budúci rok asi 40, plus teda ďalšie veci. Zabezpečil som ich, ako tie peniaze, vlastnou hlavou. Oficiálne prídu a budú normálne vykryté v strane. To, že sa pri tom motal Fedor, nemôže znamenať, že ma niekto bude držať za gule, to sa nesmie stať. Aj preto som urobil niektoré rozhodnutia vo vzťahu k týmto financiám. Som sa vymanil od Fedora a povedal som: Fedor, ja som dal do toho hlavu a nie ty si dal do toho hlavu, takže ja budem teraz o niektorých veciach rozhodovať. Napriek tomu si myslím, že musí vzniknúť nejaká paralelná finančná štruktúra, ktorá musí byť k dispozícii pre účely aj volebnej kampane a ďalších vecí."

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?