Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.06.2010 12:31 | Správy | Domáce správy

Habánik z HZDS: Agentúry sa stranám rozumejú ako ufóni hokeju

Hodnotenia volebných programov, ktoré v uplynulých dňoch zverejnili niektoré agentúry, sú podľa ĽS-HZDS zväčša neobjektívne a tendenčné.

"Vysvetlenie je len jedno. Cieľom agentúr je buď úmyselne klamať a zavádzať verejnosť pred voľbami, alebo to, že tomu, čo hodnotia, rozumejú asi tak, ako ufóni ľadovému hokeju," zdôvodnil dnes na tlačovej konferencii ĽS-HZDS podpredseda hnutia Jozef Habánik. Dodal, že voči netransparentným, subjektívnym a nečistým hodnoteniam napríklad agentúr INESS a INEKO sa strana ohradzuje.

Podľa Habánika je nemysliteľné, aby agentúry hodnotili napríklad veci z ekonomických programov, ktoré majú jednotlivé politické strany zhodné, rozdielne a dávali im iné známky. "To je ako keby žiak v škole pri písaní diktátu urobil jednu chybu, druhý žiak tiež jednu chybu a jeden by mal jednotku a druhý štvorku," vysvetlil s tým, že takýto prístup sa ĽS-HZDS nepáči.

Podpredseda hnutia ako príklad uviedol nespravodlivé známkovanie strán SDKÚ-DS a ĽS-HZDS. "Obidve strany deklarujú vo volebných programoch, že zastavia rastúci deficit verejných financií a pripravia ekonomiku na konsolidáciu. Obidva návrhy sú totožné a súvisia s verejnými financiami a daňami. Jedna (strana, pozn. TASR) bola hodnotená dvojkou a druhá päťkou. Za to isté," priblížil s tým, že podobne dopadlo aj hodnotenie otázky zjednotenia daní, cien a odvodov či zachovania dane z príjmov fyzických a právnických osôb.

Habánik súhlasí s tým, že politické strany sa vo viacerých bodoch programov názorovo rozchádzajú a aj ich hodnotitelia môžu rôzne otázky vnímať odlišne. Pokiaľ však ide o témy, v ktorých sa strany názorovo zhodujú, tie by mali agentúry podľa neho hodnotiť objektívne a rovnako.

Hodnotitelia by tiež pri známkovaní mali brať do úvahy hodnotovú orientáciu strán. "Keď povedzme je niekto za to, aby boli zavedené poplatky u lekára, niekto je proti, je to názorové rozlíšenie. A nemôžete teraz dať jednému jednotku a druhému päťku. Pretože to rozlíšenie vychádza z hodnôt. Musíte zobrať hodnoty strany a zhodnotiť to objektívne, pretože v opačnom prípade skresľujete výsledok," zdôvodnil.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Z väznice ušiel obávaný šéf gangu: Nastala vzbura! Úrady hlásia novinky
V Thajsku si dopraje chutné jedlo.
Foto
Pri pohľade na Czoborovú VYVALÍTE oči: Zora, nepreháňaš to už? Veď je z nej... Uff
(ilustračné foto)
Slováci, pripravte sa: Vonku sa to bude hemžiť policajtmi! O čo ide?
Bojový dron
Ukrajinská armáda hlási úspech! Rusi budú zúriť: Aha, čo sa podarilo
Foto
Naša skupina na ME 2024 je kompletná: Ako vidia šance Slovákov bývalí reprezentanti?
Ilustračné foto
Peklo v domove dôchodcov: Požiar si vyžiadal jednu obeť! Ďalší sa priotrávili
(ilustračné foto)
Ochromená doprava! Tisíce vodičov autobusov vstúpili do štrajku: V metropole zavládol chaos
(ilustračná foto)
Čaká nás druhé kolo volieb: Ministerstvo vnútra zriadilo infolinku! Čo všetko sa tam dozviete?
(ilustračné foto).
Aké sú ceny benzínu a nafty pred Veľkou nocou? Vodiči, na toto sa pripravte!
Lucid skončila v nemocnici s veľkými bolesťami.
Foto
KOMÁR dokaličil známu Slovenku: Vnútorné krvácanie, extrémne BOLESTI a... PREBOHA!
Lujze i Romanke mama nesmierne chýba.
Váš Tip
Kamarátka zavraždenej Janky († 52) sa snaží zabezpečiť jej dcéram dôstojný život: Pomoc zlomeným sirotám!
(ilustračné foto)
Horor v meste! Útočník nožom pobodal ľudí: Hlásia obete aj zranených