Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.04.2010 08:19 | Správy | Zahraničné správy

Státisíce Poliakov sa modlia za obete, armáda je v pohotovosti

Metropolu Poľska Varšavu dnes zaplavia státisíce ľudí, ktorí sa prídu naposledy rozlúčiť s obeťami minulotýždňovej leteckej katastrofy.

Sledujte Čas.sk, z rozlúčky s obeťami poľského nešťastia prinesieme rozšírené spravodajstvo a ONLINE prenos >>

Zahynul pri nej prezidentský pár a ďalších 94 ľudí. Verejný smútočný obrad sa uskutoční na Námestí Józefa Pilsudského pred hrobom neznámeho vojaka, kde sú na obrovskom plátne vystavené fotografie všetkých 96 obetí. Ešte predtým nad celým Poľskom o 8.56 hod., teda na minútu presne týždeň po havárii prezidentského špeciálu pri Smolensku, zvučia zvony a sirény.

VIDEO: Poľskom sa rozzvučali zvony, krajina sa zastavila

Štátnu ceremóniu na najväčšom varšavskom námestí odštartujú presne napoludnie kostolné zvony, o hodinu odslúžia omšu pri hrobe neznámeho vojaka. Obyvatelia poľskej metropoly budú mať v tento deň zabezpečenú mestskú hromadnú dopravu zdarma. Podujatie budú môcť sledovať na piatich veľkoplošných obrazovkách. Radnica očakáva účasť približne pol milióna ľudí.

VIDEO: Nočná Varšava, miesto poslednej rozlúčky s obeťami tragédie

542349

Poľsko čakajú aj "vojenské manévre"
Okrem smútiacich zaplnia poľskú metropolu aj agenti z celého sveta, ktorí sa tam kvôli zabezpečeniu ochrany a bezpečnosti schádzajú už od štvrtka. Na krakovskom letisku už pristálo americké lietadlo, ktoré priviezlo zbrane, vozidlá a komunikačné vybavenie. Okrem toho bude v pohotovosti aj 2 500 vojakov. Na trase, kadiaľ povedie smútočný sprievod sa dokonca robia kontroly bytov, majitelia si kvôli bezpečnostným  rizikám nesmú pozývať cez víkend návštevy, píše poľský denník Fakt.

Posledný odpočinok medzi kráľmi

Rakvy s prezidentom a jeho manželkou Máriou prevezú z prezidentského paláca, kde boli od utorka verejne vystavené, do Varšavskej katedrály na večernú omšu, ktorú odslúži varšavský arcibiskup. Následne ich transportujú do Krakova na juhu krajiny, kde sa uskutoční štátny pohreb.

Zosnulú hlavu Poľskej republiky s manželkou pochovajú na kráľovskom zámku Wawel. Na tomto akte avizovalo svoju účasť množstvo svetových politikov a osobností, vrátane amerického prezidenta Baracka Obamu, ruského premiéra Vladimíra Putina či nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Solidaritu Poľsku a poľskému národu prejavia aj svetoznámi Berlínski filharmonici. Tí pod taktovkou dirigenta sira Simona Ratllea uvedú Metamorfózy Richarda Straussa.

S výberom miesta posledného odpočinku prezidentského páru však niektorí nesúhlasia. Asi 2000 odporcov dokonca vyšlo v stredu 14. apríla do ulíc Krakova, aby dali najavo svoj názor. Objavila sa však aj skupina niekoľkých stovák stúpencov uloženia telesných pozostatkov tragicky zosnulého prvého páru krajiny v krypte katedrály na Waweli.

Pád poľského vládneho lietadla pri pristávaní v hustej hmle v ruskom Smolensku si v sobotu 10. mája vyžiadal 96 mŕtvych, prevažne členov oficiálnej poľskej delegácie. Tá cestovala do neďalekej Katyne pripomenúť si 70. výročie masakry 22.000 poľských elitných dôstojníkov príslušníkmi sovietskej tajnej služby. Medzi obeťami sú viacerí politici, guvernér Poľskej centrálnej banky ako aj čelní predstavitelia armády.

