Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.05.2010 17:00 | Správy | Domáce správy

Diaľnica v úseku Turany – Hubová nevyhovuje eurosmernici

Mimovládna organizácia Priatelia Zeme-CEPA tvrdí, že výstavba variantu diaľnice D1 Turany – Hubová nevyhovuje podmienkam smernice o ochrane biotopov.

Práve splnením týchto podmienok podmieňuje Európska komisia vyplatenie druhej časti pôžičky z Európskej investičnej banky (EIB). "Odsúhlasená prvá splátka pôžičky je podľa listu Európskej komisie viazaná len na prípravné práce a práce na úsekoch, ktoré sa nedotknú území Natura 2000. Druhú splátku projekt nedostane, pokiaľ nevyhovie článku 6 európskej smernice o biotopoch," uviedla výkonná riaditeľka organizácie Priatelia Zeme-CEPA Magdaléna Grambličková.

Podľa Grambličkovej už schválený povrchový variant diaľnice je v rozpore so smernicou. "Tá totiž dovoľuje výstavbu na územiach Natura 2000 len v prípade, že neexistuje alternatívne riešenie. V tomto prípade je však alternatíva jasná – variant B1 s tunelom cez tunel Korbeľka. Ak má byť článok 6 dôsledne dodržaný, výstavba povrchového variantu nie je možná,“ hovorí.

Ochranári predpokladajú, že vláda sa pravdepodobne bude snažiť vyhovieť eurokomisii tým, že navrhne prísnejšie zmierňujúce opatrenia. Podľa nich to však neznižuje hlavné riziká spojené s výstavbou schváleného variantu. "Uskutočniteľné zmierňujúce opatrenia s najväčšou pravdepodobnosťou nebudú postačovať a hrozí, že sa nezvratne poškodia vzácne územia a biotopy. Navyše môžu náročnejšie opatrenia výstavbu schváleného variantu neúmerne predražiť,“ uviedol ekológ Ján Topercer z Botanickej záhrady Univerzity Komenského v Blatnici.

Priatelia Zeme-CEPA v spolupráci s biológmi, ochrancami prírody aj obyvateľmi regiónu plánujú dôkladne sledovať situáciu a monitorovať, či sa pri prípravných prácach dodržiavajú podmienky, ktoré stanovila Európska komisia. "Ak by sa napriek upozorneniu vykonávali práce aj na územiach Natura 2000 alebo opatrenia navrhnuté vládou nebudú dostatočné, budú o tom okamžite informovať Európsku komisiu," skonštatovala Grambličková.

Európska investičná banka (EIB) schválila v utorok podvečer s podmienkami úver vo výške 1 mld. eur na financovanie výstavby piatich úsekov diaľnice D1 medzi Martinom a Ružomberkom a Popradom a Prešovom v rámci 1. balíka projektov verejno-súkromného partnerstva (PPP). Stalo sa tak po podmienečnom súhlase Európskej komisie so začatím výstavby diaľnice v dĺžke 75 kilometrov.

Podmienky súvisia s tým, že časť plánovanej trasy diaľnice vedie cez chránené územie Veľkej Fatry. "Dali nám podmienky pre vysporiadanie sa s enviroprocesom. Máme spracovať v krátkom čase, ako budeme riešiť enviroproblémy podľa novej smernice, ktorá bola realizovaná po vydaní našich stavebných povolení," informoval minister dopravy Ľubomír Vážny po dnešnom zasadnutí vlády. Prvý balík PPP by mal byť finančne uzatvorený podľa najnovšieho predpokladaného termínu 18. mája. Ten však stále nie je istý.

Podľa Vážneho je ešte potrebné analyzovanie projektu a jeho prekonzultovanie s Bruselom. Minister dopravy je presvedčený, že pri príprave projektu boli zabezpečené všetky enviroopatrenia, pripustil však, že môže dôjsť k zvýšeným aktivitám pri týchto opatreniach. "Dali sme dohromady špičku enviroodborníkov na Slovensku. Pripravujeme otázky a odpovede na tento proces. Chceme, aby budúci týždeň bolo rokovanie v Európskej komisii na generálnom riaditeľstve enviro," povedal ďalej Vážny.

Potom sa podľa neho uvidí, či z toho vyplynú ďalšie požiadavky na zmierňujúce opatrenia z hľadiska enviroprocesu. Ak nie a Európska komisia sa stotožní s argumentmi rezortu dopravy, môže dať pokyn EIB, aby financovanie projektu bolo bez podmienok. Úsek diaľnice Turany - Hubová, naplánovaný cez chránené územie prírody, nie je podľa pripomienok environmentálne ešte doriešený. Minister dopravy si myslí, že z tohto hľadiska je na 99 % splnené všetko potrebné.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Slovenka Melda povedala nigérijskému futbalistovi
Foto
Láska nepozná hranice: Bývalý hráč Trnavy Taiwo sa oženil s nádhernou Slovenkou
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Moskva a Kyjev dospeli k dohode: Ide o veľmi citlivú záležitosť! K čomu pristúpili?
Ilustračné foto
Najvyšší súd potvrdil rozhodnutie v kauze expremiéra: Viezol sa v tom spolu s manželkou!
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
Bidenov podpis SPEČATIL nielen osud Ukrajiny: O niekoľko hodín sa to začne!
The poor old man's hands hold an empty bowl. The concept of hunger or poverty. Selective focus. Poverty in retirement.Homeless. Alms
Pochmúrne vyhliadky pre celý svet: Hrozivé konflikty zvyšujú prípady akútneho hladu
Rowan poklad našiel pri prechádzke so psom.
Foto
Školák pri venčení psa natrafil na zvláštnosť: Zistili, čo to je, mama lapala po dychu!
Foto
Spečatí Hancko životný prestup? Záujem majú tieto dva veľkokluby
Pri pobreží Kanárskych ostrovov sa utopili najmenej traja migranti
Nelegálna migrácia s tragickým koncom: Medzi obeťami je aj dieťa! Úrady zadržali podozrivých
Paľo Habera
Foto
FOTOhádanka: Je vám štrbavý chlapček povedomý? Vďaka nemu sa stal tento kúsok oblečenia legendárnym!
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Scholz sa zaviazal podporovať Ukrajinu: Pridal sa k nemu ďalší mocný muž! Kancelár však túto vec odmieta
(ilustračné foto).
V strese sú zamestnanci, potom cestujúci: Odbory štrajk odvolali, stovky letov sa však neuskutočnia
Caution
Slovensko trápi chlad a zrážky: Neďaleko Bratislavy SNEŽÍ! Niekde napadne aj 10 centimetrov, platia VÝSTRAHY