Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.04.2010 13:56 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Slovensko vyhostilo Mustafu Labsiho do Alžírska

Podľa Kaliňáka Labsimu v Alžírsku nehrozí trest smrti a Slovensko dostalo záruky od tamojších orgánov a alžírskej vlády, že mu nehrozí ani mučenie.

Slovensko administratívne vyhostilo Mustafu Labsiho, Alžírčana odsúdeného za terorizmus a bol eskortovaný do Alžírska. Najvyšší súd SR potvrdil rozhodnutie krajského súdu zamietajúce Labsiho žiadosť o azyl. Dnes to na tlačovej besede v Košiciach oznámil minister vnútra Robert Kaliňák. Ako minister uviedol, Mustafa Labsi bol odsúdený v Alžírsku i vo Francúzsku za falšovanie a terorizmus.

„Je to víťazstvo zdravého rozumu a garancia bezpečnosti našich občanov. Nemôžeme si dovoliť, aby sa po našom území voľne pohyboval človek, ktorý bol odsúdený za terorizmus. Aj jeho správanie nasvedčuje, že nemal seriózny záujem o azyl u nás a bol pre nás bezpečnostným rizikom. Pre mňa je najpodstatnejšie, že sme za posledné štyri roky mali dostatok príležitostí preveriť situáciu okolo Labsiho, ktorý niekoľkokrát zneužil právo azylu a bol viackrát právoplatne odsúdený za trestné činy. Rozhodli sme v súlade s legislatívou Slovenska. Ak príde nejaká kritika, myslím si, že nebude oprávnená,“ povedal Kaliňák.

Podľa jeho vyjadrenia Labsimu v Alžírsku nehrozí trest smrti a Slovensko dostalo záruky od tamojších orgánov a alžírskej vlády, že mu nehrozí ani smrť, ani mučenie.

Labiho advokát: Je to porušenie medzinárodných práv

"Je to hrubé porušenie medzinárodných záväzkov Slovenskej republiky, keďže stále je platné predbežné opatrenie Európskeho súdu pre ľudské práva, podľa ktorého Slovensko nemôže vyhostiť pána Labsiho do Alžírska. Po druhé je tu rozhodnutie Ústavného súdu SR, podľa ktorého mu hrozí v Alžírsku mučenie a neľudské zaobchádzanie," reagoval dnes na informácie o vyhostení právny zástupca Labsiho Martin Škamla. Naposledy svojho klienta osobne videl na pojednávaní - odvolacom konaní na Najvyššom súde (NS) SR 30. marca. Uplynulý piatok 16. apríla s ním bol ešte v telefonickom kontakte.

V najbližšom období mal Škamla v pláne požiadať na Úrade hraničnej a cudzineckej polície o takzvaný tolerovaný pobyt na 180 dní pre Labsiho. Škamla tak chcel urobiť po tom, ako mu doručia rozhodnutie Najvyššieho súdu SR, ktorý zamietol odvolanie Labsiho voči neudeleniu azylu. Rozhodnutie NS bolo Škamlovi doručené v piatok 16. apríla.

O tolerovaný pobyt pre Labsiho požiadal advokát už v roku 2008, cudzinecká polícia ho však zamietla, keďže okrem iného bol vtedy Labsi žiadateľom o azyl. Voči tomu Labsi podal žalobu na preskúmanie rozhodnutia v júni minulého roku na Krajský súd v Bratislave (KS). Bratislavský súd doteraz vo veci ešte nerozhodoval.

Alžírčan Mustafa Labsi nespĺňa predpoklady na akýkoľvek druh ochranného pobytu na Slovensku. Na verdikt NS SR, ktorý odobril rozhodnutie ministerstva vnútra neudeliť mu azyl, šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák reagoval 30. marca slovami: "Akékoľvek žiadosti pána Labsiho sú zastieracím manévrom jeho skutočných snáh." Dodal, že Alžírčan odchodom do Rakúska potvrdil, že nie je jeho snahou hľadať miesto na Slovensku.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Program Zručnosti pre trh práce sa už začal
Počuli ste o programe Zručnosti pre trh práce? Takto podáte žiadosť: Pozor, na čo úrady prihliadajú
Všimli ste si malé otvory v oknách lietadla? Sú dôležité! Bez nich by nastal na palube veľký problém
(ilustr. foto)
Európska krajina vyzýva občanov, aby z pivníc spravili bunkre: Chystá sa niečo veľké? Nelichotivé slová o Rusku
Šéf americkej diplomacie Antony Blinken.
Šéfa americkej diplomacie čaká návšteva Blízkeho východu: Zvláštne, čo všetko má byť predmetom rokovaní
Emmanuel Macron
Macron má vlastnú vidinu pre európsku obranu: Jadrové zbrane môžeme použiť, keď…
Tornáda v USA za sebou zanechali spúšť.
Foto
Americká Nebraska má za sebou ťažkú noc: Tornádo napáchalo veľké škody! To však nie je všetko…
Cropped detail shot of seismometer printing line
Najviac zaľudnený ostrov na svete zasiahlo silné zemetrasenie: Hrozí príchod smrteľného tsunami?
Ilustračné foto
Neviete sa zbaviť chrápania? 4 jednoduché triky, ktoré vám pomôžu! JEDEN by ste nikdy nečakali
Military combat drone UAV
Jemenským povstalcom sa malo podariť zostreliť americký dron: Aha, čo ponúkli ako dôkaz
Attila Végh a jeho tréner Ilja Škondrič.
Tréner Végha Ilja Škondrič: TAKTO naložil jeho hejterom!
Iveta († 48) a Jozef.
Bartošovej († 48) hrob je aj po rokoch prázdny: Spor o urnu? Vdovec Rychtář prehovoril, prečo to tak je
(ilustračné foto)
Prevratný krok v liečbe Alzheimera? Vedci objavili gén, ktorý by mohol ZNÍŽIŤ riziko choroby!