Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.06.2010 10:53 | Správy | Domáce správy

Povodne: V okrese Trebišov stále trvá mimoriadna situácia

Na území okresu Trebišov podľa priebežnej správy o povodňovej situácii za Košický kraj k dnešnej 6. hodine trvá mimoriadna situácia.

Aktuálne spravodajstvo z povodní, fotky a videá nájdete TU >>

Stali ste sa obeťou povodní? Uplatňujete si náhradu škody u poisťovne? Dajte nám vedieť, aké s tým máte skúsenosti! Vaše príbehy čakáme na e-mailovej adrese tip@novycas.sk!

V postihnutých obciach sú stále zaplavené záhrady, pivničné priestory a studne. Voda z Boršanského poldra zaplavuje okolité pozemky a časť intravilánu obce Viničky. Správa povodia Bodrogu vykonáva v Hrani čerpanie vody z toku Trnávka do Ondavy veľkokapacitným čerpadlom. V obci Hraň je monitorovaný zosuv na vzdušnej strane koruny pravobrežnej hrádze toku Trnávka. Pri obci Zemplínske Hradište pokračovalo prečerpávanie vôd pri zhybke Sopot a pri zhybke Čapliny.

Na funkčných čerpacích staniciach prebieha prečerpávanie vnútorných vôd za účelom zníženia hladiny vody v kanálovej sieti gravitujúcej k čerpacím staniciam a čistenie hrablíc od nánosov s ich následným odvozom. Prečerpávanie vnútorných vôd prebieha aj na čerpacích staniciach Milhostov a Brehov. Čerpacie stanice Július, Ladislav a Hraň sú naďalej odpojené od elektrického prúdu. V utorok (8.6.) popoludní bol vykonaný postrek proti komárom v okolí Sečovskej Polianky. Správca toku zabezpečuje spevňovanie koruny ľavobrežnej hrádze Latorice. Na Bodrožskej ľavobrežnej hrádzi v Borši opravovali prístupovú cestu.

V okrese Rožňava zaznamenali výrazný pokles hladiny na všetkých vodných tokov. Druhý stupeň povodňovej aktivity naďalej trvá na vodných tokoch Slaná, Štítnik, Muráň, Hnilec a Dobšinský potok, ako aj v obciach Čoltovo, Gemerská Panica, Silická Jablonica, Jablonov nad Turňou, Lipovník, Krásnohorská Dlhá Lúka, Jovice, Brzotín, Plešivec a Čučma.

Vláda schválila povodňový balíček, stranám siahnu na peniaze
Medzi prvými dnes vláda schválila balík opatrení na pomoc postihnutých povodňami. Je medzi nimi aj novela, ktorá mení zákon o voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky a zákon o politických stranách a politických hnutiach. Úprava má o štvrtinu znížiť výšku príspevku za hlasy politickým stranám, hnutiam a koalíciám, na ktorý majú nárok po parlamentných voľbách v závislosti od počtu platných hlasov. O novele bude v skrátenom legislatívnom konaní rozhodovať parlament na mimoriadnej schôdzi, ktorú avizuje predseda parlamentu Pavol Paška zvolať na štvrtok. "Prijatím navrhovanej úpravy sa vytvorí úspora finančných prostriedkov v odhadovanej výške cca. 4 mil. eur, ktorá bude použitá na finančné zabezpečenie poskytovania podpory občanom postihnutých živelnou pohromou," uviedli ministri financií a vnútra v dôvodovej správe. Zároveň sa pre tento rok znižuje aj výška príspevku na činnosť, ktorý vyplatia v troch podieloch. Úsporu použijú na financovanie pomoci občanom pri odstraňovaní a riešení následkov extrémnych povodní, ktoré vznikli v priebehu mája a začiatkom júna a zasiahli celé územie Slovenska. "Predpokladaná výška úspory vychádza z prepočtov celkovej výšky príspevku za hlasy pri volebnej účasti rovnakej ako v parlamentných voľbách konaných v roku 2006 a bude závisieť od reálnej volebnej účasti a rozloženia hlasov medzi jednotlivé politické strany a hnutia," uviedli predkladatelia.

Cesta zo Spišskej Novej Vsi do Košíc je vďaka pontónovému mostu prejazdná
Hlavný cestný ťah zo Spišskej Novej Vsi do Košíc je už od utorkového (8. 6.) večera prejazdný pre všetky typy vozidiel. Prednosta Obvodného úradu (ObÚ) v Spišskej Novej Vsi Marián Bubeník pre TASR uviedol, že na miesto pri Embracu, kde voda strhla most, sa podarilo osadiť pontónový most. "Premávka je tam striedavo riadená semaforom v jednom jazdnom pruhu, ale prejdú tadiaľ nákladné vozidlá aj autobusy," povedal Bubeník. Naďalej je problém medzi obcami Helcmanovcami a Prakovcami, tam sa premávka celkom zastavila v dôsledku uvoľneného svahu. Tento problém však už bude riešiť vyšší územný celok. V Krompachoch naďalej pracujú na oprave rozvodne, dodávka prúdu zatiaľ provizórne funguje, problém majú s niekoľkým spadnutými stĺpmi. Naďalej je neprejazdná časť cesty medzi Spišskou Novou Vsou a Odorínom, kde sa pracuje na moste. Na ceste pri obci Richnava sa zosunul svah, doprava je tam riadená v jednom jazdnom pruhu. Záchranné práce v územnom obvode Spišská Nová Ves naďalej riadi krízový štáb ObÚ a zabezpečovacie práce Obvodný úrad životného prostredia. Bubeník dodal, že minulotýždňové povodne postihli v tomto regióne takmer 80 % všetkých obcí.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Český premiér Petr Fiala
Český premiér Petr Fiala: Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý
Francúzsky prezident Emmannuel Macron
Napätie stúpa, Francúzi zvažujú radikálny krok: To sa Izraelu nebude páčiť
Viktor Orbán na stretnutí s Donaldom Trumpom.
Trump verí, že bude prezidentom: Odkaz Budapešti a samotnému Orbánovi!
Fumio Kišida získal premiérske kreslo.
Japonský premiér navštívi Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj: Očakáva sa podpis dohody
(ilustračné foto).
To tu ešte nebolo! Astronauti sú už na mieste, chystá sa historický let
Ilustračné foto
Zlodeji ukradli elektrické káble a spôsobili POHROMU! Znefunkčnili podstatnú vec
Let’s Dance sa teší veľkej diváckej obľube.
To tu ešte nebolo: Let’s Dance vyrazí na TURNÉ! Tancujúce hviezdy aj vo vašom meste
Andrej Danko v bratislavskej Dúbravke.
Foto
Andrejovi Dankovi odobrali vodičský preukaz: Líder SNS prišiel upratovať bratislavskú Dúbravku
Lenka prišla pri tragédii o brata.
Foto
Letuška Lenka bojuje s rakovinou: Keď svitla nová nádej, osud jej uštedril ďalšiu tvrdú RANU!
(ilustračné foto).
Súd vzal do väzby ukrajinského ministra poľnohospodárstva: Znepokojivé obvinenia
(ilustračné foto)
Šokujúci krok Japonska kvôli nevychovaným turistom: Zakážu najväčšie lákadlo dovolenkárov!
Thoughtful female high school student sitting at the desk in the classroom and looking away with hand on chin.
Po prvé alebo za prvé? Odpoveď nájdete TU! Pravopis si nemýľte s češtinou