V Poľsku vrcholia prípravy na víkendovú poslednú rozlúčku s obeťami tragédie poľského vládneho špeciálu, ktorý sa zrútil minulú sobotu v Rusku. Usporiadatelia očakávajú účasť niekoľkých stoviek tisíc ľudí, stoviek novinárov a desiatok svetových štátnikov. Program by nemal narušiť ani patový stav v európskej leteckej doprave, ktorý spôsobila erupcia islandskej sopky. Agentúra SITA prináša sobotňajší a nedeľňajší plánovaný program smútočných podujatí, ktoré sa uskutočnia vo Varšave a Krakove.

Do Poľska previezli telá ôsmich obetí nešťastia

Mŕtve telo náčelníka hlavného štábu poľskej armády Franciszka Gagora a telesné pozostatky siedmich ďalších ľudí, ktorí zahynuli pri minulosobotňajšom leteckom nešťastí neďaleko ruského mesta Smolensk, previezli v piatok do Varšavy. Oznámila to agentúra DPA.

Franciszek Gagor bol náčelníkom hlavného štábu poľských ozbrojených síl od roku 2006 a na brigádneho generála bol povýšený v roku 1997. Zohral veľmi dôležitú rolu pri príprave poľskej armády na vstup do Severoatlantickej aliancie (NATO).

Program poslednej rozlúčky s obeťami leteckej tragédie

SOBOTA 17. 4., Varšava

12:00

Štvorhodinová smútočná omša na Pilsudského námestí za všetkých 96 obetí katastrofy.

17:30

Rakvy s telom prezidenta Lecha Kaczyńského a jeho manželky Marie prevezú z prezidentského paláca do Katedrály svätého Jána.

18:00

Omša vedená varšavským arcibiskupom Kazimierzom Nyczom.

NEDEĽA, 18.4. , Krakov

Rakvy s prezidentským párom prevezú do Krakova, do Baziliky svätej Márie.

14:00

Omša, ktorú bude viesť špeciálny vyslanec pápeža Benedikta XVI., kardinál Angelo Sodano. Vstup do baziliky bude umožnený iba rodinným príslušníkom, priateľom, poľským a zahraničným lídrom.

15:30

Rakvy s Kaczyńskými prevezú so všetkými poctami do katedrály Wawelského zámku.

16:30

Pohreb prezidentského páru vedený krakovským arcibiskupom Stanislawom Dziwiszom. Na prezidentovu počesť bude vypálených 21 sálv. Po skončení obradu uložia rakvy s Kaczyńskými do krypty katedrály.

Sledujte Čas.sk, z rozlúčky s obeťami poľského nešťastia prinesieme rozšírené spravodajstvo a ONLINE prenos >>

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Košičania, spozornite: V meste má vyrásť nová stavba za 60 miliónov!
Foto
Stihne Juraj Kucka EURO? Hráč Slovana posiela jasný odkaz
Otrasný čin sa stal ráno v Dlhej nad Váhom. Len 27-ročný muž tam po hádke zavraždil svojho dedka.
Brutálny čin v Dlhej nad Váhom: Vnuk mal zavraždiť svojho dedka († 67)!
Medzi Stupavou a Lozornom došlo k zrážke neosvetleného chodca a auta.
Dráma pri Stupave! Turista tancoval na ceste, takmer zaplatil životom: Zrazilo ho auto
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu
Foto
Absolútna nezodpovednosť: Jazdil po diaľnici ožratý a bez dokladov! Tam to však neskončilo
Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Na snímke zľava Štefan Kuffa, Filip Kuffa a Gregor Kuffa.
Súdny proces s Kuffovcami: Podvody s pôdou a útoky na farmárov?! Vypovedala ďalšia svedkyňa
David a Ján (v strede) sú tímu špecialistov nesmierne vďační za pomoc.
FotoVáš Tip
Novinka v Rooseveltovej nemocnici: Pacientom vyrobia novú čeľusť i zuby! Komu už dali lekári novú tvár?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zvládne Putin financovať vojnu? Ruská ekonomika však čelí ďalšej závažnej otázke