Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.05.2010 12:00 | Správy | Zahraničné správy

Nová mapa: Odsťahovali Česko, vraj sa nemá s nami zahadzovať!

Britský týždenník The Economist uverejnil mapu Európy, ktorá by sa mala lepšie hodiť k súčasnej politickej situácii. Slovensko nedopadlo práve najlichotivejšie.

Čo si myslíte o nápade britského týždenníka The Economist? Súhlasíte so zmenami, alebo máte iný názor? Vyjadrite sa v diskusii!

"Ľudia, ktorí považujú svojich susedov za nudných, sa môžu presťahovať do iných lokalít, no krajiny takúto možnosť nemajú. Ale predpokladajme, že by sa tiež mohli presťahovať," okomentoval týždenník The Economist dôvod, prečo zverejnil "vylepšenú" mapu Európy, kde by mal byť život "logickejší a priateľskejší."

Zmena sa, samozrejme, dotýka aj Slovenska, ktoré nedopadlo práve najslávnejšie. Českú republiku od nás odsťahovali, vraj si zaslúži lepšie miesto. Namiesto nej má Slovensko hraničiť s Belgickom. Belgické flámsko-francúzske jazykové hádky sa podľa britských novinárov ponášajú na situáciu na Slovensku, ktoré má problémy s jazykom maďarskej menšiny. Belgicko by si preto malo vymeniť miesto s Českou republikou. "Ľahostajní, dobre organizovaní Česi by skvelo vychádzali so svojimi novými holandskými susedmi, a naopak," tvrdi the Economist.

Británia, ktorá po voľbách bude musieť čeliť zlej situácii vo verejných financiách, by sa mala posunúť k južnejšie položeným európskym krajinám, ktoré sa nachádzajú v podobnej situácii. Z Walesu a Škótska by mali vzniknúť samostatné ostrovy.

Na miesto Britských ostrovov by prišlo Poľsko, ktoré si malo už dosť vytrpieť pre svoju polohu medzi Nemeckom a Ruskom, a zaslúži si šancu užiť si "osviežujúci vietor zo severného Atlantiku".

Bielorusko, v súčasnosti chránené pevninou a pokúšajúce sa vymaniť spod ruského vplyvu, by mohlo profitovať zo zaradenia do severského regiónu. Malo by sa presunúť severným smerom k Baltiku, pričom by zabralo miesto Estónska, Litvy a Lotyšska. Tieto tri krajiny by sa tiež dostali na nové pozície v blízkosti Írska. Rovnako ako írsky ostrov pocítili podľa The Economist záťaž „vnútornej devalvácie“. Na znovuzískanie konkurencieschopnosti by mali znížiť mzdy a ceny, čo by bolo lepšie riešenie ako uspokojiť sa s devalváciou meny alebo požičiavaním ako Grécko. Baltická oblasť by sa tiež rada vzdialila Rusku a priblížila Amerike.

Do priestoru, ktorý by zostal po Poľsku a Bielorusku, by sa presťahovala západná a centrálna časť Ukrajiny. Nemecko, s ukrajinskou hranicou v tom prípade asi len 100 km od Berlína, by muselo začať seriózne brať európsku integráciu tejto postsovietskej krajiny. Ukrajinský pohyb by dovolil Rusku posunúť západ a juh, čím by vyprázdnilo Sibír pre Čínu, ktorá podľa názoru britského týždenníka tento priestor skôr či neskôr aj tak zaberie.

Pri reorganizovaní Balkánu by si Macedónsko, Albánsko a Kosovo mali vymeniť svoje miesta. Macedónsko zaberie miesto Kosova vedľa Srbska, Kosovo sa presunie do Albánskeho priestoru na pobrežie a Albánsko sa posunie do vnútrozemia. Bosna je príliš krehká na presun a mala by ostať na svojom mieste.

Švajčiarsko a Švédsko sú podľa The Economist často zmätené. Preto by sa mal Švajčiarsko posunúť na sever, aby sa jednoznačne zaradilo medzi severské krajiny. Jeho neutralita by pasovala k náladám Fínov a Švédov, Nórsko by sa zas potešilo, že má vedľa seba ďalšiu krajinu, ktorá nepatrí do EÚ.

Nemecko môže zostať kde je, rovnako ako Francúzsko. Rakúsko by sa mohlo presunúť na západ na miesto Švajčiarska, čím sa vytvorí priestor pre Slovinsko a Chorvátsko, ktoré sa tiež posunú na severozápad. Tie by sa mohli spojiť so severom Talianska v novej regionálnej aliancii. Zvyšok Talianska, od Ríma smerom nadol, by sa oddelil a pripojil k Sicílii, čím by sa vytvorila nová krajina, oficiálne nazvaná Kráľovstvo sicílske. Mohla by vytvoriť menovú úniu s Gréckom, a s nikým iným.

Takto by mala vyzerať Európa po presunutí krajín, vznikli v nej aj nové fiktívne krajiny:

550879

Legenda:

1. Holandsko, 2. Luxembursko, 3. Ruritánia (fiktívna krajina), 4. Belgicko, 5. Syldávia (fiktívna krajina), 6. Vulgária (fiktívna krajina), 7. Slovensko, 8. Slovinsko, 9. Chorvátsko, 10. Moldavsko, 11. Bordúria (fiktívna krajina), 12. Bosna, 13. Čierna Hora, 14. Macedónsko, 15. Kosovo, 46. Albánsko.

Čo si myslíte o nápade britského týždenníka The Economist? Súhlasíte so zmenami, alebo máte iný náozor? Vyjadrite sa v diskusii!

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Slováci rozhodli o triumfe už v úvodných minútach, Poliaci sa presadili iba raz
Generálna prokuratúra
Generálna prokuratúra si posvieti na reedukačné centrá: Vážne podozrenia! Čo sa tam malo diať?
66-ročná Mária Kyselová.
Foto
Mária odišla od dcéry a už jej niet: Nevideli ste ju? Akákoľvek informácia má cenu zlata
M. R. Štefánik
Spomienka na Milana Rastislava Štefánika je živá aj dnes: V týchto obciach si pripomínajú 105. výročie od jeho smrti
Polícia vyšetruje okolnosti nehody.
Polícia vyšetruje okolnosti nehody v Nitre: Hľadajú svedkov, pomôcť môžete aj vy
Simona ukázala pozemok, kde bude stáť nový dom.
Foto
Krainová sa poriadne buchla po vrecku: Nová vila v EXOTIKE! Plánuje sa sťahovať?
Uniforma vojaka NATO (ilustračná foto)
V Česku sa schyľuje k veľkému cvičeniu: Kvantum techniky a stovky vojakov, o čo im ide?
Foto
Anastasiia má najväčšie líca na svete: Ľudia jej píšu odporné veci! Zarazí vás, čo plánuje
Estónsky politik Kristo Enn Vaga je milovníkom športu.
Foto
Estónsky politik sadol na bicykel a prešiel 1700 kilometrov: Silný odkaz, o čo mu išlo?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Hrozivé varovanie! Rusi hovoria o ničivej odvete: Tento krok Ukrajine a Západu neodpustia
Veronika Vágnerová
FotoVáš Tip
Misska Vágnerová miluje provokovať: Zahodila podprsenku a dala to na voľnobeh!
Marínu v Trogire
vlastní česká firma.
Dovolenkový raj bude opäť o niečo dostupnejší: ZSSK spustila sezónnu linku, plný je takmer celý vlak!