Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.06.2010 08:14 | Správy | Domáce správy

Voda neustále vyčína: Najkritickejšia situácia je na východe

Povodňová situácia na východe Slovenska je kritická. Rieka Topľa v noci zaplavila rozsiahle plochy poľnohospodárskej pôdy.

Aktuálne spravodajstvo z povodní, fotografie a videá nájdete TU >>

Zvýšená hladina rieky Topľa zaplavila počas dnešnej noci rozsiahle plochy poľnohospodárskej pôdy v blízkosti Jastrabia nad Topľou vo Vranovskom okrese. Pod vodou sú aj dve prístupové cesty do obce, čím sú miestni obyvatelia nateraz odrezaní od sveta.

"Momentálne sme odrezaní od sveta, pretože sme kvôli odľahčeniu toku Tople v piatok (4.6.) popoludní prekopali cestu smerom do obce Soľ, tá je teraz zaplavená vodou. Prístupová cesta z obce Komárany je zaplavená tiež, na niektorých miestach je voda hlboká až 80 centimetrov," uviedol pre TASR starosta Jastrabia Michal Džuka. Ako dodal, v súčasnosti je potrebné, aby klesla hladina Tople asi o 10 až 15 centimetrov. Tým by sa prestala vylievať cez hrádzu a približovať k obydliam miestnych obyvateľov. "Takú vodu sme tu ešte nemali," zhodnotil situáciu Džuka.

Podľa Džukových slov má hladina Tople klesajúcu tendenciu v obciach Hanušovce nad Topľou a Bystré. "Čakáme už tri hodiny, aby voda klesla aj u nás," uzavrel starosta.

Povodne postihli v okrese Stará Ľubovňa 1500 domov, hladina rieky Poprad klesla

Hladina rieky Poprad v územnom obvode Stará Ľubovňa klesla približne o 90 centimetrov, upokojili sa aj miestne potoky. Prednosta Obvodného úradu v Starej Ľubovni Peter Sokol pre TASR uviedol, že zhruba 500 obyvateľov Novej a Starej Ľubovne, ktorých v piatok museli evakuovať, sa dnes môže vrátiť do svojich domov.

"Potrebujeme riešiť ešte zhruba šesť obcí, kde nám treba sprístupniť cesty, v obci Legnava máme 65 klientov v Sociálnom zariadení, pravdepodobne transportérom im musíme zabezpečiť stravu, lieky a iné potreby," priblížil Sokol. Odrezané od prístupu sú ešte stále obce Medzibrodie, Káče, Legnava, Starina, do Jakubian sa dá prejsť len cez Ľubovnianske kúpele,  obec Šambron už sprístupnili pre osobnú dopravu. "V priebehu doobeda budeme riešiť sprístupnenie mosta do obce Krásna Lúka, do obce Lomnička je už sprejazdnený jeden jazdný pruh," konkretizoval Sokol.

V okrese momentálne svieti slnko, prognózy sú optimistickejšie, ale ešte stále z údolí stekajú jarky, ktoré sa vytvorili z dažďov. "Budeme sa snažiť v spolupráci so starostami upravovať aj tieto toky, ktoré vznikli," priblížil Sokol.

Podľa neho sú najväčšie škody z povodní v obciach Kolačkov a Nová Ľubovňa, a tiež v meste Stará Ľubovňa. Veľa prostriedkov bude potrebné vynaložiť aj na opravu mostov, ktoré voda poškodila, alebo zničila. V celom okrese Stará Ľubovňa bolo povodňami postihnutých viac ako 1500 domov. "Veríme, že sa tá situácia počas dnešného dňa stabilizuje, neočakávame zrážky, takže sa už bude pracovať len na odstránení škôd," zhodnotil Sokol na záver.

Obyvatelia Kendíc zažili ťažkú noc, Torysa zaplavila 80 rodinných domov

Ťažkú noc majú za sebou obyvatelia obce Kendice, okres Prešov, kde sa piatok vyliala rieka Torysa. Voda zaplavila niekoľko ulíc, kde s desiatkami stojí rodinných domov.

Podľa slov starostu obce Jozefa Hlavatého, kritická situácia nastala už zruba o 14. hodine, kedy došlo k preliatiu a odneseniu časti hrádze pri čistiarni odpadových vôd na hranici katastrov obcí Haniska a Kendice.

"Pri týchto hrádzach v rámci našich vlastných aktivít boli pripravené ešte ďalšie dve, ktoré sme si v priebehu týchto rokov vybudovali. Avšak postupne dochádzalo aj preliatiu druhej a tretej ochrannej hrádze a zaplavovaniu časti pozemkov," konštatoval starosta obce Jozef Hlavatý.

Približne okolo 20.00 h voda zaplavila vyše 80 rodinných domov, v ktorých býva asi 300 ľudí. Viacerí sa snažili ukladať k bránam vrecia s pieskom a iné zábrany, povodňová vlna však bola taká silná, že tieto opatrenia nepomohli. Voda dosiahla až úroveň železničnej trate, ktorá bola rovnako zaliata.

Pokiaľ sa ešte dalo ľudia poodvážali z tejto časti obce hospodárske zvieratá a preparkovali autá do vyššie položených miest. Pre niektorých starších občanov prišli ich rodinní príslušníci a odviezli ich do bezpečia.

