Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.05.2010 17:57 | Správy | Domáce správy

Šéf firmy, ktorá mala financovať Smer: Boli to len dary do tomboly

Podľa šéfa firmy MOVYROB išlo o ceny do rôznych súťaží a tombol v plesových sezónach a tie nepovažuje za sponzorské dary pre politickú stranu.

Firma MOVYROB nikdy nepodporovala a nefinancovala žiadnu politickú stranu. Vo svojom stanovisku to tvrdí majiteľ spoločnosti Miroslav Mularčík. Podnikateľ tak reaguje na dnešný článok denníka Sme, podľa ktorého dala táto spoločnosť minulý rok Smeru-SD sponzorský dar, no strana túto skutočnosť vo výročnej správe za rok 2009 neuvádza.

To, že spoločnosť strane Roberta Fica naozaj peniaze dala, potvrdil denníku aj Mularčík. "...Dal som, ale nemienim sa k tomu vyjadrovať," píše sa v dnešnom vydaní. Podnikateľ však vo svojom aktuálnom stanovisku tvrdí, že je šokovaný, čo tieto noviny vykonštruovali na základe krátkeho telefonického rozhovoru, "v ktorom som ani dobre nerozumel, čo sa vlastne pýtajú, pretože som sa snažil razantne vysvetliť, že s politikou nemám nič spoločné. A ešte viac ma prekvapuje, kto všetko sa k tomu vyjadruje, hoci sa ma už nikto nič nepýtal".

Zdôraznil, že jeho spoločnosť je podnikateľský subjekt, ktorý sa venuje podnikaniu a aktivitám vo svojom odbore. "Vyjadrenia tohto denníka považujem za nehorázne ohováranie a zaťahovanie do politickej predvolebnej kampane v súvislosti so sponzorskými darmi," vyhlásil. Jedinú vec, ktorú podľa vlastných slov urobil, boli dary do tomboly. Išlo o ceny do rôznych súťaží a tombol v plesových sezónach a tie nepovažuje za sponzorské dary pre politickú stranu. "Je to reklama pre moju firmu, ktorá je pre mňa prvoradá," vysvetlil.

Noviny zároveň upozornili na skutočnosť, že MOVYROB získal vlani od prešovského VÚC dve zákazky týkajúce sa rekonštrukcie škôl. "Zdá sa mi divné, ak niekto uvádza, že som vyhral verejnú súťaž ako 'stranícky dar' za sponzorský príspevok. V každej verejnej súťaži sa totiž vždy zúčastňuje viacero záujemcov, pričom vyhrať môže len jeden," podčiarkol Mularčík. Poukázal na to, že jeho firma sa zúčastnila mnohých verejných súťaží, často úspešne, ale často tiež neúspešne. "Pritom súťaže prebiehali za rôznych politických garnitúr. Má to znamenať, že som 'sponzoroval' - postupne - všetky politické subjekty od HZDS, cez KDH, SDKÚ až po SMER? Alebo to znamená, že som ich 'nedostatočne sponzoroval'?!... Nech mi niekto vysvetlí, ako som potom vyhral iné zákazky," apeluje podnikateľ.

To, že MOVYROB nikdy finančne ani iným spôsobom nefinancoval stranu Smer-SD ani jej predstaviteľov, tvrdí aj šéf strany v Prešovskom kraji a poslanec NR SR Stanislav Kubánek. "Dištancujem sa od vyjadrení denníka Sme ohľadne sponzoringu zo strany spoločnosti MOVYROB. Smer-SD od nej nedostala žiadne finančné ani nepeňažné dary. Pred týmito vyjadreniami sa budem brániť súdnou cestou," uvádza vo svojom stanovisku.

Mimovládna Aliancia Fair-play (AFP) dnes podala na Výbor Národnej rady (NR) SR pre financie, rozpočet a menu podnet kvôli týmto zverejneným informáciám. Existuje totiž podozrenie, že strana Smer-SD neuviedla vo svojej výročnej správe jedného zo svojich sponzorov. Pre TASR to uviedla výkonná riaditeľka AFP Zuzana Wienk.
"Žiadame Výbor NR SR pre financie, rozpočet a menu, aby vyzval Smer-SD na doplnenie údajov do výročnej správy za rok 2009 a aby oznámil Ministerstvu financií SR, že výročná správa strany Smer-SD nespĺňa zákonné požiadavky, a preto by ministerstvo malo pozastaviť vyplatenie štátnych príspevkov až do odstránenia nedostatkov," uvádza Wienk. AFP zároveň vyzýva výbor, aby podnet preskúmal a začal konanie aj o možnom prijatí nezákonného daru.
Predseda finančného výboru Jozef Burian (Smer-SD) pre TASR potvrdil, že listom vyzve stranu, aby sa vyjadrila k týmto tvrdeniam. "Budem žiadať stranu Smer-SD o vysvetlenie k tomuto prípadu," konštatoval.

Predseda Smeru-SD Robert Fico sa dnes vyjadril, že účtovníctvo aj financovanie jeho strany je už od jej vzniku v roku 1999 "absolútne v poriadku". "Od samotného začiatku sme boli pod veľmi silným drobnohľadom," povedal s dôvetkom, že všetky finančné správy a audity sú v poriadku a k dispozícii.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Martin Fenin si obliekal aj dres pražskej Slavie.
Tvrdý pád českej futbalovej hviezdy: Skončil na protialkoholickom liečení!
(ilustračné foto).
Čo sa stane ak člen NATO vyšle vojakov na Ukrajinu? Vysvetlenie odborníkov: Toto to bude znamenať pre členské štáty
Eva Pavláková
Foto
Eva Pavlíková otvorene: Okrem manžela je roky verná ešte jednej veci! Neuveríte, o čo ide
(ilustračné foto).
Varovanie od Islamského štátu: Útočiť bude na židov a kresťanov po celom svete!
(ilustračné foto)
Hrob v Nemecku ukrýval desivé tajomstvo: Rituálna obeta?! Strasie vás, čo objavili
Plánuje Putin napadnúť Česko? Fiala mu nedôveruje!
(ilustračné foto)
V Nemecku došlo k ďalšej havárii: Autobus sa na diaľnici prevrátil na bok!
Juraj Slafkovský a brankár Cayden Primeau.
Luxusná gólová prihrávka: Slafkovský vylepšil dva vlastné rekordy
Za symbol jari a symbol jari platíme o 88 % viac ako minulý rok
Veľkonočný KVÍZ: Poznáte odpovede na všetky sviatočné otázky? Otestujte sa!
Na instagrame patrí k najsledovanejším Slovákom.
Foto
Čo všetko ukázala Plačková zo svojho súkromia: Sledujte, ako sa zabávala! Najkrajší čas je pre ňu...
(ilustračné foto)
Naliehavé varovanie vedcov: Situácia je zlá! Strašné, čo odhalili pri najnovšom prieskume
Syndróm nesúrodných vlasov
Foto
Dievčatko má na hlave rozkošný výbuch: Uvidíte jej vlásky, roztopíte sa! Ide o vzácnu chorobu