Niektorí obyvatelia sami poodchádzali na noc k svojim známym. Okrem toho v noci museli hasiči evakuovať osem ľudí. Starosta dodal, že väčšinou ľudia zostávali v domoch a presunuli sa na vyššie podlažia.

Hlavatý uviedol, že momentálne čakajú kým voda v rieke klesne a snažia sa čiastočne prekopať odtoky na hrádzi v dolnej časti obce, aby sa voda mohla odtekať späť do koryta. Zatiaľ dobrovoľní hasiči prečerpávajú vodu za hrádzu.

Tajomník krízového štábu Obvodného úradu v Prešove Jozef Čorba dnes pre TASR uviedol, že Krajské riaditeľstvo HaZZ v Prešove prisľúbilo na záchranné práce zabezpečenie vysokovýkonného  čerpadla z Banskej Bystrice s výkonom 3.600 litrov za minútu.

"Máme pripravený zoznam ľudí, ktorí požiadali o dovoz potravín a pitnej vody. Tých budeme v priebehu dňa zásobovať," dodal starosta.
Do obce plánujú v najbližších hodinách dopraviť špeciálnu techniku správcu toku, ktorou prerušia časť hrádze za účelom urýchleniu odtoku vody zo zaplavených území.

Rieka Ipeľ prestala stúpať, situácia v meste sa začína upokojovať

Napriek kritickej situácii na rieke Ipeľ v Šahách je reálny predpoklad, že evakuácia obyvateľov nebude potrebná. Podľa informácie mestskej polície je súčasná situácia „na hrane“. Ak hladina rieky v nasledujúcich hodinách nestúpne, hrádza by mala vydržať. Voda v rieke síce zatiaľ neklesá, ale ani nestúpa. „Ipeľ je špecifický tým, že pomaly stúpa, no keď stúpne, zasa veľmi pomaly klesá,“ uviedol šéf krízového štábu Jozef Máčaj.

Hladina Ipľa sa v piatok 4. júna vo večerných hodinách zvýšila až po most smerom k hranici s Maďarskom. Most je uzatvorený. Vodohospodári na dvoch miestach vypúšťajú cez priepusty vodu z Ipľa do okolitých polí. Podľa informácie primátora Ľudovíta Pásztora bolo na evakuáciu pripravených približne 2000 obyvateľov Šiah.

Cesta pri obci Hlinné je pre kamióny neprejazdná

Cesta za obcou Hlinné, okres Vranov nad Topľou v smere na Prešov, je kvôli jej poškodeniu pre vozidlá nad 3,5 tony neprejazdná. Úsek sa však podľa informácií z Operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove v súčasnosti opravuje, pre nákladnú dopravu by mohol byť prejazdný asi o 24.00 h.

Vodičov nákladných vozidiel o tejto situácii informujú policajti na konci Vranova nad Topľou pri čerpacej stanici, ako aj medzi obcou Bystré a mestom Hanušovce nad Topľou. Vodiči môžu pokračovať v ceste na obec Hlinné, kde však budú musieť počkať na opravu poškodeného úseku, alebo si musia zvoliť iný smer jazdy.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Patrik dnes svoje zážitky berie ako školu života.
Bolestivá 13. komnata Patrika Hermana: Psychický nátlak a odchod z domu! Moderátor si prešiel peklom
Čitateľ Luděk odfotil čiastočné zatmenie mesiaca z obce Štvrtok.
Celebrity sa tešili predčasne: Dlho očakávaný projekt turistického letu okolo Mesiaca je zrušený!
Speváčka Jennifer Lopez.
Obrovský ŠOK pre fanúšikov Jennifer Lopez: Speváčka náhle zrušila svoje turné! Aký na to mala dôvod?
(ilustračné foto)
Ďalšia obrovská tragédia na rieke: Pri potopení člnu zahynulo niekoľko osôb! Medzi obeťami sú aj deti
Martin Nikodým.
Foto
Martin Nikodým si splnil sen: Nový prírastok v domácnosti! Pozrite sa, z čoho má veľkú radosť
Foto
Exreprezentant padol na dno, zničila ho závislosť: Klopal som na dvere pekla!
Peter Pellegrini počas pracovného snemu strany Hlas-SD v Košiciach.
Foto
Budúca hlava štátu sa lúči so svojou funkciou v Hlas-SD: Budem vždy sociálnym demokratom!
Verešová
sa svojím
telom
rada
pýši.
Fanúšikov Andrey Verešovej čaká sklamanie: Stopka vyzliekaniu?! Kráska prezradila, čo ju zrádza
Študenti urobili v hale pietne miesto.
Záhadná smrť študenta na bratislavskom internáte: Miestom otriasla druhá tragédia za dva roky
Foto
Keď prišla nevesta, všetci čumeli: To, čo priniesla namiesto kytice, ste ešte nevideli!
Stredoškoláci sa u nás najčastejšie uplatňujú v priemyselnej výrobe.
Ste absolventom strednej alebo vysokej školy? POZORNE čítajte! Na tieto povinnosti by ste nemali zabudnúť
Portrait of stressed young woman.
Hrôza na známom dovolenkovom ostrove: Dievča odišlo na WC, vrátilo sa s doživotnou traumou